همزمان با سالروز تاسیس رادیو در ایران، بهروز رضوی گوینده پیشكسوت رادیو امشب ساعت 21 در برنامه شنیدنی های تاریخ ، تاریخچه رادیو را روایت می كند.
اولین كسی كه متوجه شد، میتوان از بیسیم به عنوان یك وسیله ارتباطی استفاده نمود، (ماركونی) ایتالیایی بود كه بعدها به نام مخترع رادیو معروف گردید. وی در سال 1895 اولین خبر رادیویی خود را به وسیله بیسیم در یك فاصله 3 كیلومتری فرستاد. در ژوئن سال 1896 در لندن اولین ایستگاه تلگرافی بدون سیم به كمك امواج الكترونیكی نمایش داده شد.
مردم از اختراع ماركونی چنان به شور و هیجانآمده بودند، كه خواستار پخش صدای انسان از رادیو شدند، اما چون لامپهای رادیو ضعیف بود سازندگان رادیو باید فكر بهتری میكردند. به همین منظور در سال 1906 یك فیزیكدان آمریكایی به نام (دو فورست) لامپ سه الكترونی را اختراع كرد كه برای رادیو الكتریسیته خیلی قابل استفاه بود. بعد از آن (روبرت فون لیئن) موفق به ساخت لامپهای قوی شد، این لامپها تحول بزرگی در زمینه دستگاههای الكترونیكی به وجود آوردند در سال 1910 برای اولین بار صدای موسیقی و آواز اپرای (متروپولتین نیویورك) در سراسر آمریكای شمالی شنیده شد در سال 1913 جمعی از دانشمندان سعی كردند كه صدای موزیك درتمام نقاط جهان كاملا شنیده شود، ولی جنگ جهانی اول زحمات آنها رابی نتیجه گذاشت. احتیاجات نظامی در دوران جنگ، استفاده از بیسیم را گسترش داد و در تاریخ 11 نوامبر سال 1918 تلگراف بیسیم نوید پایان جنگ را به همه جهانیان اعلام نمود . تاریخ شروع بهره برداری عمومی از رادیو درسال 1920 میباشد.
رادیو در ایران 4 اردیبهشت سال 1319 افتتاح شد. نخستین فرستنده بیسیم موج بلند تهران و شهرهای تبریز، مشهد، كرمان، باختران و خرمشهر در ساعت 3 بعد از ظهر 6 اردیبهشت سال 1305 شروع به كار كرد.
فرستنده تهران 20 كیلو وات قدرت داشت و طول دكل آن 120 متر بود. یك سال پیش از تأسیس این ایستگاه فرستنده به منظور تعلیم و تجهیز نیروی انسانی مورد نیاز در وزارت جنگ، مدرسه بی سیم قشون كل گشوده شد.
بهروز رضوی گوینده پیشكسوت رادیو كه اجرای این برنامه را بر عهده دارد، امشب به مناسبت روز رادیو تاریخچه رادیو را روایت می كند.
برنامه "شنیدنیهای تاریخ "به تهیه كنندگی امیرحسین محمودی هرشب ساعت 21 از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ تقدیم علاقه مندان می شود.