برنامه مستند رادیویی «چراغداران» یكشنبه 17 مرداد به معرفی شادروان «دكتر محمدامین ریاحی» شاهنامه شناس و پژوهشگر نامدار ادبیات اختصاص دارد.
در برنامه « چراغداران» كه شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان است امروز بهروز رضوی بخش هایی از داستان زندگی « محمدامین ریاحی »را روایت می كند.
محمدامین ریاحی سال 1302 در شهرستان خوی متولد شد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود به پایان برد و بعد راهی تهران شد.دكتر ریاحی، فرهنگپژوه، ادیب و مصحح و پژوهشگر نامدار ادبیات در دانشكده ادبیات دانشگاه تهران به تحصیل پرداخت و به دریافت دكتری زبان و ادبیات فارسی نائل آمد و پس از فراغت از تحصیل به تدریس ادبیات پرداخت.
وی در سمتهای عضویت هیئت مؤلفان لغتنامه دهخدا، مدیر ملی وزارت فرهنگ سابق، رایزنی فرهنگی ایران در كشور تركیه، استادی دانشگاه آنكارا، دبیر كلی هیئت امنای كتابخانههای عمومی كشور، استادی دانشگاه تهران، نیابت ریاست فرهنگستان ادب و هنر ایران، ریاست دانشكده هنرهای دراماتیك، ریاست بنیاد شاهنامه فردوسی (به مدت دو سال و پس از مجتبی مینوی) خدمت فرهنگی داشت و مدت كوتاهی نیز كسوت وزیری آموزش و پرورش را بر عهده داشت.
از فعالیتهای مطبوعاتی او سردبیری هفتهنامه مهرگان و آموزش و پرورش و سیمرغ را باید نام برد. از وی اشعاری نیز به جا مانده است.
از آثار او میتوان به «زبان و ادبیات فارسی در قلمرو عثمانی»، «گلگشت در شعر و اندیشه حافظ»، «تاریخ خوی»، «كسایی مروزی - زندگی و اندیشه و شعر او»، «مجموعه مقالات - حاوی 50 مقاله تاریخی و ادبی» و «تاریخ روابط سیاسی ایران و عثمانی» اشاره كرد.
علاوه بر تألیف، تعدادی از متون كهن فارسی به تحقیق و تصحیح او به چاپ رسیده كه از جمله آنها میتوان «مرصاد العباد نجم الدین رازی»، «مفتاح المعاملات» قدیمیترین متن ریاضی فارسی و همچنین «جهان نامه متن قدیم جغرافیایی» را نام برد.
ددكتر محمد امین ریاحی صبح جمعه 25 اردیبهشت 1388 درگذشت.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:40 روی موجاف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .