كتاب «همسایه انقلاب» شامل یادنامه شاعر مردمی انقلاب اسلامی مرحوم میرزاعلی زیرك اثر روحالله رشیدی توسط انتشارات راهیار منتشر و راهی بازار نشر شد
كتاب «همسایه انقلاب (یادنامه شاعر مردمی انقلاب اسلامی مرحوم میرزاعلی زیرك)» به اهتمام روحالله رشیدی بهتازگی توسط انتشارات راهیار منتشر و راهی بازار نشر شده است.
میرزاعلی زیرك، 17 اردیبهشت سال 1317 در دامن پدر و مادری متدین، در «هریس» متولد شد. مردمانی هریس، در منطقه آذربایجان، به دیانت شهرهاند. اهالی هریس، كشاورزی و دامداری میكردند و روزگار میگذراندند. تغییرات اقتصادی اوایل دهه چهل، خیلی زود اثرش را در زندگی روستاییان این منطقه نیز نشان داد. پس از پایان خدمت سربازی، برای كمك به معاش خانواده، رفت تهران. در تهران، یكدكه اجاره كرد و به خریدوفروش مشغول شد. مدت كوتاهی پس از ازدواج، دست همسرش را گرفت و به تبریز بازگشت. مغازهای گرفت و لبنیاتی باز كرد. سپس لبنیاتی را به ساندویچی تبدیل كرد. بعد از آن هم مغازه ساندویچی را فروخت و كمی آن سوتر در همان حوالی، مغازه كوچكی خرید و بساط نوارفروشی برپا كرد.
نوارفروشی میرزاعلی هیچشباهتی به نوارفروشیهای دیگر نداشت؛ آنجا فقط نوار نوحه، روضه و سخنرانی مذهبی پیدا میشد. او خودش راه میافتاد در مجالس روضه و عزاداری و سخنرانی و نوار ضبط میكرد. بعد، همان نوارها را میآورد در مغازه تكثیر میكرد و میفروخت. كمكم مشهور شد. با رونق نوارفروشی، مأموران رژیم پهلوی به میرزاعلی و فعالیتش حساس شدند. با اینكه نمیتوانستند چیزی علیهاش پیدا كنند اما بارها كَتبسته بردندش ساواك و شهربانی برای استنطاق و ادای توضیح. به چه اتهامی؟ «به اتهام فروش نوارهای مبتذل» !
با پیروزی انقلاب، فصل جدید حیات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی میرزاعلی در نقشها و تكالیف جدید آغاز شد... راهاندازی كتابخانه و تشكیل گروه سرود در مسجد، عرصه مهمی بود كه بچههای مسجد با كمك و همراهی میرزاعلی گشودند. میرزاعلی، قریحة ادبی جوشندهای داشت. گروه سرود مسجد، به پشتوانه شعرهای آهنگین و حماسی میرزاعلی پا گرفت. شد شاعر انقلاب. شاعر همه روزهای انقلاب و نه شاعر ویترین و تریبون . بلندگو به دست، سینه اش را میداد جلو و سرش را بالا میگرفت و شعار میداد. شعارها را خودش میساخت... آن سالها، ضدانقلاب جریتر شده بود و چنگ به صورت انقلاب مردم میانداخت... میرزاعلی، در دل این التهابات، شده بود یكی از اركان تهییج مردم علیه ضدانقلاب. با شعروشعارش، شور میداد و انرژی میبخشید...»
در بخشی از كتاب «همسایه انقلاب» درباره اشعار مرحوم میرزاعلی زیرك كه بهدلیل فعالیتهای انقلابیاش، هدف ترور نافرجام ضدانقلاب هم قرار گرفته بود، چنین آمده است:
«شعر میرزاعلی، بیآنكه پیچیدگیهای فلسفینما و پیرایههای دلآزار شعرای پُرمدعا را داشته باشد، انعكاسدهنده صاف و ساده و صادق باورها و احساسات مردمی بود كه با آنها زندگی میكرد... در كنار اینها، رویكردش در شعر، محدود و محصور به موضوعاتی صرفاً سیاسی نبود. از 29بهمن و 22بهمن و 12فروردین و 13آبان گرفته تا شهدای ترور، جبهههای جنگ، مرام امام امت، مستضعفین، عدالتخواهی، نقد سیره مسئولان و دادخواهی مظلومین و... همگی در كلام او جایگاه داشت. اصلاً انقلاب را به تمام معنا، انقلاب میدانست. برای حفظ خط و اندیشه امام كوشا بود و جسور. بیواهمه انذار میداد به صاحبان قدرت و هزینهاش را هم میداد.»
بخش اول كتاب پیشرو، مروری بر زندگی مرحوم زیرك است. فصل دوم هم بخشی از اشعار تركی و فارسی این شاعر انقلاب را شامل میشود و در فصل پایانی كتاب نیز تصاویر و اسناد فعالیتهای میرزاعلی زیرك چاپ شدهاند.
اینكتاب با 200 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت 22 هزار تومان منتشر شده است.
منبع: مهر