برنامه ادب گردی پنجشنبه 24 بهمن ماه به بررسی زندگی و آثار استاد مرحوم عباس اقبال آشتیانی مورخ و ادیب معاصر اختصاص دارد.
بهرام پروین گنابادی (پژوهشگر، نویسنده و منتقد ادبی) در این برنامه درباره موضوع تاریخ نگاری جدید در آثار استاد مرحوم عباس اقبال آشتیانی صحبت می كند.
عباس اقبال پژوهشگری پركار و مورخی صمیمی و ادیبی آگاه به مقتضای زمان بود. او بعد از محمد قزوینی در شمار معدود پژوهشگرانی است كه شیوه جدید تحقیق علمی را در تاریخنویسی و تصحیح متون رواج دادند. نخستین كتابی كه از او منتشر شد دوره تاریخ عمومی برای سال اول دبیرستان بود. عباس اقبال در شمار نخستین پژوهشگرانی است كه شیوه سادهنویسی و تصحیح متون در ایران بعد از مشروطیت را دایر كردند. شیوه اقبال در تاریخنویسی شیوهای التقاطی است، بدین معنی كه امانت تاریخنویسان قدیم ایرانی و اسلامی را با روش انتقادی مورخان غربی توأم ساختهاست.
بخصوص در نوشتن تاریخ ایران، هدف اقبال به گفته خودش آگاه ساختن ایرانیان به سابقه درخشان كشور اجدادی خود و وضع جغرافیایی سرزمین ایران است. در روزگاری كه اقبال به نوشتن تاریخ برای دوره متوسطه پرداخت، گذشته از گروهی بسیار معدود، شیوه رایج، بیشتر شیوه مورخان و متكلفان دوران قاجار بود دورتاریخ عمومی برای كلاسهای متوسطه دارای چنان اعتباری بود كه تا سالها بعد آنچه تاریخ عمومی برای مدارس ایران نوشته شده تقلید از كتاب او بودهاست.
برنامه ادب گردی از گروه ادب و هنر و به تهیه كنندگی رسول تسلیمی با مروری بر آثار و زندگی شاعران و نویسندگان ایرانی ساعت 18:30 از رادیو فرهنگ موج اف ام ردیف 106مگاهرتز پخش می شود.