ایران نخستین كشور در آسیا در برقراری مشروطه و قانون اساسی بوده است

ططری در مجله نیمروز، رادیو فرهنگ گفت: ما در زمره نخستین مردمانی هستیم كه در دنیا و در آسیا پارلمان و حكومت مشروطه را برقرار و قانون اساسی را تدوین كردیم كه این امر مایه مباهات و افتخار است.

1398/10/09
|
15:50

علی ططری، رییس مركز اسناد كتابخانه مجلس گفت: امروز روزی است كه نخستین قانون اساسی ایران به امضا شاه وقت رسید و حكومت ایران از 8 دی 1285 به بعد ماهیت سلطنتش كنار رفت و به مشروطه سلطنتی مبدل شد امروز در تقویم ما روزبسیار مهمی است كه باید گرامی داشته شود، چراكه در این روز ایرانیان رسما دارای قانون اساسی شدند و طبق همان قانون، اساسنامه و نظامنامه در ایران جاری و ساری شد.
وی افزود: امسال یكصدوسیزدهمین سال تاسیس نهاد پارلمان، وضع قانون اساسی برگزاری انتخابات ها را گرامی داشتیم. در حقیقت ما در زمره نخستین مردمانی هستیم كه در دنیا و در آسیا پارلمان و حكومت مشروطه را برقرار و قانون اساسی را تدوین كردیم كه این امر مایه مباهات و افتخار است.
ططری ادامه داد: در مركز اسناد مجلس مجموعه ای از اسناد یكصدوسیزده ساله تاریخ قانونگذاری و پارلمان را داریم، اینجا به عنوان خانه ملت میراث دار این فرهنگ و تمدن است و بنده نیز مفتخر هستم كه نزدیك به بیست سال در این مجموعه خدمتگزار مردم هستم و همچنین اسناد، منابع و مدارك را در اختیار پژوهشگران و محققان اعم از استادان دانشگاه، نویسندگان و دانشجویان قرار می دهیم.
وی در پاسخ به این سوال كه ایده ای در خصوص برپایی نمایشگاه در آنجا یا حتی نمایشگاه اینترنتی دارید، توضیح داد: ما نمایشگاه های متعددی داشته ایم، سال گذشته در تاریخ 12 آذرهمزمان با هفتمین همایش تاریخ مجلس تعدادی از اسناد و عكس های برگزیده مجالس بیست و سوم و چهارم شورای ملی را به نمایش گذاشتیم كه اكثر این عكس ها و منابع نویافته یا كمتر دیده شده بودند كه از بین آرشیوهای مختلف انتخاب شدند.
رییس مركز اسناد كتابخانه مجلس ادامه داد: گفتنی است مجالس بیست و سوم و چهارم شورای ملی از سال 1350 تا 1357 خورشیدی حیات داشتند كه دو مجلس پایانی دوره حكومت پهلوی بودند.
ططری بیان كرد: در یكصدمین سال مشروطه حدود 12 سال پیش یكصد نمایشگاه را در داخل و خارج از كشور با هماهنگی سفارت های ایران و دفاتر نمایندگی های خارج از كشور برگزار كردیم و بنا داریم این روند را در آینده ادامه بدهیم.
وی افزود: مجلس اول سال 1285 رسمیت پیدا كرد كه 22 ماه بعد به دستور محمدعلی شاه توسط لیاخوف روسی به توپ بسته شد و اسناد و منابع درون مجلس غارت شد. اما میراثی از مجلس برای ما باقی ماند، خوشبختانه دفتر روزنامه مجلس كه بسیاری از مذاكرات و مكتوباتی كه مربوط به مشروحات و جلسات مجلس بود اینجا باقی ماند و حفظ شد.
ططری با بیان اینكه قانون اساسی ما عمدتا برگرفته از قانون اساسی پارلمان فرانسه بود، توضیح داد: نخستین وظیفه هر مجلسی تدوین نظامنامه داخلی مجلس است كه امروزه به عنوان آیین نامه داخلی مجلس می شناسیم و دیگری تدوین قانون اساسی است كه حد و مرز تمام ادارات و قوا سه گانه را در هر حكومت مشخص می كند.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا قانون اساسی برگرفته از كشور بلژیك با كشور ما بومی سازی شده است؟ گفت: ابتدا مشكلاتی به وجود آمد و مباحثاتی در مجلس صورت گرفت كه نمایندگان در آن زمان معتقد بودند این قانون برگرفته از بلاد كفر و كشور غیراسلامی است، از این رو برخی علما بر اسلامی شدن ترجمان و برگردان این قانون اساسی نظارت داشتند كه از جمله آنها شیخ فضل االه نوری بود و برخی علمای دیگر هم این قانون را با مسائل بومی كشور تطبیق دادند.

دسترسی سریع