یادداشت روز : اساس و تعبیر آن در فلسفه نگاهی به تعبیر "اساس" در فلسفه

اساس در لغت به معنای پایه ساختمان و ریشه و سرچشمه هر چیزی است. به عنوان مثال، می‏گویند: اساس بحث، اساس بلاغت، اساس علم و ... .

1397/11/02
|
17:38

نویسنده: علی شالچیان

اساس در لغت به معناى پایه ساختمان و ریشه و سرچشمه هر چیزى است. به عنوان مثال، مى‏گویند: اساس بحث، اساس بلاغت، اساس علم و ... .

اساس در نوشته ‏هاى فیلسوفان به دو معنا آمده است:

الف- اساس، مصدر وجود و علت شى‏ء است. به عنوان مثال، گفته مى‏شود: عالم معقولات اساس عالم محسوسات است.

اساس به این معنا به هر چیزى كه تكیه گاه یكى از نظریات باشد، یا هر مقدمه ‏اى كه تصدیق به یكى از مقدمات را واجب كند، یا به مجموع قضایاى نظرى و علمی كه در علم اخلاق به آن ها استناد مى‏شود، اطلاق مى‏ گردد. به عنوان نمونه، این عبارت كه:

واجباتى كه انسان در عمل به آن ها قیام مى‏ كند اساسى است كه اخلاق بر پایه آن بنا مى‏ شود. اساس به این معنا، نظر به اینكه نزدیك به ارزش و ملاك اخلاقى است، داراى ارزش مخصوصى است.

به عنوان مثال، مى‏گوییم: عدالت اساس حكومت است. پس چیزى كه اساس نداشته باشد، وَهمى و غیر مشروع است؛ اما چیزى كه متكى به اساس باشد ثابت و استوار است.

اساس در این معنا لازم نیست نهایى و غایى باشد زیرا هر مبدئى كه بتواند علت پدیده ‏هاى جزیى باشد، مى‏ تواند اساس آن پدیده باشد یعنی می تواند در آن موثر باشد؛ نه اینكه غایت و هدف آن پدیده ‏ها باشد.

ب- لفظ اساس به قضایاى عمومى و معانی بسیطی كه معارف مختلف از آنها استنباط مى‏ شود، اطلاق مى‏ گردد.

بنابراین، اساسِ استقراء، عبارت از مبدأ و منشأیی است كه انتقال از جزئى به كلى را تأیید مى‏ كند، و اساس ریاضیات عبارت از بدیهیات و مسلمات و تعریفات است، و اساس انتقال از شك به یقین در نظر دكارت، اعتقاد به صداقت خداوند است؛ زیرا خداوند، چنانكه دكارت مى‏ گوید، بندگان خود را گمراه نمى‏كند.

اساس اخلاق، مبدئى است كه واجبات اخلاقى از آن استنباط مى‏شود، مانند مبدأ لذت در فلسفه اپیكور و مبدأ كمال در فلسفه مالبرانش و مبدأ منفعت در فلسفه بنتام و استوارت میل.

مبادى ما بعد الطبیعه اخلاق، نام كتابى است از كانت كه از مبادى عالى اخلاق بحث مى‏ كند.

خلاصه ایكه، هر امرى كه در بحث و مناظره در یكى از مسائل، اصل قرار گیرد، اساس آن مسأله است. لفظ اساسى منسوب به اساس است. تعلیم اساسى عبارت از مهارت علمى و عملى است كه مبتدیان محتاج آن‏ اند.

دسترسی سریع