پرونده جنگلهای هیركانی، شیوه و هنر ساختن و نواختن دوتار و خط راه آهن شمال به جنوب در سالهای 2019 و 2020 به یونسكو ارائه میشود.
فرهاد نظری مدیركل دفتر ثبت آثار تاریخی و طبیعی ایران گفت: برای سال 2019 پرونده جنگل های هیركانی در اجلاس میراث طبیعی یونسكو كه در شهر باكوی اذربایجان برپا می شود، ارائه خواهد شد تا پس از ارزیابی كارشناسان در فهرست جهانی ثبت شود. مسئولیت این پرونده را دكتر حسینی به عهده دارد.
نظری گفت: پرونده شیوه و هنر ساختن و نواختن دو تار نیز در كمیته میراث ناملموس یونسكو كه آذرماه در كلمبیا برپا خواهد شد، مورد بررسی قرار می گیرد تا به عنوان میراث ناملموس ایران به ثبت جهانی برسد. این پرونده نیز در اختیار بهروز وجدانی از پژوهشگران موسیقی قرار گرفته است.
وی در ادامه با اعلام اینكه آذربایجان نیز اگر بخواهد درآینده به پرونده دوتار ملحق شود ما خوشحال خواهیم شد گفت: هر دو این پرونده ها به صورت مستقل به نام ایران ثبت خواهد شد منتها ما همیشه به كشورهای دیگر اعلام كرده ایم كه آماده ایم تا اگر كشوری مداركی دارد به آن اضافه كند.
نظری همچنین درباره پرونده هایی كه قرار است در سال 2020 به یونسكو ارسال شود نیز بیان كرد: پرونده راه آهن شمال به جنوب برای سال بعد ارائه خواهد شد. برای حوزه میراث ناملموس نیز چند پرونده را در دست بررسی داریم. البته در این حوزه سهمیه نداریم چون یك سال در میان باید پرونده میراث ناملموس ارسال شود، ولی می خواهیم از فرصت پرونده مشترك استفاده كنیم.
وی افزود: پرونده یلدا را در دستور كار نیز داریم و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم این پرونده را مشترك با كشورهای دیگر به یونسكو ارسال كنیم. با چند كشور در این ارتباط وارد مذاكره شده ایم ولی هنوز نهایی نشده است.
نظری افزود: از سال 2018 یونسكو با توجه به محدودیت هایی كه دارد اعلام كرد هر كشوری می تواند سالی یك پرونده ثبت كند، یا طبیعی و یا تاریخی . به همین دلیل نمی توانیم مانند سالهای گذشته در كنار یك پرونده طبیعی، امسال یك پرونده تاریخی نیز ارائه كنیم. یونسكو در واقع سالی 35 پرونده را بررسی می كند.
مدیركل دفتر ثبت آثار تاریخی و طبیعی ایران ادامه داد: هر سال شرایط ثبت پرونده های میراث جهانی سخت تر می شود. یونسكو با محدودیت های بیشتری رو به رو شده است به خصوص با خروج آمریكا از یونسكو در تامین بودجه ها به مشكل برخورد كرده است به همین دلیل از تعداد پرونده های ثبتی كاسته است.
ظری درباره پرونده نوروز هم تصریح كرد: برای پرونده نوروز هنوز كشور جدیدی درخواست الحاق نداده است اما همچنان چین و مغولستان علاقه مند برای الحاق هستند ولی هنوز مداركشان را ارسال نكرده اند. الحاق شدن كشور جدید به 12 كشور عضو پرونده نوروز اتفاق زمان بری است چون باید دوباره هر یك از كشورها مدارك خودشان را ارسال كنند و موافق الحاق كشورهای دیگر نیز باشند تا دوباره برای نوروز یك پرونده جدید با شماره ثبت جدید تعلق بگیرد. این اتفاقی است كه برای پرونده های میراث طبیعی و یا تاریخی نمی افتد و در نهایت هر پرونده ای می تواند 25 درصد الحاق بگیرد ولی برای حوزه میراث ناملموس پرونده از اول نوشته می شود.