پیشینه شورای عالی انقلاب فرهنگی در برنامه كتاب فرهنگ

گفتگو با رسول تبییك در مورد فرهنگ نشر و ارتباط مستقیم آن با انقلاب فرهنگی

1401/09/20
|
13:19

‌شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان مرجع عالی سیاستگذاری، تعیین خط مشی،تصمیم‌گیری و هماهنگی و هدایت امور فرهنگی، آموزشی و‌پژوهشی كشور در چارچوبسیاستهای كلی نظام محسوب می‌شود و تصمیمات و مصوبات آن لازم الاجرا و در حكم قانون
است.
‌شورای عالی با مأموریت تصحیح و ارتقاء فرهنگ و سازماندهی امور فرهنگی برای حفظ استقلال و تحكیم و تعمیق تدین و فرهنگ دین باوری و در‌جهت تحقق تمدن نوین اسلامی فعالیت می‌نماید.
تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با اعضای جدید به فرمان امام

پس از فروپاشی نظام پهلوی، نهادهای مختلف یكی پس از دیگری پا گرفت؛ اما فرهنگ حاكم بر نهادهای جامعه مخصوصاً نهادهای فراگیری مانند آموزش و پرورش و دانشگاهها، مسأله ساده ای نبود كه بتوان در كوتاه مدت، تحولات لازم را در آنها به وجود آورد.

از طرف دیگر ادامه كار آنها به ویژه دانشگاهها به همان شكل سابق به صلاح جامعه نبود. در اوایل انقلاب، گروهكهای مختلف، دانشگاهها را عرصه تاخت و تاز خود ساخته و روند تحصیل و تدریس را مختل كرده بودند. همه این مسائل ضرورت تغییر بنیادین در برنامه ها و شیوه های تدریس و تربیت و اهداف آن را ایجاب می نمود؛ در نتیجه، خصوصاً با توجه به جو حاكم بر دانشگاهها، مدتی تمام دانشگاههای كشور تعطیل شد و به فرمان امام خمینی ستاد انقلاب فرهنگی به منظور ساماندهی امور فرهنگی مدارس و دانشگاهها تشكیل شد. با بازگشایی دانشگاهها، فعالیت ستاد انقلاب فرهنگی ادامه یافت و ضرورت توسعه و تعمیق كار این ستاد ایجاب كرد كه در نوزدهم آذر 1363، حضرت امام، رؤسای سه قوه و تعداد دیگری از اندیشمندان فرهنگی كشور را به اعضای آن بیفزایند و بدین شكل ستاد انقلاب فرهنگی با تركیب جدید خود، تحت عنوان شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خود را آغاز نمود.

سومین دوره شورای عالی انقلاب فرهنگی به سال 1375 برمی‌گردد. رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه‌ای (مدظله‌العالی) در تاریخ 14/9/75 با صدور پیامی ضمن تعیین تركیب جدید اعضای شورای عالی بر اهمیت جایگاه و وظایف خطیر آن نیز تأكید نمودند، در این پیام آمده است:

«شورای عالی انقلاب فرهنگی كه با تدبیر حكیمانه امام راحل عظیم‌الشأن به جای ستاد انقلاب فرهنگی پدید آمد، نقش فعال و مؤثری را در عرصه‌های امور فرهنگی كشور به‌خصوص دانشگاه‌ها ایفا كرد و بركات زیادی از خود به‌جای گذارد. اكنون با پیشرفت كشور در كار سازندگی و گسترش دامنه نیاز به دانش و تخصص و لزوم فراگیری علوم و فنون و پرورش محققان و نوآوران و استادان و متخصصان كارآمد، اهمیت این بخش از مسائل فرهنگی تأكید مضاعف یافته است. توسعه دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و دیگر مراكز آموزش و آموزش عالی كه پاسخ طبیعی به آن نیاز است و افزایش چشمگیر كمیت دانشجویی، به‌نوبه خود تكالیف تازه‌یی را بر عهده مسئولان امور فرهنگی كشور می‌گذارد كه برتر از همه آنها اولاً كیفیت بخشیدن به مایه‌های علم و تحقیق در این مراكز و ثانیاً پرداختن به تربیت معنوی دانشجویان و هدایت فكر و عمل آنان است.»
تبییك در این برنامه اشاره كرد سند جامع فرهنگی كشور كه زیر مجموعه انقلاب فرهنگی است در دوران ریاست جمهوری وقت آیت الله رئیسی به ثبت رسیده است.

دسترسی سریع