پیروز میشویم یا سركوب ؟
محمدعلی (منوچهر) ابرآویز (1317-عودلاجان تهران-1392-تهران) شاعر، عكاس و ترانه سرای معاصر بود.
قطعه «بوی گل سوسن»
شاعر و آهنگساز: زنده یاد محمدعلی ابرآویز
سرود «بوی گل سوسن و یاسمن آید» سروده محمدعلی ابرآویز، در روزهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی ایران و ورود تاریخی امام راحل تولید شد و با وجودی كه از سازی غیر از طبل و سنج استفاده نشده بود، اما آنچنان مورد استقبال مردم سرزمینمان قرار گرفت كه گویی دهه فجر بدون شنیدن این سرود با تصاویر خاطره ساز آن دوران رنگ و طعم دیگری پیدا میكند.
زندهیاد ابرآویز در زمان فعالیت خود سراینده سرودهای متعددی از جمله «بوی گل سوسن و یاسمن آید»، «خمینی ای امام»، «دیو چو بیرون رود فرشته درآید»، «الله الله» و «میدان شهدا» بوده است. به عبارتی علاقه این شاعر و آهنگساز فقید موسیقی به امام خمینی رحمة الله علیه و انقلاب اسلامی ایران بود كه باعث شد تا از همان روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب، فعالیت مستمر در سرود را آغاز و آثار متعددی را در این زمینه ثبت و ضبط كند.
محمدعلی ابرآویز كه سالهای پایانی عمرش در انزوا و تنهایی گذشت، روز 21 بهمن سال 1386 زمانی كه به همت دفتر موسیقی سازمان صدا و سیما برای او آیین نكوداشتی گرفته بودند در یكی از معدود گفتگوهای رسانهای كه یكی از تلخترین آنها نیز لقب گرفت، گفته بود: پزشكان میگویند بیماری من از تنهایی است. سه چهار سالی میشود كه دچار بیماری هستم، بیماری كه با تنگی نفس بروز پیدا میكند. ظاهراً این بیماری تمامی ندارد و دچار بیماریهای متعدد دیگری هم شدهام. پزشكان اصرار میكنند من را از بیمارستان مرخص كنند، اما یادم افتاد كه اگر به خانه بروم، دوباره به تنهایی باز میگردم و این تنهایی دارد مرا خفه میكند، وقتی یادم میافتد كه باید به خانه و تنهایی برگردم، غمگین میشوم.
او در همان برنامه نكوداشت بود كه درباره تاریخچه ساخته شدن موسیقی «دیو چو بیرون رود فرشته درآید» یادآور شد: ما در «كانون تولید»، عصرها دورهم جمع میشدیم و شهید دكتر بهشتی، حضرت آیتالله خامنهای، هاشمی رفسنجانی و افراد دیگر نیز بودند. من وابسته به هیچ گروهی نبودم و نیستم. بعد از یكی از راهپیماییها شهید بهشتی به من گفت: فكر میكنی پیروز میشویم یا سركوب میشویم؟ گفتم: ما پیروز شدیم و تا همینجا هم برای ما بس است. شهید بهشتی گفت: فكر میكنی اگر پیروز شویم واكنش جهانیان نسبت به ما چگونه خواهد بود؟ گفتم: دو - سه ماهی مطبوعات جهان با ما راه میآیند و پس از آن ممكن است دشمنیها آغاز شود. شهید بهشتی گفت: فكر میكنی جهانیان با چه سوژههایی به جان ما خواهند افتاد؟ به ایشان گفتم: آنها تلاش میكنند كه بگویند اسلام با هنر و خصوصاً موسیقی مخالف است؛ باید كاری كرد كه این حربه از آنها گرفته شود. گفت: چهطور؟ گفتم اگر ما زودتر موسیقی را به اسم اسلام به جامعه بفرستیم، این حربه خنثی میشود. این گفتوگو مقدمهای برای ساخت سرود «دیو چو بی رو رود فرشته درآید» بود.