صبح به وقت فرهنگ هر روز صبح از ساعت 6:05 تا 7:10 به مدت 65 دقیقه

رادیو فرهنگ

صبح به وقت فرهنگ

استاد حسن كسایی در قاب صدا

حسن كسایی، موسیقی شناس، ردیف دان، نوازنده نی و سه تار و از نامداران موسیقی سنتی ایرانی

حسن كسایی، موسیقی شناس، ردیف دان، نوازنده نی و سه تار و از نامداران موسیقی سنتی ایرانی به خصوص مكتب اصفهان، در سوم مهر 1307 در كوچه باغ كلم، محله بید آباد اصفهان متولد شد
در سن 20 سالگی (1327) نخستین اجرای تكنوازی نی خود را در دستگاه همایون در تئاتر اصفهان به صحنه برد و یك سال بعد قطعه معروف سلام را در دستگاه چهارگاه می‌سازد كه از معروفترین قطعات موسیقی ایرانی به شمار می‌رود. این قطعه بعدها از سوی حسین علیزاده در آلبوم صبحگاهی با سازبندی واركستراسیونی حجیم بازسازی می‌شود.
سال 1329 وی به اتفاق جلال تاج اصفهانی، جلیل شهناز، محمد طاهرپور و منوچهر سلطانی به همكاری واجرای موسیقی با رادیو ارتش ایران می‌پردازد كه روزهای چهارشنبه هر هفته پخش می‌شد. درهمان سال برای نخستین بار نی را در اركستر رادیوی ارتش به كار می‌گیرد.
ضبط و ارائه یك دوره ردیف موسیقی ایرانی، با عنوان: «آشنایی با موسیقی اصیل ایرانی» با سه تار و آواز (رادیو اصفهان).(1352)، برگزاری مراسم تجلیل (از طرف وزارت فرهنگ و هنر) در سالن شیر و خورشید اصفهان و اجرای قطعاتی به همراه آواز تاج اصفهانی(1355) و فعالیت و تدریس در مركز فرهنگی رادیو اصفهان و دانشگاه فارابی این شهر كه از سال 1350 شروع و تا سال 1357ادامه می‌یابد از جمله تلاش‌های كسایی به شمار می‌‌رود.
كسایی دركی ویژه از موسیقی سنتی ایران دارد و ذوقی تحسین برانگیز در ادبیات و شعر وخوشنویسی و حافظه‌ای حیرت انگیز در به خاطر سپردن نغمات واز آن مهمتر قدرت آفرینشگری و تحلیلی منحصر به فرد در واكاوی زوایای موسیقی ایران دارد. همین امر سبب شده است تا ضبطی كه وی از موسیقی ردیفی ایران( مرداد 1385) با سه تار وآواز و نی(تیر 86) انجام داده است از جهاتی منحصر به فرد باشد.

استاد كسایی پیش از این هم درباره موسیقی ردیفی اجرایی چند ساعته در رادیو اصفهان داشت كه با سه تار و آ‌واز ظرایف و دقایق این موسیقی را بیان كرده بود.
حسن كسایی در سال های پایانی عمرش به سرطان مبتلا شد و عصر روز ٢٥ خرداد ١٣٩١ در اصفهان بدرود حیات گفت.

1399/06/05
|
13:05
دسترسی سریع
صبح به وقت فرهنگ