آیین های نوروز كهن

گفتگو با دكتر طهرابند در برنامه سرزمین من

1404/01/01
|
14:11

طهرابند در این برنامه در مورد آیین های كهن نوروز صحبت كرد و گفت :

آداب و رسوم نوروز، آیین استقبال از این فصل سبز است؛ فصلی كه آمدنش بهانه خوبی به دست مان داده تا به تكاپو بیفتیم و سنت هایی كهن را به جا بیاوریم. یكی از این آیین ها حضور پیك های نوروزی در سطح شهر حدود بیست روز مانده به نوروز بوده كه خود حال و هوای بهار را در دل مردم زنده می كرده است. طهرابند در ادامه افزود : یكی از مراسم مهم نوروز در زمان قاجار، مراسم سلام عام در تهران بود. رییس تشریفات دربار، یك روز پیش از نوروز، از سران مختلف دعوت به عمل می آورد و از آنها می خواست تا یك ساعت پیش از تحویل سال در دربار حضور به هم رسانند. پس از انجام تشریفات خاص، یك ربع مانده به تحویل سال شاه قدم به مجلس می گذاشت و پس از سخنرانی خطیب، مجلس با نام حضرت محمد (ع) متبرك می شد. پس از آن كه همگان به نشانه احترام، سر تعظیم فرود آوردند، منجم باشی خبر تحویل سال را اعلام می كرد. شیپورچی این خبر را به اطلاع توپچی ها می رساند و پس از آن با شلیك توپ، همگان از تحویل سال مطلع می شدند.

شاه، نخست به علما و سپس به سایر حضار تبریك می گفت و پس از تلاوت قرآن مجید، به دادن عیدی مشغول می شد. این مراسم در سایر شهرستان ها نیز با حضور فرماندار صورت می گرفت.

یكی از مراسم فراموش شده و جالب توجه نوروز در قدیم، شاه بازی نوروزی بوده است. در نزدیكی های عید نوروز امیر یا حاكم موقتی را برای یك منطقه، روستا یا محله بر می گزیدند كه سلطنتش تا پایان سیزدهمین روز فروردین ادامه داشت. این حاكم موقتی در این مدت می توانست دستور عزل و نصب، توقیف و حبس و جریمه و مصادره را صادر كند و موجب تفریح مردم شود.

او همچنین به آیین تكم چی كه از دوران اشكانیان مانده است اشاره كرد و گفت : تكم چی به درخت آسوری اشاره دارد و زندگی صحرا نشینی كه خود بسیار جذاب است.

در كل آببن های نوروز بسیار دارای قدمت بوده و از كهن ترین آیین های جهان هستند كه ما نباید ساده از كنار آن ها بگذریم.

دسترسی سریع