نوایی سه شنبه ها از ساعت 16:30 به مدت 30 دقیقه

رادیو فرهنگ

نوايي

بررسی موسیقی مازندران در برنامه نوایی


برنامه موسیقی نوایی در ادامه بررسی موسیقی نواحی ایران سه شنبه 22 مردادماه به معرفی موسیقی مازندران اختصاص دارد.

1398/05/22
|
15:01

برنامه نوایی سه شنبه 22 مردادماه هوشنگ جاوید پژوهشگر موسیقی كارشناس مجری در گفتگو با یكی از كارشناسان حوزه موسیقی مازندران درخصوص نوع موسیقی این خطه از سرزمینمان مطالبی را بیان می كند.

موسیقی فولكلور مازندران با توجه به پیشنیه‌‌ی تاریخی قوم ساكن در منطقه، وسعت جغرافیایی و طبیعت زیبا و متنوع از گستره و تنوع زیادی برخوردار است.

بخش مهمی از موسیقی‌های منطقه مازندران را موسیقی آوازی تشكیل می‌دهد. سازهای رایج منطقه نیز عبارتاز: لَـله‌وا، دسركوتن، دایره، سرنا، كمانچه، غرنه و در شرق دوتار هستند.
كتولی، كله‌حال، طوری یا امیری، نجما و صنم از جمله آوازهای تغزلی این منطقه است كه هریك وصف حال عاشق و معشوق و دلدادگی است كه در بخش‌هایی از آن مسایل اجتماعی، فرهنگی، عرفانی و عشق به‌ائمه‌ی اطهار دیده می‌شود. البته در بخشی از این موسیقی آوازی عشق به طبیعت، دام و زمین نیز وجود دارد و شیفتگی روستاییان به عناصر تعیین‌كننده‌ی زندگی كشاورزی و دامداری در گفت‌وگو (تك‌گویی) آنان با این عناصر تصویر می‌شود. كتول نام گاو اهلی و شیرده‌ای است كه بین روستاییان از اهمیت فراوانی دارد.
آواز امیری كه در زمان‌های قدیم طوری یا طبری نیز خوانده می‌شد به دلیل این كه از اشعار امیر پازواری استفاده می‌كرد به این نام مرسوم شده‌است. این آواز از گوشه‌ی عشاق دشتی آغاز می‌شود و در دستگاه شور فرود می‌كند.موسیقی آیینی آوازی شامل نوروزخوانی، نواجش یا نوازش (موری) و چاووش‌خونی است.

برنامه ی نوایی كاری از گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ به تهیه كنندگی طاهره جولانی است كه به صورت تخصصی به موسیقی نواحی و اقوام ایرانی می پردازد و هر سه شنبه ساعت 16:30 به مدت 30 دقیقه از رادیو فرهنگ روی موج اف ام ردیف 106 پخش می شود.

دسترسی سریع
نوایی