برنامه ادب گردی امروز ساعت 16:30 كه به نقد و بررسی شاهنامه فردوسی اختصاص دارد، درباره فردوسی و جایگاه او در ادب فارسی پخش می شود.
برنامه ادب گردی دوشنبه ها با مروری بر آثار و زندگی شاعران و نویسندگان ایرانی ساعت 16:30 از رادیو فرهنگ پخش می شود.
اهنامه اثر حكیم ابوالقاسم فردوسی توسی، حماسهای منظوم در بحر متقارب مثمن محذوف و دربرگیرندهٔ نزدیك به 60٬000 بیت است.
شاهنامه حكیم ابوالقاسم فردوسی یكی از بزرگترین و برجستهترین سرودههای حماسهای جهان است كه سرایش و ویرایش آن گنجینه، دستآورد دست كم سی سال رنج و تلاش خستگیناپذیر این سخنسرای بزرگ ایرانی است. درونمایهٔ این شاهكار ادبی، اسطورهها، افسانهها و تاریخ ایران از آغاز تا حمله اعراب به ایران در سدهٔ هفتم است كه در چهار دودمان پادشاهی پیشدادیان، كیانیان، اشكانیان و ساسانیان گنجانده میشوند و به سه بخش اسطورهای (از روزگار كیومرث تا پادشاهی فریدون)، پهلوانی (از خیزش كاوه آهنگر تا مرگ رستم) و تاریخی (از پادشاهی بهمن و پیدایش اسكندر تا گشایش ایران به دست اعراب) بخشبندی میشود.
شاهنامه بزرگترین كتاب به زبان پارسی است كه در همه جای جهان مورد توجه قرار گرفته و به همهٔ زبانهای زندهٔ جهان بازگردانی شدهاست. نخستین بار در 601 خورشیدی بنداری اصفهانی شاهنامه را به زبان عربی بازگردانی كرد و پس از آن بازگردانیهای دیگری از شاهنامه (از جمله بازگردانی ژول مل به فرانسوی) انجام گرفت.
فردوسی هنگامی شاهنامه را سرود كه زبان پارسی دچار آشفتگی بود و او از ماندگار شدن این آشفتگی و افزونی آن جلوگیری كرد. فردوسی در سرودن شاهنامه بیشتر از پارسی سره بهره برده و شمار واژگان عربی در شاهنامه 865 واژه است.
دكتر بهرام پروین گنابادی (پژوهشگر، نویسنده و منتقد ادبی) قرار است امروز درباره فردوسی و جایگاه او در ادب فارسی صحبت می كند.
برنامه ادب گردی را از گروه ادب و هنر و به تهیه كنندگی رسول تسلیمی خواهید شنید.