سخنرانی دكتر محمدرضا سرگلزایی (روانپزشك) كه به مقایسه آركیتایپهای (كهنالگوها) عرفان حافظ و مولانا اختصاص دارد را در چند برنامه متوالی از چهارشنبه 17 آبان تا جمعه 19 آبان ساعت 4 با مداد از رادیو فرهنگ بشنوید.
شنوندگان رادیو فرهنگ می توانند هر بامداد پخش گزیده ای از سخنرانی ها و نشست های فرهنگی با موضوع اندیشه ، هنر و ادبیات را از برنامه هزار و یك سخن ساعت 4 تا 4:30 بامداد بشنوند.
جلال الدین محمد بلخی مشهور به مولانا و شمسالدین محمد شیرازی مشهور به حافظ دو قله از اركان فرهنگ ایرانی هستند كه با نبوغ و استعداد سرشارشان توانستند نه فقط همه عناصر فرهنگ ایرانی-اسلامی زمانه خود را در اشعارشان بازتاب دهند، بلكه آن را استعلا بخشیدند و آثاری خلق كردند كه تا به امروز نه فقط در محدوده فرهنگی ایران كه در سراسر جهان مخاطب دارند و انسانها در زمانها و مكانهای مختلف با ایشان همسخن و همنوا میشوند. هفتمین نشست از سلسله جلسات مهر مولانا كه با همت موسسه سروش مولانا برگزار شد، به مناسبت ٢٠ مهر كه در تقویم ما به نام حافظ ثبت شده، به مقایسه جنبههایی از اندیشه و آثار این دو چهره جهانی اختصاص داشت. در این نشست محمدرضا سرگلزایی از منظری یونگی به مقایسه مولانا و حافظ پرداخت، كه در چند برنامه متوالی از برنامه هزار و یك سخن سخنرانی دكتر محمدرضا سرگلزایی را دراین باره خواهید شنید.
مفهوم «آركیتایپ» Archetype از دو بخش «آركی» یعنی باستانی و «تایپ» یعنی سنخ و گونه تشكیل شده است. این مفهوم بیش و پیش از هر كس با نام كارل گوستاو یونگ، روانپزشك سوییسی گره خورده است و مراد از آن این است كه انسانها در درون خودشان تمایلات ناخودآگاهی به سمت برخی جبرها دارند، یعنی انسانها گمان میكنند بسیاری از امور را انتخاب میكنند، اما این انتخابها در چارچوبهای محدودی صورت میگیرد.
تهیه كننده این برنامه مریم یوسفی پور و مجری آن نرگس اصفهانی است .