كتاب «هزار سال شعر فارسی» به انتخاب جعفر ابراهیمی (شاهد)، احمدرضا احمدی، اسدالله شعبانی، سیروس طاهباز و بیك ملكی نخستین بار در سال 1365 توسط انتشارات كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان چاپ و منتشر شد. و اخیرا نیز به چاپ هشتم رسیده است.
در این مجموعه ارزشمند، هم در انتخاب شعرها و هم در نگارش شرح حال مختصر شاعران قرن 4 تا 14، به دیوانهای چاپ معتبر این شاعران مراجعه شده است و از رودكی، پدر شعر فارسی تا نیما یوشیج، بنیانگذار شعر نوین فارسی، نمونههایی آورده شده است. به دیگر سخن، از دوره انتظام عروضی تا دوره انتظام طبیعی، نمونههایی در این مجموعه قرار گرفته است.
«هزار سال شعر فارس»؛ «مهم» اما «مهجور»
جعفر ابراهیمی، از پدیدآورندگان این كتاب، در گفتوگو با برنامه «ققنوس» با اشاره به اهمیت كتاب «هزار سال شعر فارسی» گفت:
«هزار سال شعر فارسی» مجموعه ای ارزشمند و فاخر است، كه تمام ادبیات كلاسیك مان را دربرداشته و كاربردهای زیادی در ادبیاتمان دارد، اما متأسفانه علیرغم «مهم» بودن در كانون «مهجور» مانده است؛ بگونهای كه گاه در كانون آنرا به خود من اهدا كردهاند.
وی با اشاره به چاپ هشتم این كتاب افزود: چاپ اول با برخی غلطهای چاپی و یا حذف آثار برخی شاعران همراه بود، كه بعدها در چاپ دوم اصلاح شدند و در بكارگیری واژگان مناسب كودك و نوجوان اهتمام بیشتری شد.
ابراهیمی افزود: بعداز آن به ادبیات معاصر هم پرداختیم كه البته ناتمام مانده است و كتابهای «برگزیده از شعرهای شهریار» و «برگزیده از شعرهای سهراب سپهری» از آنجمله اند، و كتاب «محمد رسول الله در هزار سال شعر فارسی» كه خودم به تنهایی كاركردم كه با استقبال خوب مخاطبان نیز مواجه شد.