گفتگو با دكتر هادی البرزی، پژوهشگر رسانه و فضای مجازی در برنامه پویش
دكتر هادی البرزی، پژوهشگر رسانه و فضای مجازی و استاد دانشگاه، در گفتوگو با برنامه «پویش» درخصوص اثرات نامطلوب فضای مجازی بر فرهنگ خودباوری جوانان، گفت: گسترش فضای مجازی میتواند فرصتها و تهدیدات زیادی را متوجه زندگی افراد كند، كه «سواد رسانهای» و «افزایش دانش و مهارت درخصوص فضای مجازی» میتواند به افراد كمك كند خود و زندگی شان را از تهدیدات فضای مجازی در امان نگهدارند.
البرزی «افسردگی» و «عدم اعتمادبهنفس» را از تهدیدات و عوارض شبكهها و فضای مجازی برشمرد و گفت: در پدیده «زندگی اسلایسی» یا همان «زندگی تكهای» در فضای مجازی، افراد با دیدن تكه یا بخشی از لحظات شاد و و ناب و تجملی زندگی بلاگرها و سلبریتیها در فضای مجازی، آن را با كل زندگی خود، مقایسه میكند، و دچار «افسردگی و كاهش اعتمادبهنفس» میشوند، و غافلند كه این عكس و فیلم كوتاه اینستاگرامی، تنها یك لحظه از زندگی بلاگری است، كه شاید اصلاً مطلوب و شاد و آنگونه كه در عكس پیداست، نباشد. این مساله باعث میشود افراد بویژه نوجوانان و جوانان بدون توجه به استعداد، قابلیت، امكانات و داشتههای خود، تنها بر «نداشتههایشان» تمركز كنند، كه موجب «افسردگی و عدم خودباوری» در آنها میشود.
البرزی با اشاره به افزایش «توجه افراطی به معیارها و ارزشهای ظاهری» و «آمار بالای جراحیهای زیبایی» در میان جوانان گفت: فضای مجازی گاه باعث میشود برخی افراد زندگیشان را به نظر و سلیقه دیگران گره بزنند و برای همسانسازی با بلاگرها و سلبریتیها از هیچ كاری فروگزارنكنند، و در این راه، هزینههای مادی و معنوی بسیاری متحمل شوند. درواقع «توجه» و «اقتصاد توجه» در فضای مجازی، «تمركزبرخویشتن» را بالا میبرد و چشموهمچشمی و رقابتها غالباً در ظاهر، افزایش مییابد.
وی با تاكیدبر نقش تربیتی خانوادهها و انتقال سبك زندگی به فرزندان گفت: خانوادهها میتوانند كمك كنند كه فرزندان نقش و جایگاهشان را در آینده در اجتماع بشناسند و مسیر رسیدن به جایگاه و نقش اجتماعیاش را بیاموزند، البته نباید از نقش مدرسه، دانشگاه، همسالان، شبكههای اجتماعی و رسانهها غافل شد؛ یعنی یك همكاری همهجانبه را میطلبد و رسانهها به دلیل بعد سرگرمی و تفریحی كه دارند، میتواند موثرتر و قویتر عمل كنند.