برنامه« مستندفرهنگ» سه شنبه 6 تیرماه روایتگر جنایتی است كه در حق مردم سردشت رواداشته شد می شود.
رادیوفرهنگ در آستانه سالروز بمباران شیمیایی سردشت مستندی در این خصوص را به تهیه كنندگی علیرضا نداف روی آنتن می برد این برنامه ساعت 21:00 به همت گروه تولید و تامین پخش می شود.
در طول جنگ تحمیلی، ایران 252 بار مورد حمله شیمیایی رژیم بعث عراق قرار گرفت كه به حدود 100 هزار مجروح شیمیایی منتج شد كه هنوز از آثار آنها رنج میبرند. كنوانسیون ژنو برای ممنوعیت استفاده از سلاحهای شیمیایی، در سال 1925 صادر شد اما بعضی از كشورها به این كنوانسیون پایبند نبودهاند.
رژیم بعث عراق كه از پیروزی در جبهههای جنگ علیه ایران ناامید شده بود، تصور میكرد با حملات شیمیایی میتواند خواستههای خود را بر ملت ایران تحمیل كند. از این رو در روزهای هفتم و هشتم تیرماه 1366، هواپیماهای بمبافكن صدام با بمبهای شیمیایی به چهار نقطه پرازدحام و متراكم جمعیتی شهر سردشت حمله كردند و زن و كودك و خُرد و كلان و مردم بیگناه آن شهر و اطراف آن را آماج گازهای كشنده و دهشتناك شیمیایی قرار دادند.
بمباران شیمیایی شهر مرزی سردشت فجیعترین و وحشتناكترین تهاجم شیمیاییای بود كه آثار و پیامدهای منفی زیادی به بار آورد. جمهوری اسلامی ایران این تهاجم را غیرانسانی اعلام كرد و شهر سردشت را نخستین شهر قربانی جنگافزارهای شیمیایی در جهان بعد از بمباران هستهای هیروشیما نامید.
حمله شیمیایی هواپیماهای متجاوز رژیم بعث عراق به شهر سردشت، به شهادت 110 نفر و مجروح شدن 5000 تن انجامید و هنوز هم تعدادی از مردم مقاوم و شریف شهرستان سردشت با آثار و پیامدهای این بمباران دست به گریبان هستند.
به رغم ارتكاب این جنایت هولناك، مجامع جهانی هیچ اقدامی در جلوگیری از ادامه تجاوز به عمل نیاوردند، حتی آن رژیم خونخوار را هم ملامت نكردند و چون گذشته بیاعتنا از كنار این حادثه گذشتند.
سردشت اولین شهر قربانی فاجعه شیمیایی، فقط نماد مظلومیت ملت ایران نیست؛ نماد برخورد دوگانه مجامع بینالمللی در جهت تامین منافع ابرقدرتها و مستكبرین نیز است.
«مستند فرهنگ» امشب روایتگر رویدادی است كه برمردم سردشت گذشت.
رادیو فرهنگرا روی موج اف امردیف106 مگاهرتز بشنوید.