در برنامه «شب های فرهنگ» یكشنبه 5 دی ماه، گفتگوی كارشناسان در باب «كشمكش عقل و دین در دیدگاه فارابی» از رادیو فرهنگ پخش می شود.
در برنامه «شب های فرهنگ» امشب موضوع «كشمكش عقل و دین در دیدگاه فارابی» در كلام دكتر قاسم پورحسن؛ عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی بررسی می شود.
موضوع عقل و دین همواره یك مسئله اساسی و مطرح در میان متكلمان و فلاسفه بوده است. پس از آشنایی مسلمانان با عقلگرایی یونان برخی از آنان به گمان اینكه عقلگرایی محصول فرهنگ بیگانه (یونان) است با آن مخالفت كردند. در مقابل، دوراندیشان مسلمان از آن استقبال كردند و تعارضی میان عقلگرایی و اصول اساسی دین نیافتند. در مواردی هم كه میان عقل و دین تعارضی وجود داشت، تا آنجا كه باب «تأویل» اجازه میداد، مسئله دینی را تأویل میكردند و در صورت عدم امكان «تأویل» جانب وحی و شریعت را بر جانب عقل ترجیح میدادند. این متفكران معتقد بودند عقل نیز همچون وحی یك موهبت الاهی است و هر دو از یك منبع الهام میگیرند؛ گذشته از این، معتقد بودند عقلگرایی محصول یونانیان نیست، زیرا پیش از آشنایی مسلمانان با فلسفه یونان مباحث عقلی مانند: جبر و اختیار، قضا و قدر، منزلـة بین الأمرین، ایمان و كفر و ... در میان آنان رایج و مطرح بوده است. از سوی دیگر، معتقد بودند در جوهرة دین عناصر عقلائی وجود دارد و باید آنها را تبیین و تفسیر كرد. ابونصر فارابی، ملقب به معلم ثانی، از جمله فیلسوفان مسلمانی است كه معتقد به هماهنگی و سازگاری عقل و دین است و تلاش فراوانی در این راه به عمل آورده است.
همچنین در بخشی دیگر از برنامه، اندیشه های فارابی توسط دكتر مهدی محقق؛ رئیس هیئت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
برنامه «شب های فرهنگ» را به تهیه كنندگی فریده گودرزی ساعت 21:30 روی موج اف امردیف 106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید