سخنان دكتر عادل پیغامی درباره «عدالت توزیعی» در برنامه «شبهای فرهنگ» سه شنبه 11 آبان ماه، از رادیو فرهنگ پخش می شود.
در برنامه «شب های فرهنگ» امشب موضوع «عدالت توزیعی» در كلام استاد عادل پیغامی؛ عضو هیئت علمی دانشكده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق علیهالسلام پخش می شود.
تعریفی كه از عدالت در اسلام مطرح میشود، اساساً موجب توسعه است، چنانكه امیرالمؤمنین علی(ع) میفرمایند: «و إن فی العدل سعة؛ عدل موجب گشایش است». براساس این سخن، گشایش در امورات بشر، گشایش در تولید، گشایش در توزیع و گشایش در مصرف، بخشی از معنای عدل را تشكیل میدهد.
یكی از شاخصهها و معیارهای اصلی نظام عادلانه، نظام بهرهور است و دقیقاً در همینجاست كه ما پیشرفت و عدالت را دو روی یك سكه میدانیم و معتقدیم پیشرفت بدون عدالت اصلاً ممكن نیست و منطقاً هیچ پیشرفتی را نمیتوان تصور كرد كه مبتنی بر پایه عدل نباشد.
آنچه كه باید مبتنی بر اندیشه دینی و نگاه ریزبینانهای كه فقه ما به عدالت دارد، گفته شود، این است كه ما باید عدالت را در سه مقام و سه مرتبه بشناسیم كه مقام نخست، عدالت پیشینی است كه در مالكیت و تفاوتی كه در نظام مالكیتی اسلام و غرب بروز و ظهور مییابد.
همچنین طرح مباحثی نظیر خمس و زكات و سایر ابزارهای توزیعی كه به طور خودكار در رفتار معیشتی مسلمانان گنجانده شده یا به صورت حكومتی و از باب حاكمیت و از باب احكام حكومتی و ثانویه كه از سوی دین در این مكانیزمها تعیین شده است، نشانگر توجه ویژه به عدالتهای توزیعی است.
اسلام به عدالتهای توزیعی توجه بسیار جامعی دارد و این عدالت تنها رویهای سختافزاری نیست، بلكه نرمافزاری هم است كه در برنامه "شب های فرهنگ" امشب دكتر پیغامی به تبیین مفاهیم و مصادیق آن می پردازد.
برنامه «شب های فرهنگ» را به تهیه كنندگی فریده گودرزی ساعت 21:30 روی موج اف امردیف 106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.