با كاروان شعر و موسیقی شنبه تا پنج شنبه هر هفته از ساعت 12:30 به مدت 10 دقیقه

رادیو فرهنگ

با كاروان شعر و موسيقي

«جلوه گل» بدیع زاده در رادیو فرهنگ بررسی می شود

برنامه «با كاروان شعر ‌‌موسیقی » كه به پخش و بررسی شناسنامه شعر و موسیقی‌های فاخر ایرانی اختصاص دارد، در بررسی تصنیف های بهاری چهارشنبه 11 فروردین ماه تصنیف «جلوه گل» با صدای جواد بدیع‌زاده را تقدیم شنوندگان می‌كند.

1400/01/11
|
13:02

جواد بدیع زاده از خواننده های دهه‌های 10 و 20 است و نخستین صفحه ی او با عنوان «جلوه ی گل» روانه ی بازار شد كه عبدالحسین شهنازی آهنگساز و نوازنده ی تار آن بود.
استاد بدیع‌زاده سال 1281خورشیدی در محله پاچنار تهران در خانواده‌ای روحانی از سادات كاشان پا به عرصه وجود گذاشت. بدیع‌زاده بنیانگذار سبك آوازی بیات تهران بود. این سبك آوازی در دهه‌های پیش از انقلاب طرفداران زیادی در تهران داشت و از آن با نام‌هایی چون «كوچه باغی‌» و یا «بابا شمل» هم یاد شده است.
روایت دختر جواد بدیع زاده از زندگی و درگذشت ایشان و چكونگی ساخت این تصنیف در این برنامه پخش می شود .

این تصنیف توسط خوانندگان دیگر همچون صدیق تعریف ، محمد گلریز و علیرضا قربانی نیز بازخوانی شده است.

صدیق تعریف یكی از خوانندگانی است كه این تصنیف را بازخوانی كرده ولی در این خصوص گفته است «یكی از ویژگی‌های این تصنیف این است كه بسیار خاطره انگیز است. البته من آن را عینا و لحن به لحن مثل اجرای خود ایشان بازخوانی نكرده ام. فی الواقع یك روایت دیگری از ملودی‌ها داده ام.اجرای من و حس و حالی كه در خود كار جاری است با اجرای آقای بدیع زاده تفاوت‌هایی هم دارد. می‌دانید كه این تصنیف در دستگاه همایون اجرا می‌شود و تصنیف بسیار معروف و جذابی است. ما در دستگاه همایون تقریبا تصنیف كم داریم. در دستگاه شور و دشتی و ابوعطا، تصنیف زیادی خوانده شده است، اما در دستگاه همایون تصانیف كمی وجود دارد به همین دلیل هم من خیلی گشتم و این تصنیف را انتخاب كردم و آن را به شكل جدیدی اجرا كردم.»
بدیع‌زاده علاوه بر خوانندگی در امر آهنگ‌سازی نیز شهرت دارد. در سال 1304 كه كمپانی انگلیسی صفحه‌پُركنی هیزمَستِرزوُیس به‌قصد تهیه و ضبط صفحه از نواخته‌ها و خوانده‌های هنرمندان ایرانی نماینده خود را به ایران اعزام كرد و شعبهٔ خود را در تهران گشود، بدیع‌زاده به‌عنوان نخستین خواننده مرد، با معرفی و توصیه عبدالحسین‌خان شهنازی، انتخاب شد و اولین صفحه او با عنوان «جلوه گل» روانه بازار شد كه شامل دو قطعه آواز و سه تصنیف از ساخته‌های خودش بود. از آن پس تا سال 1314 بدیع‌زاده 24 تصنیف ساخت كه همه روی صفحه ضبط شده‌است.

برنامه « با كاروان شعر و موسیقی » هرروز ساعت 12:30 به تهیه كنندگی « یلدا احتشامی» و اجرای « مریم واعظ پور» روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ پخش می شود.

دسترسی سریع
با كاروان شعر و موسیقی