برنامه شماره ٢٦8 باكاروان شعر و موسیقی سه شنبه١٠ فروردین ماه به پخش و بررسی تصنیف «ای بهار من» ساخته علی تجویدی اختصاص دارد.
«ای بهارمن» شعری از منیر طه است كه علی تجویدی ان را آهنگسازی كرده است و در برنامه «با كاروان شعر و موسیقی» رادیو فرهنگ شناسنامه این اثر بررسی می شود.
علی تجویدی در سال 1298 در تهران خیابان ری به دنیا آمدوی از همان اوان كودكی زیر نظر مستقیم پدرش هادی خان تجویدی كه خود هنرمندی بزرگ و از شاگردان ممتاز كمال الملك و اولین استاد مینیاتور در ایران بود، قرار داشت.چون پدر علاوه بر نقاشی و مینیاتور با موسیقی هم آشنایی داشت و تار را نزد درویش فرا گرفته بود و آن را مینواخت، كم كم علی را با این ساز آشنا كرد.علی تجویدی پس از چندی به كلاس استاد ابوالحسن خان صبا رفت و مدت 8 سال نزد ایشان به آموختن ویلن و سه تار همت گمارد و بنا به توصیه صبا برای تكمیل تكنیك نواختن ویلن و آشنایی با موسیقی غرب، چند سالی را نزد ملیك آبراهیمیان و بابگن تامبرازیان رفت.تجویدی پس از آن برای تكمیل هنر موسیقی چندین سال به مطالعه در زمینه هارمونی و اركستراسیون نزد هوشنگ استوار پرداخت.
از آنجا كه موسیقی ایرانی با ادبیات فارسی و فلسفه و عرفان شرق بستگی كامل دارد و رشته تحصیلی او هم در زمینه ادبیات فارسی بود لذا در كنار كار موسیقی ایرانی از مطالعه كتب در این زمینه غفلت نورزید و ضمن آموزش در خدمت استاد ابوالحسن خان صبا، در كنار ایشان به تعلیم شاگردان پرداخت.
وی در كلاس آزاد موسیقی آن زمان در حقیقت سمت استادیار را به عهده داشت، پس از فوت آن شادروان نیز در هنرستان عالی موسیقی ملی، كار تعلیم ویلون شاگردان را به عهده داشت.
علی تجویدی بحق یكی از بزرگترین آهنگسازان معاصر این سرزمین است كه شاهكارهای بیشماری در پهنه هنر موسیقی از خود به یادگار بر جای نهاده، ترانههای پرآوازه و دلنشین او كه در آرشیو برنامههای گلها ضبط و نگاهداری شده یكی از میراث های گرانبهای هنر این مرز و بوم است.
علی تجویدی نوازنده برجسته ویلن پس از 5 سال تحمل رنج بستر بیماری، سرانجام اسفند سال 1384 در منزل خود درگذشت.
« ای بهارمن» از ساخته های وی درچهارگاه اجرا شده و در آمد آن چهارگاه است و بعد در ادامه در گوشه های زابل ،مخالف، مویه ،مغلوب خوانده شده است.
در ادامه این برنامه صحبت های منیرطه شاعر این اثر درباره خودش پخش می شود.
منیر یه اولین زنی است كه در ایران به ترانه سرایی پرداخت. قبل از او شاعران ناموری چون عارف و بهار و رهی و نواب صفا درترانه سرایی ایران صاحب نام و نشان بودند، اما نام هیچ زنی دراین دفتر دیده نمیشد و این منیر بود كه در پرتو استعداد و قریحة سرشار و دانش برتر و ذوق به موسیقی، پیشآهنگ مشاركت زنان در ترانه سرایی شد و آثار ارزشمندی به وجود آورد كه درتاریخ موسیقی ایران همواره به یاد خواهند ماند.
منیر نخستین ترانه را در چهارده سالگی بر روی نخستین آهنگ استادش علیتجویدی به نام «شب مهتاب» نوشت و این ترانه را با نام شهرزاد با گروه موسیقی تجویدی، به همراهی آواز حسین قوامی (فاختهای) در رادیو خواند. سپس ترانه های دیگر بر دیگر آهنگ های استاد نوشت كه بهرام سیر، امین الله رشیدی و رومی خواندند. در دورة دانشكده ترانه های متفاوت تری نوشت كه در برنامه گلها اجرا شد. او در برنامة گلهای رنگارنگ با آهنگساز ترانه ها علی تجویدی و خوانندگان طراز اولی چون بنان همكاری كرد.
تصنیف « ای بهارمن» را علیرضا عطایی بازخوانی كرده و با تنظیم باربد زارع در برنامه « باكاروان شعر و موسیقی» رادیو فرهنگ پخش می شود.
برنامه « با كاروان شعر و موسیقی » هرروز ساعت 12:30 به تهیه كنندگی «یلدا احتشامی» و اجرای « مریم واعظ پور» روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ پخش می شود.