كتاب های «آشنایی همگان با نظریه ساختاری موسیقی ایران» و «جنگ شهرها در تهران» در برنامه «چاپخانه» امروز یكشنبه9 آذرماه، معرفی می شود.
در برنامه «چاپخانه» این هفته رضا مهدوی به عنوان كارشناس مجری با دكتر محسن فربودمنش نویسنده كتاب «آشنایی همگان با نظریه ساختاری موسیقی ایران»گفت و گو می كند.
جلد نخست از كتاب «آشنایی همگان با نظریه ساختاری موسیقی ایران» به پژوهش و قلم دكتر محسن فربودمنش به آشنایی با واژههای موسیقی، ساختار ردیف در موسیقی ایرانی، گوشههای دستگاه شور، آوازهای دستگاه شور و گوشههای دستگاه نوا اختصاص دارد.
كتاب «آشنایی همگان با نظریه ساختاری موسیقی ایران»، با بررسی دستگاه ها و آوازهای موسیقی ایرانی، در پی یافتن راه حلی برای نمایش ساختار و طراحی پیچیده موسیقی ایران، با استفاده از علوم ریاضی و آماری است. محسن فربودمنش، به دلیل عدم آشنایی با موسیقی، و از طرفی تسلط به علم اقتصاد، نگرشی نو به موسیقی ایرانی دارد. او با تحقیق در تمامی گوشه های موسیقی ایران، به بررسی نت های اصلی در گام های ایرانی، از جمله «نت شروع»، «نت شاهد» و «نت ایست» می پردازد و آن ها را در قالب اطلاعات و ارقام آماری به نمایش می گذارد.
در این كتاب، همچنین میزان استفاده هر یك از اساتید موسیقی سنتی از نت های خاص هر گوشه، در قالب اطلاعات ریاضی ذكر شد است. به اعتقاد محسن فربودمنش، نمایش آمار و مشاهده نغمه های موسیقی ایرانی در قالب اطلاعات بصری، می تواند به سوالات مطرح شده در زمینه چگونگی شكل گیری موسیقی دستگاهی ایران پاسخ دهد و نگرشی نو در بررسی ساختاری موسیقی ایران ایجاد كند.
همچنین در این برنامه مریم بیانی با زینب اسلامی درباره كتاب «جنگ شهرها در تهران» گفت وگو می كند.
زینب اسلامی محقق، پژوهشگر و نویسنده كه برای نخستینبار در حوزه دفاع مقدس قلمبهدست گرفته در اولین اثر خود به جنگ شهرها در تهران پرداخته كه حدود دو سال و نیم تحقیق، بررسی و نگارش آن زمان برده است. خصوصیت خاص این كتاب این است كه به بمبارانها و موشكبارانهای دوران جنگ میپردازد و از طرفی زمانمند است؛ یعنی در این كتاب مطرحشده كه بمباران در چه زمانی اتفاق افتاده و در چه محلهای اصابت كرده و خسارتهای احتمالی یا شرایطی كه به وجود آمده را توضیح میدهد.
كتاب «جنگ شهرها در تهران» دارای یك مقدمه، هفت فصل و نتیجهگیری است. در این كتاب علاوه بر اینكه به بمبارانهایی كه طی سالهای 1367 -1359 در تهران اتفاق افتاده، نگاه دارد، به اقداماتی كه سازمانها و نهادهایی همچون بسیج و هلالاحمر بعد از بمباران برای خدماترسانی به مردم و آسیبدیدگان انجام دادهاند نیز پرداخته است.
برنامه «چاپخانه» با اجرای لیدا وحیدی و تهیه كنندگی پرویز جمالی با موضوع معرفی تازه های نشر و گفت و گو با نویسندگان و مترجمان درخصوص آثارشان یكشنبه هر هفته، ساعت 20:00 روی موج اف ام ردیف 106مگاهرتز از رادیو فرهنگ پخش می شود.