هفت اقلیم شنبه تاجمعه از ساعت 16:00 تا 16:55 به مدت 55 دقیقه

رادیو فرهنگ

هفت اقليم

گشت ‌و‌گذاری در دنیای موسیقی همراه با « هفت اقلیم» رادیو فرهنگ

برنامه هفت اقلیم روز دوشنبه 18 دی با محوریت موسیقی و به یاد « محمدرضا لطفی»نوازنده و آهنگساز،از رادیو فرهنگ پخش می شود.

1402/10/18
|
07:10

این‌مجله رادیویی كه به تهیه كنندگی یلدا احتشامی ساعت16 از گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ پخش می شود بخش های مختلفی دارد كه این هفته به موضوع جشنواره موسیقی قشم می پردازد .
نخستین جشنواره ملی عود نوازی قشم با آیین رونمایی از فراخوان و هویت بصری این جشن موضوعی دوشنبه 4دی با حضور جمعی از مسئولان استانی و محلی و هنرمندان این ساز زهی زخمه ای در تالار آیینه اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد نگین خلیج فارس آغاز به كار كرد و مراسم اختتامیه این جشنواره هنری اسفند ماه امسال با حضور هنرمندان كشوری در قشم برگزار خواهد شد.
در بخش كارشناسی برنامه رضا مهدوی كارشناس مجری با همراهی مهدی محمدیان كه اجرای برنامه را برعهده دارد با سجاد محمدیان نوازنده سه تار و مسئول رسانه ای جشنواره عودنوازی قشم ، كیوان فرزین دبیر اجرایی جشنواره عود نوازی قشم - نوازنده - منتقد موسیقی و سید فؤاد الدین توحیدی ، پژوهشگر موسیقی گفتگو می كنند.
«نام ها و‌یادها» ،«زادروزها و درگذشت ها » به مناسبت سالروز میلاد زنده یاد«محمدرضا لطفی» بر زندگی و اثار این نوازنده و آهنگساز مروری دارد.
محمدرضا لطفی آهنگساز و نوازنده چیره‌دست بسیاری از سازها از جمله سنتور، تار، سه تار، كمانچه، نی و پیانو به شمار می‌رود كه با خلق آثاری بی‌بدیل و پژوهش در موسیقی سنتی ایران به یكی از برجسته‌ترین استادان این عرصه تبدیل شد و نام خود را برای همیشه در این هنر جاودانه كرد.
محمدرضا لطفی در 17 دی 1325 خورشیدی در گرگان و خانواده‌ای فرهنگی دیده به جهان گشود، در زادگاهش تحصیلاتِ عمومی‌ خود را گذراند و در آغازِ جوانی برای فراگیریِ ساز تار به تهران نقل مكان كرد، او در ابتدا در كلاس‌هایِ شبانه هنرستانِ موسیقی نام‌نویسی كرد و سپس به كلاس‌هایِ روزانه نیز راه یافت و به مدت پنج سال در كلاس‌های آزادِ هنرستان موسیقی به آموختن موسیقی نزد افرادی مانند علی اكبر شهنازی و حبیب‌الله صالحی پرداخت. وی در دوره هنرستان به دعوتِ حسین دهلوی موسیقی‌دان و آهنگساز ایرانی به اركستر صبا رفت و به عنوان نوازنده تار مشغول به كار شد و در 1343 خورشیدی جایزه نخست موسیقی‌دانان جوان را نیز كسب كرد.
این نوازنده چیره دست در 1354 خورشیدی گروه شیدا را راه اندازی كرد و به همراه گروه عارف به سرپرستی حسین علیزاده آهنگساز و نوازنده ایرانی به بازخوانی و اجرای دوباره آثار گذشتگان پرداخت اما این گروه در اعتراض به رژیم پهلوی از همكاری با رادیو انصراف داد و كانون موسیقی چاووش را با همكاری هنرمندانی مانند حسین علیزاده، پرویز مشكاتیان، علی اكبر شكارچی و ... راه‌اندازی كرد و در طول یك فعالیت چشمگیر آثاری از این گروه به جای ماند
از جمله مهم ترین آثار این نوازنده بزرگ می‌توان به از میان ریگ‌ها و الماس‌ها، جان جان، كنسرت شیدا، هنگامه اخوان و لطفی، به یاد عارف، سپیده، عشق داند، چاووش 1 تا 12(مجموعه البوم)، موسیقی متن فیلم حاجی واشنگتن، به یاد طاهرزاده، بیداد، چشمه نوش، چهرگاه، به یاد درویش خان، گریه بید، معمای هستی، ردیف آوازی عبدالله دوامی، چهره به چهره، راست پنجگاه، رمز عشق، بیخود شده، بسته نگار، صد سال تار، یادواره استاد مهدی كمالیان، جام تهی، قافله سالار، پرواز عشق، خموشانه، یادواره استاد نورعلی برومند، همیشه در میان، تنها یك خاطره، صد سال سه تار، كنسرت كاخ نیاوران، ردیف میرزاعبدالله، وطنم ایران، یادواره عارف قزوینی، بال در بال، ای عاشقان، كنسرت گروه بانوان شیدا، بهانه از توست، سایه جان، هزار مضراب-نم باران، شبروان، كنسرت هنر گام زمان، یادواره رضاقلی‌میرزا ظلی، جادوی سكوت، زخمه ساز، كنسرت شهر اصفهان و سربداران اشاره كرد. همچنین از اوایل دهه هفتاد كتابی با عنوان كتاب سال شیدا به كوشش این استاد برجسته موسیقی چاپ شد
سرانجام این موسیقیدان نامدار ایرانی پس از تحمل مدت ها درد و رنج ناشی از بیماری سرطان در 12 اردیبهشت 1393 خورشیدی چشم از جهان فروبست .
همچنین معرفی استعدادهای درخشان در شهرستانها از بخش های این برنامه است و در ادامه بخشی به مرور رویدادها و اخبار موسیقی در هفته ای كه گذشت و نگاهی به اخبار پیش روی حوزه موسیقی، اختصاص دارد.
« هفت اقلیم» دوشنبه ها را به تهیه كنندگی یلدا احتشامی » از رادیو فرهنگ را روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز و موج ای ام ردیف585 كیلوهرتز بشنوید.

دسترسی سریع
هفت اقلیم