برنامه «آیین سپاس» جمعه 15 اردیبهشت ماه به گرامیداشت یاد استاد اذكایی مورخ، مصحح، پژوهشگر و همدانشناس كشورمان اختصاص دارد.
در این برنامه كه جمعه ساعت12:30 از رادیو فرهنگ پخش میشود علاقه مندان شنونده صحیت های دكتر اكبر ایرانی مدیر عامل مركز پژوهشی میراث مكتوب، دكتر زاگرس زند مدرس تاریخ و دكتر علیرضا ذكاوتی پژوهشگر و نویسنده درباره شخصیت و آثار و خدمات استاد اذكایی باشند. این برنامه تقدیر از تلاش ها و خدمات شایسته زنده یاد استاد اذكایی در ترویج و تبیین فرهنگ ملّی و اسلامی كشورمان و احترام به شخصیت علمی ایشان است.استاد اذكایی همدانی عمری به معرفی تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران پرداخته و حاصل این پژوهش دهها كتاب و مقاله و مصاحبه است.
تالیفات استاد اذكایی در زمینه تاریخ و تمدن ایران نمونهای از بهترین آثار ماندگار ایرانشناسی است. پرویز اذكایی در سال 1318 در شهر همدان دیده به جهان گشود. تحصیلات دبستان را در مدرسه آلیانس همدان گذراند و در دانشگاه تهران در رشته تاریخ به تحصیل پرداخت. مدتی سردبیر مجله وحید و مدتی نیز در كتابخانه مركزی دانشگاه تهران مشغول به فعالیت فرهنگی بود. یكی از دستاوردهای درخشان زندگی او تحصیل در دانشگاه منچستر انگلیس در رشته تاریخ بود كه در همین دوره رساله دكتری خود را با عنوان جغرافیای تاریخی همدان به انجام رسانید. در سالهای پس از انقلاب اسلامی با دانشنامه جهان اسلام و دائرهالمعارف بزرگ اسلامی همكاری داشت و مداخلی را برای این دانشنامهها نگارش نمود. او از سرآمدان پژوهش نوین در ایران بود و صدها مقاله در حوزههای گوناگون از او در زمینه كتابشناسی، فلسفه، انساب و نجوم و تاریخ به انتشار رسیده است. اذكایی در شناخت شهر زادگاه خود همدان بسیار كوشید و بسیاری از پژوهشگران این حوزه برای پژوهشهای خود به وی مراجعه میكردند. تحقیقات شگرفی از استاد اذكایی درباره شناخت ابوریحان بیرونی و ذكریای رازی به جا مانده كه نشانه اشراف او به تاریخ علم در ایران است. برخی از مقالات ایرانشناسی وی مانند بررسی رساله علمای اسلام از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا این رساله عقاید زرتشتیان را در دوران اسلامیبازگو مینماید. دكتر اذكایی در سالهای پایانی عمر مجموعه كتابخانه شخصی خود را وقف نمود تا عموم مردم بتوانند از آن بهره ببرند. این استاد فرهیخته در تاریخ 25 فروردین ماه سال 1402 پس از عمری كوشش در راه ایرانشناسی دیده از جهان فروبست.
علاقه مندان می توانند «آیین سپاس» را ساعت 12:30 به تهیه كنندگی معصومه سادات علوی نكو روی موج اف ام ردیف 106مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.