جوانه ها سه شنبه وچهارشنبه از ساعت 12:30 به مدت 30 دقیقه

رادیو فرهنگ

جوانه ها

نوشته های نوجوانان در جوانه های رادیو فرهنگ شنیدنی می شود/ دعوت رادیو فرهنگ از نوجوانان برای بهتر نوشتن

مجله رادیویی «جوانه ها» در چهارشنبه3 آبان از نوجوانان دعوت می كنند نوشته های خود را ارسال كرده تا از رادیو فرهنگ پخش شود .

1402/08/03
|
09:32

مجله رادیویی « جوانه ها» برنامه ای است كه نوجوانان با همراهی « مریم قاسمی» آن را تدارك دیده اند.
موضوع اصلی برنامه این هفته چگونه نوشتن است كه به چرایی و اهمیت آن پرداخته می شود.
در این برنامه درباره فواید نوشتن صحبت می شود و از نوجوانها برای ارسال فایل صوتی انشاهایشان به برنامه جوانه ها دعوت می شود.
این برنامه بخش های مختلفی دارد كه از جمله «مامی توانیم»است كه به راههای بهتر درس خواندن اختصاص دارد.
در معرفی كتاب شنوندگان با كتاب « احتیاط خطر حمله موشها »آشنا می شوند.
كتاب «احتیاط! خطر حمله موش‌ها… و دیگران» اثر داستانی سید علی شجاعی، نویسنده جوان و خوش‌قریحه كودك و نوجوان است كه از سوی انتشارات كتاب نیستان منتشر شده است.

شجاعی كه پیش از این با انتشار كتاب‌هایی چون «اگر آدم برفی‌ها آب نشوند…» و «نیم من بوق» توانست نه تنها در ایران، بلكه در بسیاری از كشورهای جهان خود را به عنوان یك نویسنده صاحب‌سبك در این عرصه معرفی كند؛ در داستان تازه خود به سراغ یك قصه تمثیلی و بسیار قابل تأمل برای كودكان و نوجوانان رفته است.

«احتیاط! خطر حمله موش‌ها… و دیگران» به گفته نویسنده دومین كتاب از مجموعه سه‌گانه وی با موضوع «فلسفه برای كودكان» است كه سعی دارد مفاهیم فلسفی و عمیق جامعه‌شناختی مدرن را برای مخاطب كودك و نوجوان به زبانی ساده بازبگوید.

او در كتاب تازه خود داستانی هول‌انگیز و شگفتی‌آفرین از حمله موش‌ها به مردمان روستایی را روایت می‌كند. هجومی كه مردم را ناچار می‌كند برای دفع حمله موش‌ها از گربه‌ها كمك بگیرند… غافل از اینكه گربه‌ها شریك دزدند و رفیق قافله!

نكته قابل توجه در بیان داستانی شجاعی، ساده‌نویسی بسیار هنرمندانه او در متن قصه است كه نشان از شناخت دقیق وی از مخاطب اثر دارد. در كنار این مسئله، نوع استفاده از واژه‌ها و نیز تركیب‌بندی و اندازه جملات نیز موضوع دیگری است كه شجاعی به كمك آنها توانسته اثری بی‌نقص و در عین حال تأثیرگذار پدید آورد.

گربه‌ها و موش‌ها و مردم روستا و كدخدای آنها در این كتاب، بدون شك یكی از بهترین نمونه‌های نمادپردازی در ادبیات كودك و نوجوان است؛ كه توانسته داستان آن را جدای از مخاطب هدفش، برای مخاطبانی در سایر گروه‌های سنی نیز خواندنی كند.

از طرف دیگر شجاعی در این اثر و در كمال هنرمندی نائل به خلق یك درام داستانی برای مخاطبان كودك و نوجوان شده است. درامی كه قرار نیست در انتهایش پایانی خوش و یا بد به سبك سایر نوشته‌های مألوف داشته باشد. در مقابل، نویسنده در اقدامی متفاوت و عجیب، داستان را در بیانی رئالیستی با پایانی متحورانه باز می‌گذارد.

نكته قابل‌توجه دیگری كه كتاب شجاعی را برای مخاطبان آن خواندنی و دیدنی كرده است، تصویرگری‌های قابل اعتنایی است كه توسط نازنین عباسی انجام شده و با طراحی گرافیك نرگس زیانی در این اثر جای گرفته است

معرفی مشاهیر از دیگر بخش های برنامه« جوانه ها» این هفته است كه در این بخش درباره « محسن هجری» مطالبی بیان می شود.
محسن هجری نویسنده و روزنامه نگار خرداد سال 1342 در بروجرد به دنیا آمد.
وی از جمله نویسندگان پر كار در حوزه ادبیات كودكان به شمار می رود و حاصل تلاش‌هایش در این زمینه، كارنامه‌ی پُرباری ا‌ست از كتاب‌هایی كه برای بچه‌ها و بزرگ‌ترها نوشته است. «آتشی به لطافت بنفشه‌ها»، «آخرین موج»، «ایستاده برخاك»، «یك سبد خاطره»، «طلوع آن ستاره»، «پدر خاك»، «فصل چیدن» و… كتاب‌هایی هستند كه برای كودكان و نوجوانان نوشته است؛ هجری علاوه‌ بر نویسندگی در زمینه‌ی نقد و پژوهش نیز فعال است. تحقیق «تبلیغ دینی برای كودكان و نوجوانان» یكی از آثار اوست. هم‌چنین، برای آموزش روش پژوهش علمی به نوجوانان، كتابی با نام «تحقیق چیست؟ محقق كیست؟» تألیف كرده است.
نقد ادبیات كودك و نوجوان، عضویت در تحریریه‌ی كتاب ماه كودك ونوجوان، سردبیری همشهری محله، تدریس ادبیات كودك در مركز آموزش كانون پرورش كودكان و نوجوانان، دبیری انجمن نویسندگان كودك و نوجوان و… از دیگر فعالیت‌های محسن هجری در زمینه‌ی نویسندگی و روزنامه‌نگاری است.
برنامه جوانه ها به تهیه كنندگی مریم قاسمی چهارشنبه ها ساعت 12:30 از رادیو فرهنگ پخش می شود.

دسترسی سریع
جوانه ها