ندا انتظامی در برنامه خنیاگران گفت: استاد روح الله خالقی در جایگاه یك هنرمند احساس مسئولیت اجتماعی داشته و اتفاقات پیرامونش را در قالب موسیقی و حتی كتاب منعكس كرده است.
خنیاگران برنامه ای از گروه كتاب رادیو فرهنگ با محتوای موسیقایی است كه در برنامه هجدهم آبان، با حضور ندا انتظامی، روزنامه نگار و منتقد حوزه موسیقی به روی آنتن رفت.
ندا انتظامی در مصاحبه با رادیو فرهنگ در خصوص زندگینامه روح الله خالقی گفت: معمولا زمانی كه اسم روح الله خالقی به میان می آید تداعی گر سرود «ای ایران» است، اما در كنار آثار موسیقایی، شخصیت مولف استاد بسیار پررنگتر است.
وی افزود: خالقی یك موزیسین روشنفكر بوده كه آثار زیادی ساخته، كتاب های بسیاری را نوشته، در آموزش هم دستی داشته و همچنین سردبیر نشریه موسیقایی ، عضو شورایعالی موسیقی رادیو و رییس هنرستان موسیقی نیز بوده است، اما فراتر از همه اینها در جایگاه یك هنرمند احساس مسئولیت اجتماعی داشته و اتفاقات پیرامونش را در قالب موسیقی و حتی كتاب منعكس كرده است.
این منتقد حوزه موسیقی ادامه داد: استاد خالقی كتاب های زیادی را تالیف كرده و این امر از این جهت ارزشمند است كه در آن دوره نگاه خوبی نسبت به موزیسین ها نبوده است و آنها را مطرب می نامیدند، اما استاد خالقی با تلاش فراوان كتاب هایی را تالیف كرده كه امروزه گنجینه بزرگی برای موسیقی ایران به شمار می آیند.
انتظامی توضیح داد: استاد خالقی كتاب های بی شمار و موثری را نگارش كرده است كه مهمترین كتاب ایشان «سرگذشت موسیقی ایران» است كه جلد اول این كتاب در سال 1333، جلد دوم در سال 1335 و جلد سوم آن پس از مرگ ایشان به كوشش سامان سپنتا توسط موسسه فرهنگی هنری ماهور منتشر شد. این كتاب به قلمی بسیار روان، به صورت داستانی و جذاب بیان شده است و محتوای این كتاب در مورد فراز و نشیب های موسیقی است كه از سال های انقلاب مشروطه شروع شده و جلد اول بیشتر به نام های موسیقیدان ها اختصاص دارد، جلد دوم به علینقی وزیری، استاد محبوب استاد خالقی پرداخته است و جلد سوم هم در خصوص دوران حیات استاد بوده است.
وی بیان كرد: «كتاب موسیقی ایران» از استاد خالقی كمتر شناخته شده است، در واقع این كتاب با بازنویسی و یادداشت فرهود صفرزاده منتشر شده كه در مورد تاریخچه روشها، سبك ها و كیفیت موسیقی ایران از دوره كهن تا زمان معاصر است و به طور اختصاصی توسط استاد روح الله خالقی از كتاب «نظری بر موسیقی» از «سرگذشت موسیقی ایران» اقتباس شده و همچنین مطالب جدیدی نیز در كتاب ذكر شده است.
در ادامه برنامه فرهود صفرزاده، مولف و پژوهشگر حوزه موسیقی در خصوص «كتاب موسیقی ایران» كه با یادداشت های ایشان جمع آوری شده و به همچنین صورت ناگهانی نیز پیدا شده است، گفت: بنده این كتاب را به صورت ناگهانی در كتابخانه مرحوم ذكاء پیدا كردم.
وی ادامه داد: مرحوم روح الله خالقی سلسله مقالاتی را در حدود سال 1337 در مجله پیام نوین نوشته بود كه بعدها اینها را جمع آوری كرد و به شكل كتاب كوچك با تیراژ كمی آن را منتشر كرد كه در بین كتاب ها گم شد و بنده نیز از وجود این كتاب اطلاعی نداشتم، تا اینكه این كتاب را در كتابخانه دیدم و آن را به امانت گرفتم و با انتشارات ماهور و دختر مرحوم خالقی مذاكره كردیم و دختر استاد از انتشار این كتاب اعلام رضایت كردند، این كتاب مجموعه قابل رجوع، خلاصه شده و دانشجویی است كه در سال 91 منتشر شد و اهل موسیقی با این كتاب بیشتر آشنا شدند.
در خصوص اینكه آیا این كتاب نیاز به معرفی بیشتر در نزد مخاطبان دارد یا خیر، گفت: از خاطرات مرحوم خالقی اینطور می توان دریافت كه این كتاب در زمان حیات استاد مورد استقبال قرار نگرفته و بعد از مرگ ایشان شناخته شده و محل رجوع قرار گرفته است و در حال حاضر نیز به عنوان یك دایره المعارف استفاده می كنیم.