نگارخانه سه شنبه هر هفته از ساعت 20:00 به مدت 30 دقیقه

رادیو فرهنگ

نگارخانه

«سیاه بازی» زنانه در نمایش «مضحكه جنگ نامه غلامان»

كارگردان نمایشنامه «مضحكه جنگنامه غلامان» با بیان اینكه زنان به عنوان سیاهان حضور دارند، گفت: موضوع زنان اساسا همیشه برای بنده در تئاتر دارای اهمیت بوده است.

1398/08/21
|
12:55

نمایش «مضحكه جنگنامه غلامان» اثر بهرام بیضایی به كارگردانی محسن حسینی در برنامه جادوی صحنه، رادیو فرهنگ بیستم آبان مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
محسن حسینی، كارگردان نمایش «مضحكه جنگنامه غلامان» گفت: این نمایشنامه بر اساس نگاه آقای بیضایی به نمایش تخت حوضی نوشته شده است. بیشتر آثار ایشان در خصوص موضوع تخت حوضی و یا سیاه بازی در تاریخ نمایش نگاشته شده و این نمایشنامه نیز موضوع سه سیاه به نام مبارك، یاقوت و الماس است كه از سطل های آب سه پهلوان نگه داری می كنند.
وی ادامه داد: نویسنده در اثر از این سه پهلوان به عنوان پهلوان پوشالی نام می برد كه به جنگهای خیالی می روند و داستان به گونه ای دن كیشوت وار رخ می دهد كه در پایان نمایش دو سیاهی كه در واقع عاشق و معشوق دیگر هستند رنگ سیاه خودشان را پاك می كنند و دوباره بهم می رسند.
حسینی درباره میزان دخل و تصرف در متن «مضحكه جنگنامه غلامان» توضیح داد: بنده بازنویسی در متن نداشتم و تنها با اجازه آقای بیضایی متن كوتاه شده چون اگر می خواستیم طبق متن اصلی پیش برویم زمان نمایش شاید تا 3 ساعت به طول می انجامید، اما با كوتاه شدن متن تماشاگر فقط 80 دقیقه از آن را می بیند اما جوهره اثر دست نخورده باقی مانده است.
كارگردان نمایش «مضحكه جنگنامه غلامان»تصریح كرد: بنده دو تا سه ماه بر روی این متن كار كردم چراكه این نمایش نامه از اوزان خاصی برخوردار است، در جاهایی كه احساس كردم با كوتاهی متن اوزان آن از بین می رود با كنترل این موضوع سعی در رعایت امانت در این اثر كرده ام.
وی در پاسخ به این سوال كه تجربه مواجه با تماشاگران در نمایش این نمایشنامه در جشنواره نمایش های آیینی_ سنتی توضیح داد: استقبال تماشاگران بسیارعالی بود، بنده برای اولین بار جشنواره نمایش آیینی-سنتی ایران كار می كردم و تجربه شگفت انگیزی بود.
حسینی در خصوص حضور زنان به عنوان سیاهان در این نمایش نامه گفت: موضوع زنان اساسا همیشه برای بنده در تئاتر دارای اهمیت بوده است، تاریخ حضور زنان در صحنه های تئاتر ایران به یكصد سال هم نمی رسد به طوریكه از اواخر دوره قاجار آغاز می شود و پری آقابایف، اولین زنی كه بود كه در رشت روی صحنه نمایش رفت و بعد از آن در تهران این موضوع گسترش پیدا كرد.
وی با نقد نسبت به سیاست گذاری در خصوص تئاتر و ساعت اجرای این نمایش نامه در ساعت 6 بعداظهر كه نامناسب است، گفت: دو اجرایی برای تئاتر شهر یك سرزمین رویه درستی نیست و این امر می تواند به آثار ضربه واردكند. بنده تصور نمی كنم بتوانم با این شرایط دیگر فعالیت داشته باشم چراكه هر شب تعدادی از تماشاگران ما پشت درهای بسته می مانند، لذا بنده درخواست دارم كه مسئولین به این موضوع توجه كنند.

دسترسی سریع
نگارخانه