گرامیداشت ابوالفضل بیهقی به همت شبكه رادیو بی فرهنگ و با تجلیل از پیشكسوتان ادبی رادیو و رونمایی از لوح برنامه هزاره ادب پارسی برگزار شد.
شبكه رادیویی فرهنگ یكم آبان ماه به مناسبت روز بزرگداشت ادیب و مورخ بزرگ ایران و پدر نثر فارسی ابوالفضل بیهقی در استودیو شماره یك معاونت صدا مراسمی را با حضور رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، پیشكسوتان عرصه ادب و مدیران ارشد رادیو برگزار كرد.بررسی اثار بیهقی ورود محتوای جدید در برنامه های ادبی را میسر می كند
در ابتدای آیین بزرگداشت پدر نثرفارسی، مدیر رادیو فرهنگ ،سید مرتضی كاظمی دینان با اشاره به اهمیت راهبردی و ویژه تاریخ بیهقی در تاریخ ادبیات ایران گفت : تاریخ بیهقی سرشار از فنون بلاغت و آرایه های ادبی، نثر آهنگین و بهره مند از شعر است.
وی افزود: این پدیده در خدمت محتوای تاریخی قرار دارد و در مجموع ایجاز در كلام بیهقی غلبه كرده است.خلق واژه ها و تركیبات بدیع، استشهاد به قصه و تاریخ، زیبایی و خوش آهنگی كلام، تجسم و تصویر هنرمندانه صحنه ها و اشیاء، استفاده طبیعی و غیر متكلافانه از لغات و گاهی عبارات عربی، توصیه دقیق و جذاب وضعیت ظاهری و باطنی افراد و استفاده از تمثیلات زیبا جز ویژگی های بارز این شاهكار بزرگ است.
كاظمی دینان با اشاره به اهمیت بیهقی و آثارش نزد فارسی زبانان گفت: در كشورهایی نظیر افغانستان، تاجیكستان ،پاكستان و...اندیشمندان به بیهقی پژوهی مشغولند كه اهمیت شخصیت بیهقی رامی رساند و امیدواریم این مراسم سرآغازی برای تولید برنامه هایی با محور بیهقی پژوهی در رادیو و تلویزیون باشد.وی در پایان افزود: تاریخ بیهقی میتواند الگو و سرمشقی باشد كه با نگاه فرهنگی به همه حوزههای دیگر بنگریم ودر قالب های مختلف نمایش و ... برنامه سازی ملی و حتی برای آنسوی مرزها داشته باشیم.
تاریخ بیهقی یكی از ستون های ادبیات ما به شمار میرود
همچنین غلامعلی حدادعادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تقدیر از مسئولین برگزاری این مراسم گفت: رادیو فرهنگ زبان فرهیختگان ملت ایران است.
وی به تاریخ بیهقی به عنوان یكی از كهنترین كتاب های فارسی زبانان در قلمرو سیاسی و فرهنگی آنان اشاره كرد و گفت: هزارسال پیش بیهقی حوادث سیاسی و اجتماعی روزگارش را در 30 جلد به رشته تحریر درآورده است كه البته یك ششم آن باقی مانده است كه همین موضوع حكایت از قدمت تاریخ نگاری در ایران دارد.
وی ازدكتر فیاض كه زحمات بسیاری برای تاریخ بیهقی كشیده است و نیز غلامحسین یوسفی كه دو مقاله درباره بیهقی، دارد یاد كرد و ادامه داد: اهتمام بیهقی به ثبت واقعیات به صورت دقیق یكی از خصوصیات بارز تاریخ نگاری اوست.همچنین زبان شیرین، پخته و دقیق و روشن بیهقی این اثر را بسیار متمایز كرده است.
حداد عادل اظهار داشت: تاریخ بیهقی در نثر فارسی و شاهنامه فردوسی در شعر دو ستون ادبیات ما به شمار میرود.
وی تصریح كرد: در طول نگارش تاریخ بیهقی او با صداقت و امانت داری تاریخ را نقل می كند و به هیچ وجه ستایشگر مطلق صاحبان قدرت نبوده و در نقل مطالب معیار داشته است و بدون حصول اطمینان وقایع را به رشته تحریر درنمی آورد.
او در ادامه بخشی از تاریخ بیهقی را برای حاضرین قرائت كرد.
زبان پارسی حلقه ربط دهندگی تاریخ كهن یك ملت با امروز است
محمد جعفر محمدزاده مدیر رادیو ایران و رییس شورای پاسداشت زبان فارسی معاونت صدای رسانه ملی، با اشاره به گستره فراگیر زبان فارسی گفت: زبان پارسی حلقه ربط دهندگی تاریخ كهن یك ملت با امروز است و زبان فارسی به طور مستقیم به هویت ملی ایران پیوند خورده است و دشمنان ایران امروز زبان فارسی را نشانه گرفته اند و باید توجه كرد كه برخی توطئه های ایجاد شده در نهایت برای وارد كردن ضربه به زبان فارسی است.
وی افزود: علیرغم اینكه زبان فارسی در مناطق بسیار زیادی استفاده می شود و در آن مناطق گویش ها و لهجه های محلی فراوانی وجود دارد، كماكان با این زبان صحبت می شود .
در بخش پایانی این مراسم از امیر نوری، بهروز رضوی، باقر خلیلی، علیرضا معینی و نرگس اصفهانی به عنوان پیشكسوتان ادبی رادیو همچنین مرتضی صداقت گو.سید محمد حسینی باغسنگانی، فاطمه ركنی و محمد باقر رضایی عوامل برنامه هزاره ادب پارسی كه در این مراسم از 400 برنامه آن در قالب لوح رونمایی شد تقدیر به عمل آمد.
« هزاره ادب پارسی» برنامه ای درباره تاریخ ادبیات ایران و گذری در این حوزه بر اساس كتاب تاریخ ادبیات هشت جلدی ذبیح الله صفا و بر پایه كارشناسی اساتید حوزه ادبیات است.
این مراسم از ویژه برنامه «شكوه سخن» گروه ادب و هنر رادیو فرهنك به طور زنده از ساعت 14 روز یكشنبه یكم آبان ماه به مدت 120 دقیقه روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز پخش شد