علی عظیمی نژادان كارشناس مجری برنامه نام آوران فرهنگ درباره ضرورت ساخت و تهیه این برنامه توضیح داد.
علی عظیمی نژادان كارشناس مجری برنامه نام آوران فرهنگ درباره ضرورت ساخت و تهیه این برنامه توضیح داد: هر برنامه ایی كه به ساخت و تهیه آن مبادرت ورزیده می شود الزاما همه مخاطبان و طیف های گوناگون جامعه را در برنمی گیرد و تمامی دغدغه های آنان را پاسخگو نیست.
وی افزود: یك جامعه دارای دغدغه ها، گرایش و سلایق مختلفی هستند و این برنامه برای مخاطبان علاقمند به حوزه های مرتبط به علوم انسانی، هنر، ادبیات و تا اندازه ایی علوم تجربی می باشد و تا اندازه ایی می تواند بخشی از خواست های افراد علاقمند به این گونه برنامه ها را تامین كند.
عظیمی نژادان همچنین گفت: مسلما برنامه نام آوران فرهنگ، برنامه عامه پسندی نیست و برنامه ایی است كه به گونه ایی نخبه گرا است و پاسخگوی برخی نیازهای طیف روشنفكر و اهالی فرهنگ و هنر جامعه می باشد. به دلیل اینكه این برنامه براساس افراد و نه براساس موضوع تدوین و تنظیم شده است، بخشی از برنامه به زندگی نامه این افراد اختصاص پیدا می كند و در عین حال كه موضوع محور هم است و افراد را انتخاب می كنیم تا دغدغه ها، و گرایشات و سلایق آنان را بررسی كنیم ولی به سراغ تحلیل آثار آنها می رویم. ضرورت ساخت این برنامه شناخت واقع بینانه، فارغ از تنفر شیفتگی نسبت به افراد با رویكردی تحلیلی است و با نگاه تجلیلی، تكریمی و بزرگداشتی به سراغ این افراد نمی رویم.
وی افزود: به عنوان یك كارشناس مجری برای این برنامه بسیار وقت می گذارم و قبل از گفت و گو با افراد دعوت شده، اگر مقاله و یا كتابی داشته باشند، مطالعه می كنم و با همسرم كه تهیه كننده این برنامه هستند و در این حوزه تخصص دارند در برخی برنامه ها از مشاوره ایشان استفاده می كنم.
عظیمی نژادان می گوید: دغدغه من به عنوان یك كارشناس مجری در این برنامه، این است تا شناخت واقع بینانه و فارغ از تنفرشیفتگی را به علاقه مندان حوزه های مرتبط با علوم انسانی، ادبی، هنر و تا اندازه ایی علوم تجربی ارائه كنم.
وی تاكید كرد: من هیچ گونه علاقه ایی به بزرگداشت افراد ندارم و به دنبال تجلیل و تكریم نیستم گرچه در جامعه ما بسیاری به دنبال تجلیل در نوشته های خود هستند، اما سعی می كنم به صورت شیفته وار با افراد برخورد نكنم.
این كارشناس مجری توضیح داد: برنامه نام آوران فرهنگ، برنامه ی مفصلی است و هر فردی را كه به این برنامه دعوت می كنیم، گفت و گوی مفصلی حتی گاهی در چند برنامه با او انجام می دهیم و سعی می كنیم تمام ابعاد زندگی او را اعم از زندگی شخصی، علمی و هنری با نگاهی تحلیلی مورد بررسی قرار بگیرد.
عظیمی نژادان با اشاره به اینكه به عنوان یك كارشناس مجری بسیار به تحلیل بها می دهد و سعی بر آن دارد تا سوالات در این برنامه رویكرد تحلیلی داشته باشند، افزود: تقویت نگاه تحلیلی و انتقادی به مفهوم مدرن آن در میان مخاطبان مهمترین دستاوردی است كه این برنامه می تواند برای جامعه داشته باشد. ضمن اینكه اسطوره شكنی می كنیم و افراد را تقدیس نمی كنیم و تكریم اضافه و تجلیل نمی كنیم و بزرگداشت بی ربط از آنها نمی شود در عین حال افراد را تحقیر نمی كنیم و سعی می كنیم نگاهمان به آنها رویكردی تحلیلی داشته باشد.
وی افزود: به عنوان یك كارشناس مجری هدف من این است كه با افراد واقع بینانه مواجه شویم و سعی كنیم در این برنامه این نوع نگاه كلیشه ایی را زیر سوال ببریم و به این نتیجه برسیم كه اگر هر فردی به مرحله بالایی رسیده باشد، نباید كاملا شیفته وار هر چه كه می گوید بپذیریم و روحیه اطاعت جویانه از او داشته باشیم و ضمن احترامی كه به او می گذاریم با رویكرد اطاعت آمیز و چاپلوسانه كه در این سالها بسیاری در رسانه ها به آن بها دادند، برخورد نكنیم و این یكی از ویژگی های شاخص این برنامه به شمار می آید.
عظیمی نژادان همچنین در ادامه گفت: عنوان این برنامه توسط ما انتخاب نشده است و نام آوران فرهنگ به چارچوب كار ما نمی خورد، به این دلیل كه در این برنامه ما به دنبال افراد محبوب و یا چهره های مشهور نیستیم و وقتی عنوان نام آوران می آید، طبیعتا مخاطبان به یاد هنرپیشگان یا ورزشكاران معروف می افتند در حالیكه این برنامه در عین حال كه میزبان این عزیزان هم بوده، اما در درجه اول سراغ افراد نخبه هر رشته می رود و بسیاری از افرادی كه به سراغ آنها رفتیم شاید برای اولین بار بود كه به رادیو قدم می گذاشتند و یا حتی گفت و گویی با رسانه های مكتوب انجام نداده بودند. به عنوان مثال اسماعیل واثقی یكی از موسیقی دانان خوب كشور، به خصوص در دوران قبل از انقلاب می باشد كه برای اولین بار بود در یك رسانه با ایشان گفت و گو می شد كه بعدها پس از این گفت و گو، مجله هنر موسیقی تصمیم گرفت ویژه نامه ایی را برای ایشان برگزار كند و از من درخواست شد كه برخی از این گفت و گو را در اختیار این مجله قرار بدهم. یا گفت وگویی كه با شادروان صادق تبریزی در این برنامه داشتم ایشان از پیشگامان نقاشی های سقاخانه ایی بودند و ایشان هم با رادیو گفت و گویی نداشتند و در رسانه های دیگر هم بسیار كم با ایشان گفت و گو شده بود. و این افتخار را داشتم كه چند ماه قبل از درگذشت ایشان گفت و گویی با ایشان داشته باشم و بسیاری دیگر.
وی در پایان گفت: به این برنامه علاقه خاصی دارم و نسبت به آن بسیار مسئولیت پذیر هستم، ثمره سال ها تجربه به خصوص در عرصه گفت و گو را در این برنامه و تا جایی كه فضای كار و محدودیت ها اجازه می دهد، به كار گرفتم تا گفت و گوهای موثر و مفیدی شكل بگیرد.
برنامه « نام آوران فرهنگ» پنجشنبه هر هفته ساعت 20:00 از رادیو فرهنگ پخش می شود و بخش های شنیدنی این برنامه در پایگاه اطلاع رسانی رادیو فرهنگ قابل دریافت است.