كیمیای كلمات جمعه هرهفته از ساعت 13:30 به مدت 30 دقیقه

رادیو فرهنگ

كيمياي كلمات

مكتب وقوع در شعر فارسی در كیمیای كلمات

تحلیل و بررسی كتاب مكتب وقوع در شعر فارسی تالیف احمد گلچین معانی، سه شنبه 20 شهریور از برنامه كیمیای كلمات بشنوید.

1397/06/19
|
13:40

برنامه كیمیای كلمات كاری از گروه كتاب رادیو فرهنگ است كه سه شنبه ساعت 17 به بررسی متون كهن ادب فارسی و پژوهش ها و كتاب هایی كه در زمینه این آثار نگاشته شده اند، اختصاص دارد.

دكتر بهرام پروین گنابادی (پژوهشگر، نویسنده و منتقد ادبی) كه به عنوان كارشناس مجری با این برنامه همكاری دارد، درباره مكتب وقوع در شعر فارسی تالیف احمد گلچین معانی صحبت می كند.

مكتب وقوع یا دبستان وقوع یا طرز وقوع، شیوه‌ای است در "غزل" كه با سادگی فوق‌العاده‌ی زبان و خالی بودن آن از اغراق‌های شاعرانه و صنایع بدیعی مشخص می‌شود.
در ربع اول قرن دهم هجری مكتب تازه‌ای در شعر فارسی به وجود آمد كه غزل را از صورت خشك و بی‌روح قرن نهم بیرون آورد و حیاتی تازه‌ای بدان بخشید. در نیمه دوم همان قرن به اوج خود رسید و تا ربع اول قرن یازدهم ادامه داشت. این مكتب تازه را كه برزخی است میان شعر "دوره تیموری" و "سبك معروف به هندی" "زبان وقوع" می‌گفتند و غرض از آن بیان كردن حالات عشق و عاشقی از روی واقعیت بود.
«احمد گلچین معانى» فرزند على اكبر، متخلص به «گلچین» استاد دانشگاه، محقق و شاعر معاصر مى‌باشد. شروع آشنایى وى با نسخ خطى، از سال 1314ش شروع شد. او در سال 1343ش تعداد 15 نسخه خطى و 130 نسخه چاپى خود را وقف كتابخانه آستان قدس كرد. در آن هنگام، وى عضو «انجمن ادبى حكیم» به سرپرستى وحید دستگردى بود. گلچین از سیزده سالگى شروع به سرودن شعر كرد. در پانزده سالگى رسما وارد دنیاى شعر شد و آثارش را در روزنامه‌هاى «نسیم شمال» و «توفیق» منتشر كرد. با امیرى فیروزكوهى و رهى معیرى معاشرت و مصاحبت داشت. مدتى با افرادى مانند میرزا احمد خان اشترى، محمد علیخان بامداد، احمد بهمنیار، جلال‌الدین همایى در معیّت چند تن از شعرا و فضلا جلسات هفتگى سیار داشت.


این برنامه به تهیه كنندگی طاهره جولانی و با اجرای نرگس اصفهانی تقدیم علاقه مندان می شود.

دسترسی سریع
كیمیای كلمات