پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی یكشنبه،سه شنبه و چهارشنبه از ساعت حوالی 8 صبح تا قبل از اذان ظهر به مدت متغیر

رادیو فرهنگ

پخش مذاكرات علني مجلس شوراي اسلامي

مرتضوی: عزم دولت ساماندهی صندوق‌های بازنشستگی است

وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی تاكید كرد كه دولت برای ساماندهی صندوق های بازنشستگی عزم جدی دارد.

1401/10/20
|
12:13

سیدصولت مرتضوی در جلسه علنی امروز (یكشنبه) مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش كمیسیون اجتماعی در خصوص ارزیابی ابعاد چالشی صندوق های بازنشستگی و عملكرد دستگاه‌های اجرایی مربوط (با محوریت احكام قانونی، بودجه‌ای و جهت گیری بودجه 1402) گفت: امیدوارم مسلمانان جهان به خصوص كشورهای اروپایی پاسخ در خور توجهی به اهانت اتاق فكر رسانه ای كشور فرانسه در اهانت به مرجعیت بزرگ جهان تشیع بدهند.

وی در ادامه با تاكید بر اینكه «عزم دولت برای ساماندهی صندوق های بازنشستگی بسیار جدی است» گفت: گزارش كمیسیون اجتماعی با گزارش ما در یك سو بوده و این نشان دهنده فهم مشترك ما از مشكلات دارد.

وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با بیان اینكه كار ما ساماندهی صندوق ها با عنایت به سیاست های كلی ابلاغی رهبری و همچنین استقرار نظام تامین اجتماعی جامع، یكپارچه و چند لایه است، گفت كه كاهش فاصله طبقاتی و یكسان سازی قواعد و مقررات بیمه ای در دستور كار ما قرار دارد.

مرتضوی با بیان اینكه صندوق های 18 گانه كشور به دو دسته تقسیم می شود، توضیح داد: این دو دسته شامل صندوق های تابعه وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی و سایر صندوق های تخصصی و صنفی است؛ تقریبا 94 درصد جامعه هدف از سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی كشوری و صندوق روستایی و عشایر و 6 درصد از سایر صندوقی ها تامین منابع می كنند.

وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با اشاره به گزارش كمیسیون اجتماعی، در مورد ناترازی‌ها گفت: یكی از ناترازی‌ها، نسبت پشتیبانی و تعداد بیمه پردازان به مستمری بگیران در صندوق های مختلف كشوری و لشكری و تامین اجتماعی است كه سیر آن به خصوص در تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی نزولی است؛ در سال 1360 نسبت پشتیبانی، 11.4 به یك بوده و اكنون نسبت پشتیبانی صندوق تامین اجتماعی به 3.2 نفر كاهش پیدا كرده و وضعیت صندوق كشوری بسیار نامناسب تر است.

وی ادامه داد: عامل دیگر در رسیدن به این ناترازی، بحث كاهش سن بازنشستگی و خوشبختانه افزایش امید به زندگی است؛ در سال 1330 سن بازنشستگی حدودا 57 سال بوده و الان به 51 سال رسیده همچنین سن امید به زندگی 47 سال بوده و اكنون به 76 سال افزایش پیدا كرده است. همچنین نسبت پشتیبانی به لحاظ كاهش نرخ باروری به شدت رو به كاهش بوده و از 6.91 در سال 1338 به 1.62 رسیده است.

مرتضوی مشكل دیگر را شكاف منابع و مصارف صندوق های بازنشستگی عنوان و اظهار كرد: وضعیت بسیار نامناسبی در این نسبت وجود دارد؛ منابع ما در سال 94، 56 همت (هزار میلیارد تومان) و مصارف 73 همت بوده و این یعنی 131 درصد مصارف نسبت به منابع افزایش داشته است همچنین در سال 1400، تقریبا 253 همت جمع منابع نقدی ما بوده و 375 همت مصارف و 148 درصد ضریب عملكرد است.

با ادامه این روند در سال 1405، كسری منابع صندوق تامین اجتماعی و صندوق كشوری 759 همت خواهد بود

وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با بیان اینكه در افق 1405 در حوزه منابع و مصارف با مشكل بسیار جدی مواجه هستیم، گفت: اگر با همین دست فرمان پیش برویم در افق 1405 ، 759 همت كسری منابع صندوق تامین اجتماعی و صندوق كشوری است؛ اما چرا به این وضعیت رسیده ایم؟ برخی از قوانین باعث شده منابع نسبت به مصارف پاسخگو نبوده و دخل و خرجمان با یكدیگر سازگاری نداشته باشد.

وی توضیح داد: تقریبا متناسب سازی حقوق بازنشستگان، 78 همت بار مالی داشته و متناسب سازی حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق كشوری و تامین اجتماعی بار مالی نزدیك به 86 همت داشته است.

وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به عملكرد یك و نیم ساله دولت سیزدهم در حوزه تأمین اجتماعی و سایر صندوق‌ها تصریح كرد: انجام بزرگترین تسویه بدهی تاریخ نظام بانكی كشور به مبلغ 88 هزار میلیارد تومان، خروج از لیست ابربدهكاران بانكی و جلوگیری از استقراض بی‌رویه بانكی از جمله اقدامات است.

وی افزود: تادیه بخش قابل توجهی از مطالبات با تشریك مساعی دولت مردمی و مجلس انقلابی در سال 1400 صورت گرفت كه حدود 80 همت و در سال 1401 حدود 90 همت از مطالبات معوق صندوق‌ها تأمین شد. همچنین توسعه پوشش بیمه فراگیر از طریق اجرای طرح بیمه فراگیر خانواده و افزایش بیش از یك میلون و 500 هزار بیمه شده و تولید و خرید بیش از 50 درصد خدمات حوزه درمان كشور توسط تأمین اجتماعی صورت گرفته و برای اولین بار خدمات بیمه تكمیلی در صندوق بیمه روستاییان و عشایر انجام شده است.

وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی ادامه داد: توسعه خدمات درمانی و افزایش پوشش اقلام دارویی، پوشش بیمه ناباروری، پرداخت غرامت بارداری به صورت ماهانه و افزایش مرخصی از 6 ماه به 9 ماه، افزایش بهره‌وری تولید در زیرمجموعه‌های اقتصادی، اجرای پالایش بیمه‌ای برای بیش از 50 هزار نفر و جایگزین كردن افراد مستحق، افزون بر 200 پروژه بیمارستان، درمانی، اقتصادی و فرهنگی با اعتباری بالغ بر 10 همت عمدتاً در مناطق محروم و كم برخوردار در دست اجرا است. همچنین صرفه‌جویی در صندوق مصارف بیكاری و افزایش 80 درصدی سقف تعهدات بیمه تكمیلی بازنشستگی و افزایش 120 درصدی مبلغ ریالی سهم سازمان نیز از جمله اهم اقدامات انجام شده در صندوق‌های بازنشستگی است.

مرتضوی در واكنش به اظهارات نمایندگان گفت: یكی از نمایندگان بیان داشت كه اكثریت شركت‌ها زیان‌ده هستند؛ آن بخش از شركت‌هایی كه در راستای ایفای تعهدات دولت در گذشته به سازمان تأمین اجتماعی به صورت اجباری واگذار شده‌اند، زیان‌ده هستند اما آن بخشی كه ما سرمایه‌گذاری كردیم به شدت سودده هستند. برای اولین بار 90 هزار میلیاردی كه دولت از سهام پالایشگاه نفت شازند به صندوق تأمین اجتماعی واگذار كرده است، قیمت واقعی بوده است.

وی درباره قانونمند كردن صندوق‌های بازنشستگی بیان كرد: اساسنامه سایر صندوق‌ها را در دست بررسی داریم و امیدواریم نظام‌مند و قانونمند شوند. درباره سالم‌سازی مدیریت صندوق‌ها هم باید به توصیه‌های اكید رئیس جمهور اشاره كنم و اینكه ما باید امانت را به اهل آن بسپاریم؛ كمیسیون انتصابات تشكیل شده و امیدواریم اقدامات لازم انجام شود؛ از نمایندگان تقاضا دارم، هر حكمی كه تكلیف می‌شود منابعش در آن پیش‌بینی شود در غیر این صورت خروجی آن ناترازی است و مجبور به استقراض شده و پایه پولی و تورم افزایش پیدا خواهد كرد.
منبع: ایسنا

دسترسی سریع
پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی