پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی یكشنبه،سه شنبه و چهارشنبه از ساعت حوالی 8 صبح تا قبل از اذان ظهر به مدت متغیر

رادیو فرهنگ

پخش مذاكرات علني مجلس شوراي اسلامي

جزییات طرح دارویاری به زبان ساده

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با اشاره به اجرای طرح دارو یاری توسط این وزارت‌خانه گفت: هدف اصلی از اجرای طرح دارویاری انتقال یارانه دارو به انتهای زنجیره و مصرف كننده بود تا بیماران با هر سطح نیازمندی بتوانند از این طرح برخوردار شوند.

1401/05/11
|
11:21

بهرام عین اللهی در جلسه امروز سه‌شنبه مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش كمیسیون بهداشت مجلس درباره بررسی عملكرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در نحوه اجرای «طرح دارویاری» طی سخنانی اظهار كرد: دارو، تجهیزات، ملزومات پزشكی و شیر خشك از جمله كالاهایی هستند كه حق دسترسی مناسب به آنها جزو حقوق اساسی مردم و وظیفه دولت‌ها است كه برای تامین این كالاها اقداماتی انجام دهند.

وی خاطرنشان كرد: در دولت های گذشته سیاست اختصاص ارز ترجیحی در یك شرایط زمانی مانع آسیب به دسترسی مردم به سلامت شده بود اما با گذشت زمان و به دلیل افزایش فاصله نرخ ارز ترجیحی با نرخ بازار، سوء استفاده‌هایی آغاز و بی نظمی هایی در نظام سلامت ایجاد شد و قاچاق معكوس، شكست تولید داخلی و رونق بازارهای سیاه را به بار آورد.

وزیر بهداشت افزود: كمبودهای دارویی، كاهش ذخایر راهبری دارویی كشور، آسیب به تولید داخلی و از بین رفتن قدرت رقابت دارویی از جمله چالش‌هایی است كه پیش از طرح دارویاری وجود داشته است. با وجود داشتن دانشمندان بسیار خوبی در كشور و شركت های دارویی خوب و همچنین امكانات و تجهیزاتی كه در اختیار داریم باید در تولید و صادرات دارو بتوانیم كارهای مهمی انجام دهیم ولیكن متاسفانه كار بزرگی انجام نشده است.

عین اللهی گفت: بر اساس اسناد موجود در سال 1398، 5 هزار میلیارد تومان قاچاق معكوس در حوزه دارو داشته‌ایم یعنی با وضعیت فعلی فقط 80 میلیون جمعیت داخل كشور را پوشش نمی دادیم بلكه 400 میلیون جمعیت را پوشش می‌دادیم كه كشورهای همسایه نیز شامل آن بودند و آنها هم از ارز ترجیحی ما برخوردار بودند.

وی اظهار كرد: با شروع دولت مردمی آقای رئیسی حذف رانت از ارز مورد توجه قرار گرفت و قرار شد اقدام عاجلی در این زمینه انجام شود. با اقدام انقلابی مجلس شورای اسلامی در تعیین سیاست تخصیص ارز ترجیحی و قانون بودجه سال 1401 بعد از چند ماه مطالعه و تحقیق طرح دارویاری تهیه و تصویب شد كه هدف اصلی از اجرای آن این بود كه یارانه دارو به انتهای زنجیره منتقل شود و مصرف كننده اختصاص یابد و بیماران با هر سطح نیازمندی بتوانند از این طرح برخوردار شوند.

وزیر بهداشت ادامه داد: قبل، حین و بعد از اجرای طرح دارویاری اقدامات موثر در وزارت بهداشت طراحی و اجرا شد؛ قبل از اجرای طرح ستاد تدابیر ویژه دارویی با حضور همه معاونان، سازمان برنامه، بیمه های پایه، وزارت رفاه، بانك مركزی، دستگاه‌های نظارتی و امنیتی تشكیل شد. كمیته علمی با حضور نخبگان جوان دانشگاهی و با تلاش شبانه‌روزی 6 ماه پیش از اجرای طرح شكل گرفت و حدود 250 جلسه تشكیل شد.

عین اللهی گفت: در شروع اجرای طرح دارویاری همه مردم تحت پوشش بیمه قرار گرفتند. از طرف دیگر اقلام تولید داخلی مشتمل بر 9633 كالا قیمت گذاری شد و پیش از اجرای طرح این اطلاعات به بیمه ها داده شد. همچنین اقدام جدید دیگری كه انجام شد این بود كه پیشتر ما فقط سهم بیمار و سهم بیمه داشتیم، اما امروز سهم یارانه سلامت اضافه شده این موضوع موجب شده كه سهم پرداختی بیماران یا تغییر نكند یا كمتر از قبل شود.

وی با بیان اینكه «از دیگر نكات مهم در طرح دارو یاری، افزایش پوشش بیمه ای داروها بود»، خاطرنشان كرد: در حین اجرای طرح قرارگاه فرماندهی با حضور همه مسئولان مربوطه تشكیل شد و با دستور ریاست محترم جمهوری و همچنین معاون اول محترم بدون اطلاع قبلی در تاریخ 23 تیرماه 11 هزار بازرسی از مراكز دارویی جهت جلوگیری از احتكار انجام شد. همچنین 8 هزار میلیارد تومان برای تامین مخارج مربوط به شركت های دارویی داده شد.

به گزارش ایسنا، بهرام عین اللهی در ادامه با اشاره به تخصیص یك میلیارد دلار اعتبار برای شروع اجرای طرح دارویاری گفت: این اعتبار اختصاص داده شد تا بتوانیم زیرساخت‌های لازم برای اجرای طرح را تامین و بیمه‌ها را تقویت و نرم‌افزارها و سخت‌افزارها را آماده كنیم تا در اجرای طرح دچار مشكل نشویم.

وی با تاكید بر اینكه امروز به خوبی بر قیمت دارو نظارت داریم، خاطرنشان كرد: امروز قیمت داروها در تهران و همه نقاط كشور یكسان است و كسی نمی‌تواند خارج از قیمت های مصوب كاری انجام دهد.

وزیر بهداشت اظهار كرد: در طرح دارویاری این امكان را ایجاد كرده ایم كه در صورتی كه فردی بدون داشتن نسخه الكترونیك به داروخانه ها مراجعه كند، تا دو مرتبه بعد از نخستین نسخه الكترونیك خود نیز بدون نیاز به مراجعه به پزشك از همان نسخه بتواند استفاده كند.

عین‌اللهی در ادامه به برخی نتایج حاصل از اجرای طرح دارویاری اشاره كرد و گفت: قدر مطلق ریالی پرداخت از جیب بیماران مشروط به دریافت دارو از مسیر بیمه تعیین شده و این پرداخت نیز مطلقاً افزایش نداشته و حتی در برخورد موارد روند كاهشی داشته است. این طرح همچنین باعث شد كه بیمه همگانی در كشور محقق شود و توزیع عادلانه یارانه دارو نه فقط برای وارد كنندگان اولیه بلكه برای مردم هم انجام شود.

وی با تاكید بر اینكه هیچ راهی جز حمایت از تولیدات داخلی نداریم، افزود: بعد از اجرای طرح دارویاری صدور نسخه‌های الكترونیكی بسیار رشد یافته و دریافت دارو با نسخه پزشك در داروخانه ها نیز 40 درصد افزایش یافته است. با اصلاح این سیاست ها مانع از تعطیلی تولید دارو شدیم و توانستیم این صنایع داخلی را مورد حمایت قرار دهیم كه این موضوع موجب پیشرفت این صنایع شده است و ان شاءالله در ماه‌های آتی هم كمبود دارو را برطرف خواهیم كرد و هم به سمت صادرات حركت خواهیم كرد.

وزیر بهداشت با اشاره به تخصیص 5 هزار میلیارد تومان از سوی مجلس در قانون بودجه برای بیماری‌های خاص گفت: صندوق بیماریهای خاص در آخرین جلسه دولت به تصویب رسیده است و ان شاءالله یكی از برنامه‌های اصلی ما این است كه با اعتباری كه مجلس قرار داده بتوانیم بیماریهای خاص را تحت پوشش درمانی خوبی قرار دهیم.
منبع: ایسنا

دسترسی سریع
پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی