پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی یكشنبه،سه شنبه و چهارشنبه از ساعت حوالی 8 صبح تا قبل از اذان ظهر به مدت متغیر

رادیو فرهنگ

پخش مذاكرات علني مجلس شوراي اسلامي

فاطمی‌امین: برای كنترل تورم باید اصلاحات ساختاری انجام شود/ در خواب نیز ذهن ما مشغول مردم است

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ما در وزارت صمت با مشكلات و مسائل ریشه‌ای مواجه هستیم كه در طول سالیان گذشته بر روی هم انباشت شده و اكنون برای كنترل تورم نیازمند اصلاحات ساختاری هستیم.

1401/03/24
|
09:38

سیدرضا فاطمی امین در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به سوال نماینده بجنورد در خصوص ضعف عملكرد وزارت صنعت، معدن و تجارت در كنترل قیمت كالاها و عدم توانایی در پشتیبانی از صاحبان صنایع و بهره‌برداران معدن بیان كرد: ما در وزارت صنعت، معدن و تجارت با 16 مشكل مواجه هستیم؛ عدم تناسب قوانین و مقررات، پایین بودن بهره‌وری، تورم بالا، وابستگی نرخ كالاها به نرخ ارز، بالابودن سهم قاچاق همه از جمله مواردی است كه دست به دست هم داده و مشكلات را در سطح جامعه ایجاد كرده است.

وی گفت: مسائل ریشه‌ای سالیان طولانی است كه بر روی هم انباشته شده است. در چهار سال پایانی دولت گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت پنج سرپرست داشته است.

وی در ادامه اظهار كرد: اولین بحث مربوط به بازار است. نرخ تورم در طول 50 سال گذشته همواره رشد داشته است و در برخی از سال‌ها به بالای 30 رسیده است. ما نمی‌توانیم با كارهای جزئی تورم را كنترل كنیم بلكه برای كنترل تورم نیازمند اصلاح ساختار و انجام اقدامات ریشه‌ای هستیم. ما شاهد هستیم كه با بالارفتن نرخ دلار میزان تورم نیز افزایش می‌یابد.

فاطمی امین در ادامه با بیان اینكه در سه جا اقتصاد ما تحت تاثیر نرخ ارز است، اظهار كرد: اولین جا مربوط به مواد اولیه است كه با بالارفتن دلار قیمت مواد اولیه وارداتی نیز بالا می‌رود. محل دیگر كه معمولا پنهان است این بوده كه ما با دست خودمان سازوكارهایی را ایجاد كردیم كه قیمت‌های داخلی به دلار متصل شده است. ما شاهدیم كه با بالارفتن قیمت نفت و گاز، مواد پتروشیمی افزایش قیمت خواهد داشت.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه تصریح كرد: مساله بعدی تورم انتظاری است زمانی كه نرخ ارز بالا می‌رود مردم نیز به دنبال حفظ ارزش پول خود هستند. همه این عوامل دست به دست هم داده تا اقتصاد ما به شدت تحت تاثیر نرخ ارز قرار گیرد. برای درمان این وضعیت نیازمند اقدامات ریشه‌ای هستیم. مادامی كه این مسائل را اصلاح نكنیم وضعیت همین است.

وی ادامه داد: ما 14 بازار داریم كه چهار مورد آن مرتبط با وزارت صنعت، معدن و تجارت است 1_ كالاهای منبع، 2_ كالاهای واسطه‌ای، 3_ بازار خدمات و 4_ بازار ماشین‌آلات. ما در بازار و بخش تولید یك بحث گرانی را داریم و یك بحث گرانفروشی را تجربه می‌كنیم.

فاطمی امین در ادامه خاطرنشان كرد: ما باید با یكسری از اقدامات جلوی گرانفروشی را بگیریم و با اقداماتی دیگر گرانی را كنترل كنیم. اولین گام برای تنظیم بازار این است كه ما در صنایع بالادستی قیمت‌ها را مدیریت كنیم و باید به سمت مدیریت بازار فولاد و پتروشیمی و محصولاتی كه افزایش قیمت آنها قیمت سایر كالاها را نیز افزایش می‌دهد برویم. مثلا گردش مالی بازار فولاد بیش از 550 همت است و بازار صنایع بیش از 1000 همت می‌باشد. ما با سازوكارها و تعیین قواعدی توانستیم با وجود گرانی فولاد در سطح جهانی قیمت میلگرد و ورق را در ایران ثابت نگه داریم. این یعنی اصلاح ساختار.

وی ادامه داد: در حوزه لوازم خانگی شاهد هستیم كه نمودارها تا شهریورماه سال گذشته افزایش قیمت را نشان می‌دهد اما بعد از آن قیمت‌ها ثابت شده است. نكته جالب این است كه تورم در حوزه لوازم خانگی كمتر از نصف تورم كشور است. این اقدامات با اصلاح ساختار انجام شده است.

وی ادامه داد: ما نقص هایی نیز داریم كه باید برای حل آنها به سمت قانون‌گذاری برویم. مثلا بحث مالیات بر سود مازاد در سایر كشورها اجرایی می‌شود و در كشور ما نیز باید اجرا گردد. در حوزه صنعت نیز باید در سه جا از آنها پشتیبانی گردد در وهله‌ی اول تامین بازار فروش برای صنایع است وهله دوم سرمایه در گردش است و وهله سوم بحث مواد اولیه می‌باشد. برای حمایت از صنعت باید به این سه حوزه توجه شود. بنده صراحتا می‌گویم كه در این دولت هیچ واحد تولیدی به خاطر كمبود ورق و فلزات دچار مشكل نشد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در حوزه سرمایه در گردش نیز اقداماتی انجام شد اما واقعیت این است كه وزارت صنعت، معدن و تجارت نمی‌تواند نظام بانكی را اصلاح كند اما دو طرح خوب در این زمینه اجرایی شد. در حوزه سرمایه گذاری نیز كارهای گسترده‌ای انجام شده است. در بحث معدن نیز 9 اتفاق مهم رخ داده است یكی از آنها واگذاری معادن به نفع مردم است برای اولین‌بار یكی از معادن مس به مزایده گذاشته شد و برنده موظف شد 40 درصد سهام را به مردم بدهد. مردم نیز در انفال شریك شدند یكی از اقدامات دیگر در بحث دریافت حقوق دولتی است. بسیاری از فسادها در حوزه معدن به نحوه دریافت حقوق معدنی باز می‌گشت كه اصلاحاتی صورت گرفته است.

فاطمی امین در ادامه تاكید كرد: یكی دیگر از كارها تنقیح قوانین و مقررات در حوزه معدن بود. ما به قول‌هایی كه داده‌ایم متعهد بوده و برای اجرای آن برنامه ریزی كرده‌ایم. گزارش عملكرد سه ماهه اول وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به مجلس شورای اسلامی ارائه می‌شود. ما در زمان رای اعتماد با عدد و رقم صحبت كرده‌ایم تا پاسخگو باشیم.

وزیر صمت گفت: در حوزه خودرو چندین مساله وجود دارد كه باید مورد توجه قرار گیرد. اول این‌كه خودرو مساله‌ امروز یا دیروز ما نیست بلكه 40 سال است كه ما در این صنعت با این چالش مواجه هستیم. وزارت صمت برنامه دو ساله برای خودرو دارد. ما شاهد هستیم تا 18 خردادماه نسبت به سال گذشته 35 درصد عرضه خودرو افزایش داشته است و میزان خودروهای ناقص از 125 هزارتا به 48 هزار تا رسیده است. میزان تولید روزانه ایران خودرو به بیش از 2600 خودرو افزایش یافته است. رئیس جمهور در 11 اسفندماه دستور ویژه‌ای را برای رسیدگی به صنعت خودرو صادر كرده است. ما نیز قبول داریم كه وضعیت امروز صنعت خودرو به لحاظ كیفیت و قیمت قابل قبول نیست اما به سمت اصلاح در حال حركت هستیم.

وی گفت: از نمایندگان تقاضا داریم كه ما را به لحاظ وضع موجود ارزیابی نكند بلكه به لحاظ حركت، جهت و سرعت ارزیابی كند بحث تورم و وضعیت صنعت محصول امروز نیست بلكه سالیان سال است كه ما با این مشكلات مواجه هستیم.

وی ادامه داد: بنده می‌توانستم با بخشی از كارهای مدیریتی عوام‌فریبی كنیم و صرفا ویترین را درست كنم اما ما به سمت اصلاح ساختار رفته‌ایم. وزارت صنعت، معدن و تجارت یكی از گسترده‌ترین وزارتخانه‌ها است كه در بحث پوشاك، مواد غذایی، فولاد، صادرات و اصناف باید برنامه ریزی داشته باشد. ما نیز از مشكلات مردم، گرانی‌ها و بیكاری‌ها رنج می‌بریم. حتی شبها در خواب نیز ذهن ما مشغول مردم است و شبانه‌روز به دنبال راه‌حل مشكلات می‌گردیم اما مجلس شورای اسلامی و دولت انقلابی باید با همراهی و همدلی به سمت حل مشكلات برود.

فاطمی امین در پایان بیان كرد: در بحث معادن نیز ما اقدامات خوبی انجام داده‌ایم یكی از آنها بحث اكتشاف است از سال گذشته پروژه‌ای را آغاز كرده‌ایم و بیش از 400 پهنه تعیین كرده به شناسایی ذخائر كشور اقدام شود. بنده صراحتا می‌گویم كه ما امروز دقیقا نمی‌دانیم چه ذخائر و معادنی داریم. اولین گام ما باید شناسایی معادن و ذخائر كشور باشد كه در این زمینه اقدامات آغاز شده است.
منبع: ایسنا

دسترسی سریع
پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی