نشان سه شنبه هر هفته از ساعت 12:15 به مدت 15 دقیقه

رادیو فرهنگ

نشان

زنده یاد محمدرضا لطفی: من عاشق موسیقی شدم/ انسان با مرگ جاودانه می شود

برنامه نشان رادیو فرهنگ به مناسبت سومین سالروز درگذشت استاد محمدرضا لطفی (یكی از سرشناس‌ترین نوازندگان تار) مستندی درباره زندگی و آثار وی پخش كرد كه بخش هایی از صحبت های زنده یاد لطفی درباره نگاه وی به موسیقی و مرگ پخش شد.

1396/02/16
|
12:26

زنده یاد محمدرضا لطفی در سال 1325 در شهر گرگان به دنیا آمد. وی به مدت پنج سال در هنرستان موسیقی به آموختن موسیقی پرداخت و موسیقی را نزد استادانی چون علی اكبر شهنازی، حبیب الله صالحی فرا گرفت. پس از پایان هنرستان به دانشكده موسیقی راه یافت و به تكمیل آموخته‌هایش پرداخت. در این زمان از استادانی مانند نورعلی برومند، عبدالله دوامی، سعید هرمزی نیز بهره جست. محمدرضا لطفی در سال 1343 جایزه نخست موسیقی‌دانان جوان را نیز كسب كرد.
در بخشی از این مستند كه صدای استاد محمدرضا لطفی پخش شد، وی درباره موسیقی و نگاهش به موسیقی می گوید: من عاشق موسیقی هستم چون موسیقی در درنیای معنا قرار دارد و صوت خوش و صدای باطنی و صدای معنوی وارد عالم معنا می شود، به این دلیل است كه موسیقی روی من تاثیر بسیار دارد كه بسیار عمیق تر از لذتی است كه ما با شنیدن یك قطعه موسیقی می بریم.
استاد لطفی در سخنانش می گوید: داشتن ذوق و قریحه اولین قدم برای ورود به عرصه هنر است. هنر ما قائم به بداهه است و این بداهه یعنی اینكه «آنی» داشته باشیم و در آن «آن» یا حال هنر را خلق كنیم.
این استاد برجسته تار درباره مرگ معتقد است كه انسان با مرگ جاودانه می شود. انسان یكبار بدنیا می آید و برای همیشه می ماند . در همین مستند صوتی روایت می كند كه نگاه من به مرگ نگاه توحیدی است به همین دلیل ترس و هراسی ندارم از اینكه فردایی نباشم.


وی در سال 1353 به عضویت گروه علمی دانشكده موسیقی درآمد و در همین سال همكاری خود را با رادیو آغاز كرد. به مدت یك سال و نیم به عنوان مدیر گروه موسیقی دانشكده موسیقی هنرهای زیبای تهران به كار مشغول شد و پس از آن از این سمت استعفا كرد. در سال 1354 گروه شیدا را راه‌اندازی كرد و به همراه گروه عارف به سرپرستی حسین علیزاده به بازخوانی و اجرای دوباره آثار گذشتگان پرداخت. كانون موسیقی چاووش را با همكاری هنرمندانی مثل حسین علیزاده، پرویز مشكاتیان و علی اكبر شكارچی راه‌اندازی كرد و در طی یك فعالیت چشمگیر آثاری از این گروه به جای ماند كه به گفتهٔ بسیاری از اساتید از بهترین كارهای موسیقی ایران به شمار می‌روند. پس از انحلال چاووش بعد از سفرهای زیادی كه برای كنسرت به ایتالیا، فرانسه و آلمان كرد، در سال 1365 به آمریكا رفت. علاوه بر كنسرت‌های متعدد در سراسر آمریكا، مركز فرهنگی هنری شیدا را در واشنگتن بنیان گذاشت.

از خوانندگانی كه دراین سال‌ها با او همكاری كرده‌اند می‌توان به محمدرضا شجریان، شهرام ناظری و محمد معتمدی اشاره كرد.



برنامه «نشان» برنامه ای مستند از گروه تاریخ و اندیشه شبكه فرهنگ است كه روزهای دوشنبه، پنج شنبه، جمعه و شنبه ساعت 10:30 از رادیو فرهنگ به روی آنتن می رود.
تهیه كننده این برنامه نازنین حاج سیف الله و راوی ان محسن شاهمرادی است كه از رادیو فرهنگ روی موج اف ام 106 و ای ام ردیف 585 پخش می شود.
فایل صوتی این مستند و سخنان زنده یاد استاد محمد رضا لطفی در این برنامه را بخش آرشیو برنامه نشان بشنوید.

دسترسی سریع
نشان