برنامه« كتاب فرهنگ» شنبه ها با بررسی موضوعات تاریخی در حوزه كتاب از رادیو فرهنگ پخش می شود این برنامه امروز به « برررسی مطبوعات و مشروطه با محوریت روزنامه صور اسرافیل اختصاص دارد.
برنامه «كتاب فرهنگ» شنبه 14 مرداد 1402 ساعت 18:15 به مدت حدود 60 دقیقه با موضوع« مطبوعات و مشروطه با محوریت روزنامه صور اسرافیل» به كارشناسی رضا مختاری اصفهانی پژوهشگر تاریخ به طور حضوری و گفتگوی تلفنی با دكتر منصوره اتحادیه از رادیو فرهنگ پخش می شود .
رپایی نظام مشروطه در ایران نظارت حكومت خودكامه بر جامعه را سست كرد و رشته آزادی هایی برای ایرانیان فراهم آورد. روزنامه نگاری نیز از بند و بست های گذشته رها شد و ایرانیان برای نخستین بار پدیده روزنامه آزاد» را تجربه كردند. در مدتی كمتر از دو سال بیش از صد روزنامه در سرتاسر كشور منتشر شدند و حوزه جدید مدنی را به وجود آوردند. اما در میان انبوه روزنامه ها، تنها چندتایی در روزگار خود به شهرت رسیدند و بر رویدادهای جامعه تأثیر نهادند و آوازهای ماندگار یافتند. صور اسرافیل یكی از آن چند روزنامه بود كه در این برنامه معرفی و بررسی می شود.
از دیگر بخش های برنامه « كتاب فرهنگ» نویسندگی است كه با عنوان«قدم به قدم با قلم» به همت «یلدا احتشامی» درباره نویسندگی خلاق با رویكرد موضوعی پخش می شود و در ادامه نیز معرفی و خوانش كتاب توسط « علی جویا» در بخشی با عنوان «شابِك»انجام می شود.
همچنین فاطمه محمدیان فر بخش اطلاع رسانی رویدادها و تازه های نشر را برای علاقه مندان حوزه كتاب و كتابخوانی تدارك دیده است.
در این برنامه كتاب صور اسرافیل ،نامه آزادی اثر دكتر سهراب یزدانی معرفی می شود.
در میان ده ها روزنامه ای كه پس از برقراری مشروطیت در ایران منتشر شدند، صور اسرافیل نام و آوازه ای بی همانند یافت و به صورت یادگار ارزشمند مشروطیت ایران درآمد. نویسندگان این هفته نامه به نقد گستردهٔ پدیده های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعهٔ خود پرداختند. هدف نقد آنان گذار از دایرهٔ عقب ماندگی و ساختن جامعه ای پیشرفته بر پایهٔ عدالت اجتماعی بود. مقاله های اصلی صور اسرافیل زمینهٔ فكری مشخصی داشتند و نویسندگان هفته نامه می خواستند علاوه بر نشان دادن عوارض عقب ماندگی، به ریشه های دشواری های اجتماعی پی ببرند.
این دفتر چند سرمقاله و مقالهٔ كلیدی صور اسرافیل و ستون طنز «چرند پرند» را بررسی می كند و می كوشد به چند نكته پاسخ دهد: نویسندگان صور اسرافیل صحنهٔ سیاست كشور را چگونه می دیدند؟ چه راه حلی برای مسئلهٔ ارضی ارائه كردند؟ از مقوله های حساس سنت و تجدد چگونه سخن گفتند؟ و كدام مكتب های فكری و سیاسی راهنمای آنان بود؟ امید می رود كه بررسی تاریخی این موارد، بتواند چشم اندازی بر اندیشه های رایج در نخستین انقلاب سدهٔ بیستم ایران بگشاید.
سهراب یزدانی سهراب یزدانی متولد سال 1328 در بندرانزلی است. دكتری جامعهشناسی سیاسی خود را در سال 1361 از دانشگاه كیل انگلستان دریافت كرده است. او در حال حاضر دانشیار دانشگاه تربیت معلم است و به پژوهش و تألیف در حوزههای جامعهشناسی و سیاست میپردازد.
« كتاب فرهنگ» را از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ شنبه ها را به تهیه كنندگی « فاطمه محمدیان فر» با همراهی گویندگی و نویسندگی « علیرضا تابان» و هماهنگی « ثریا رستمی» و گزارشگری « حمیرا فراتی»روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز ساعت 18:00 بشنوید .