از ساعت به مدت

رادیو فرهنگ

چراغداران

گرامیداشت سهراب سپهری در رادیو فرهنگ

برنامه‌ «چراغداران» سه‌شنبه 9 آذر ماه، به پخش مستند زندگی «سهراب سپهری»؛ شاعر، نویسنده و نقاش ایرانی اختصاص دارد.

1400/09/09
|
08:50

در برنامه امروز استاد بهروز رضوی بخش هایی از زندگی سهراب سپهری، از مهم‌ترین شاعران معاصر ایران كه شعرهایش به زبان‌های بسیاری از جمله انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی ترجمه شده‌است را روایت می كند و از زندگی و فعالیت های وی می‌گوید .
سهراب سپهری، در 15 مهر 1307، در كاشان به دنیا آمد.
در سال 1330 نخستین مجموعهٔ شعر نیمایی خود را به نام مرگ رنگ منتشر كرد. در سال 1332 از دانشكده هنرهای زیبا فارغ‌التحصیل شد و نشان درجه اول علمی را دریافت كرد. در همین سال در چند نمایشگاه نقاشی در تهران شركت نمود و نیز دومین مجموعهٔ شعر خود را با عنوان زندگی خواب‌ها منتشر كرد. در آذر 1333 در ادارهٔ كل هنرهای زیبا (فرهنگ و هنر) در قسمت موزه‌ها شروع به كار كرد و در هنرستان‌های هنرهای زیبا نیز به تدریس می‌پرداخت.

سهراب هنرمندی جستجوگر، تنها، كمال طلب، فروتن و خجول بود كه دیدگاه انسان مدارانه‌اش بسیار گسترده و فراگیر بود. از این رو آثار وی همیشه با نقد و بررسی‌هایی همراه بوده‌اند. برخی از كتاب‌هایی كه در مورد او به رشته تحریر درآمده اند بدین قرار اند: «تا انتها حضور»، «سهراب مرغ مهاجر» و «هنوز در سفرم»، «بیدل، سپهری و سبك هندی»، «تفسیر حجم سبز»، «حافظ پدر، سهراب سپهری پسر، حافظان كنگره»، «نیلوفر خاموش: نظری به شعر سهراب سپهری» و «نگاهی به سهراب سپهری».

شعر سهراب سپهری نیمایی است. تمامی اشعار او تصویرسازی است. در این شیوه جدید سهراب سپهری بر دیدگاه انسان مدارانه و آموخته‌هایی كه از فلسفه ذن فرا گرفته‌بود به شیوه جدیدی دست یافت كه «حجم سبز» شیوه تكامل یافته سبكش محسوب می‌شود. شعر وی صمیمی، سرشار از تصویرهای بكر و تازه‌است كه همراه با زبانی نرم، لطیف، پاكیزه و منسجم تصویرسازی می‌كند.

وی در نقاشی از دستاوردهای زیبایی شناختی شرق و غرب بهره‌مند گشته بود كه این تأثیرها در آثارش جلوه گر بودند. در آثار نقاشی اش رویكرد نوین و متفاوتی داشت به‌طوری‌كه فرم‌های هندسی نخودی و خاكستری رنگش با تمامی نقاشان فیگوراتیو همزمانش متفاوت بود. او در نقاشی به شیوه‌ای موجز، نیمه انتزاعی دست یافت كه برای بیان مكاشفه‌های شاعرانه اش در طبیعت كویری كارگشا بود. سپهری بیشتر نمایشگاه‌های داخلی آثار نقاشی اش را در «گالری سیحون» برگزار می‌كرد و عادت نداشت كه برای روز معرفی در نمایشگاه شركت كند.
نقاشی سپهری هرچه پیش رفته كمتر به وسیلهٔ كنترل مستقیم قلم مو پدید آمده و در سری آثار متاخرش بیشتر رفتاری فی البداهه توسط ابزارهای غیر سنتی نقاشی است.
سهراب سپهری در سال 1358 به بیماری سرطان خون مبتلا شد و به همین سبب در همان سال برای درمان به انگلستان رفت، اما بیماری بسیار پیشرفت كرده بود و وی ناكام از درمان به تهران بازگشت. او سرانجام در غروب دوشنبه 1 اردیبهشت سال 1359 در بیمارستان پارس تهران به علت ابتلا به بیماری سرطان خون درگذشت. صحن امامزاده سلطان‌علی بن محمد باقر روستای مشهد اردهال واقع در اطراف كاشان میزبان ابدی سهراب گردید.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:15 روی موج‌اف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .

دسترسی سریع
چراغداران