«بهروز رضوی» در برنامه مستند «چراغداران » رادیو فرهنگ چهارشنبه 16 فروردین ماه، بخش هایی از زندگی «حسینعلی راشد » را روایت می كند.
حسینعلی راشد یكی از برجستهترین سخنرانان رادیو بود كه بیش از 35 سال در این عرصه فعالیت داشت و مجموع سخنرانیهای وی به صورت كتاب چاپ شد. این عالم فرزانه آثار مكتوبی همچون دو فیلسوف شرق و غرب: صدرالمتألهین و انیشتین و فضیلتهای فراموش شده و تفسیر قرآن از خود بر جای گذاشته است.
در برنامه « چراغداران» كه شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان است، بهروز رضوی روایتگر بخش هایی از زندگی مرحوم حسینعلی راشد می شود.
بسیاری از علاقمندان به موضوعات و مسائل دینی ،هنوز ایامی را از چند دهه پیش به یاد می آورند كه در ساعت 8 شب پنجشنبه ها از رادیو ، صدای آشنایی را مهمان خانه های خود می كردند و مشتاقانه به آن گوش می سپردند : سخنرانی حسینعلی راشد كه گوینده رادیو ، هر نوبت در معرفی اش از او با عنوان ” دانشمند محترم ” یاد می كرد .
حسینعلی راشد در دوم تیر 1284 خورشیدی و در روستای كاریزك تربت حیدریه دیده به جهان گشود. او مقدمات علوم دینی را در زادگاهش گذراند، سپس همراه پدرش به مشهد رفت و در حوزه علمیه آن شهر به تحصیل پرداخت و نزد حـاج آقـا حـسین قمـی، آقازاده خراسانی و آقا بزرگ، فقه و اصول و فلسفه خواند و در زمینه ادبیـات عربـی و فارسـی، از درس ادیب نیشابوری بهره برد. پس از آن برای تكمیل تحصیلات خود بـه نجـف اشـرف رفت و از محضر بزرگانی چون میرزا حسین نائینی و آیت اﷲ سید ابوالحسن اصفهانی كسب فیض كـرد و به كشور بازگشت. بعد از توقف كوتاهی در تهران و قم، عازم شیراز شد و در آنجا مجلس وعظ و خطابه برگزار كرد و حدود یك سال و نیم در آنجا ماند. از همانجا منبر رفتن او آغاز شد و شخصیت او به عنوان خطیب شكل گرفت. وی در بازگشت از شیراز، بنا به تقاضا و اصرار مردم اصفهان در آنجا ماند و حدود 15 ماه بر منابر آن شهر به وعظ و خطابه پرداخت. منبرهای راشد منظم و روشمند بود، او مطالب دینی را به زبان ساده و همهفهم بیان میكرد و آرام و شمرده سخن میگفت و سخنرانیهای رادیو ایران وی پرمخاطب بود.
پس از و اقعه مسجد گوهرشاد (تیر 1314)، راشد در اصفهان بازداشت شد و مدت 75 روز در زندان انفرادی به سر برد. بعد از آزادی در تهران ساكن شد و نخست در چاپخانۀ مجلس به فهرست نگاری و تصحیح متون در حال چاپ، اشتغال یافت. سپس در شركت مطبوعات اسـتخدام شد. این عالم فرزانه در دوره هفـدهم مجلـس شـورای ملـی نیـز بـه مجلس راه یافت، اما چند جلسه بیش تر در آن حضور پیدا نكرد. مناصب دیگری از جمله وزارت معارف، نیز به راشد پیشنهاد شد اما نپذیرفت.
حمایت از زنان یكی دیگر از فعالیت ها این عالم برجسته بود. مرحوم راشد در روزهایی كه عدهای تحصیل زن را در مدارس جدید بر نمیتافتند، دختر خود را به دانشگاه فرستاد تا در رشته زیستشناسی تحصیلات خود را كامل نماید و پس از آن مشغول به تدریس این رشته در مقاطع آخر دبیرستان شد.
مرحوم حسینعلی راشد بسیار ساده و روان سخن می گفت و دلسوزانه به آنچه در رادیوی آن روزگاران امكان گفتنش در باره معضلات فكری و اخلاقی و اجتماعی جامعه خود از منظر دین بود می پرداخت . او از فنون سخنوری به خوبی آگاه بود و عمق دانش دینی اش را با مطالعات گسترده و متنوع حفظ می كرد و نهایت انصاف و ادب را هنگام سخنرانی داشت .
سلسله سخنرانی های دینی مرحوم راشد از سال 1320خورشیدی بر اساس دعوت رادیو ایران از وی آغاز شد و خیلی زود مورد توجه اقشار مختاف مردم قرار گرفت به گونه ای كه متن سخنرانی های ایشان به طور مرتب در جراید كشور چاپ می شد . بعدها مجموعه سخنرانی های مرحوم راشد در مجموعه ای 16 جلدی منتشر شد كه مورد استقبال كم نظیری قرار گرفت . او پیش از آمدن به رادیو كتاب محققانه ای با عنوان ” دو فیلسوف شرق و غرب ” نگاشت كه در آن به بررسی و مقایسه افكار ملاصدرا و اینشتین پرداخته بود .
در یك دهه گذشته شبكه های رادیویی از جمله رادیوایران و رادیو فرهنگ سخنان این خطیب نام آور را پخش مجدد داشتند.
سرانجام این عالم فرزانه در هفتم آبان 1359خورشیدی بر اثر سكتۀ مغزی دیده از جهان فروبست و در بهشت زهرای تهران به خاك سپرده شد.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:25 روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.