از ساعت به مدت

رادیو فرهنگ

چراغداران

گرامیداشت عطاالله جنگوك در « چراغداران»رادیو فرهنگ

برنامه «چراغداران» امروز ، مستندی از زندگی و آثار عطاالله جنگوك، موسیقی‌دان، نوازنده تار و سه‌تار و آهنگسازكشورمان است.

1401/08/08
|
12:20

برنامه «چراغداران» كه مستندی رادیویی با محوریت روایت زندگی و آثار مفاخر فرهنگی، هنری و‌ ادبی كشورمان با صدای بهروز رضوی است امروز یكشنبه 8 آبان به معرفی عطاالله جنگوك، موسیقی‌دان، نوازنده تار و سه‌تار و آهنگساز اختصاص دارد.. عطاءالله جنگوگ آهنگساز و نوازنده تار و سه تار و ردیف‌دان در سال 1327 در جنوبی‌ترین شهر استان فارس، شهر لار، دیده به جهان گشوداز اوایل ورود به دبیرستان به ساز تار علاقه‌مند می‌شود و چنانكه خود در گفت‌وگویی با همشهری عنوان كرد، با بهره گیری از اشیایی مثل چوب و نخ ابریشم و تار به ساخت سازی روی می‌آورد.
به گفته جنگوگ آن زمان «یك رادیوی دوموج داشتیم كه تنها معلم من بود. من نیز نوازندگی اساتیدی را كه در رادیو می نواختند در خانه تقلید می كردم. خوب، آن موقع در شهر ما استادی نبود، تا سال ها بعد كه خدمت استاد مرحوم عذاری در تبریز رسیدم»علاقه مندی به تار سبب می‌شود تا وی پیش از رفتن به دانشگاه به سراغ استاد محمد حسن عذاری برود كه از جمله شاگردان درویش‌خان و مرحوم شهنازی بود، اما این آموزش كوتاه مدت پاسخگوی نیاز جنگوگ جوان نمی‌شود و مدتی بعد با دادن امتحان در دانشكده هنرهای زیبای تهران در رشته موسیقی پذیرفته‌ می‌شود و به تهران می‌آید.
موسیقی را در دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پی گرفت و همزمان نزد استادان علی اكبرخان شهنازی، محمد حسن عذاری و غلامحسین عذاری به آموزش نوازندگی تار و سه تار و رموز و ظرایف موسیقی سنتی پرداخت.
همزمان با ثبت نام در دانشكده نزد استاد علی اكبر خان شهنازی می‌رود و هفته ای دو جلسه در هنرستان و دو جلسه در مكتب صبا با ایشان كار می كند. چنگوگ از معدود شاگردان استاد علی‌اكبرخان شهنازی بود كه 9 سال مداوم از محضرش كسب فیض كرد.و چنانكه خود می‌گوید:«. خدا رحمتشان كند. منزلشان دماوند بود و من مرتب این مسیر را می رفتم و می‌آمدم.»اعتماد استاد به آموخته‌های جنگوگ به حدی بود كه او را بعد از مدتی به تدریس در كلاسی جداگانه می‌گمارد و البته به گفته جنگوگ «ایشان هم نظارت می كردند و اگر اشكالی در كار بود، درست آن را تذكر می دادند»
او در دانشگاه نیز با استاد نورعلی خان برومند چهار سال كار كرد تا این كه یك روز دكتر داریوش صفوت، مسئول مركز حفظ و اشاعه موسیقی آن زمان به دانشگاه می‌روند و با وسواس خاصی كسانی را كه علاقه مند بودند و می دانست كه حالا به نوعی جدیت بیشتری در كار از خود نشان می دهند، برای همكاری با مركز دعوت كرد كه به گفته چنگوگ« پرویز مشكاتیان، محمدعلی كیانی‌ نژاد، علی اكبر شكارچی و من»از جمله آنها بودند . در سال‌های ابتدایی فعالیت مركز از محضر بزرگانی چون استاد سعید هرمزی، استاد فروتن، استاد بهاری و استاد بیكجه خانی بهره برد.برگزاری كنسرت‌هایی با مرحوم رضوی سروستانی و استاد اصغر بهاری از جمله كارهای چنگوگ در سال‌های اولیه شكل گیری مركز حفظ و اشاعه بود. چنگوگ تا سال 1375 با مركز حفظ و اشاعه موسیقی صدا وسیما همكاری می‌كردعطاءالله چنگوگ سال‌های پایانی عمرش را با بیماری قلبی دست و پنجه نرم می‌كردو چند بار هم این بیماری وی را تا مرز مرگ پیش برد تا اینكه در نهایت ظهر روز یكم اردیبهشت، در حالی كه جمعی بزرگان موسیقی برای افتتاح ساختمان خانه موسیقی گرد هم آمده بودند، در همان مجلس خبر فوتش اعلام شدبرنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:15 روی موج‌اف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.

دسترسی سریع
چراغداران