برنامه مستند «چراغداران» رادیو فرهنگ امروز چهارشنبه 12 مرداد ماه، به روایت زندگی سیداحمد فردید؛ متفكر معاصر كشورمان اختصاص دارد.
در برنامه «چراغداران» كه شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان است امروز استاد بهروز رضوی بخش هایی از داستان زندگی متفكر معاصر ایرانی؛ سیداحمد فردید را روایت می كند.
سید احمد با نام اولیه «سید احمد مهینی یزدی» در سال 1289 در یزد زاده شد. دروس مقدماتی و زبان فرانسه را در یزد خواند. در 1305 به تهران رفت. در مدرسه سلطانی به تحصیل ادامه داد و سال 1307 از دارالفنون دیپلم گرفت و سال 1314 از دانشسرای عالی تربیت معلم لیسانس علوم تربیتی گرفت. وی نام خانوادگی خود را در سال 1318 به «فردید» تغییر داد.
او مدتی درس طلبگی خواند و با فلسفه اسلامی آشنا شد. اندكی بعد در دانشسرا در رشته ادبی مدرك لیسانس دریافت نمود و ضمن اشتغال به تدریس، زبانهای پهلوی و آلمانی را نیز آموخت.
او بعد از جنگ دوم جهانی به فرانسه و آلمان رفت تا به تحصیل فلسفهٔ معاصر اروپایی به ویژه اگزیستانسیالیسم و فلسفهٔ مارتین هایدگر فیلسوف آلمانی بپردازد. او چهار سال در سوربون بود. سپس تصمیم گرفت برای مطالعه فلسفه به آلمان برود و چهار سال در هایدلبرگ بود در آنجا او با فلسفه و اندیشه مارتین هایدگر مواجه شد. پس از سالها اقامت در اروپا موفق به اخذ هیچ درجه تحصیلی نشد.
فردید در دههٔ پنجاه و شصت در دانشگاه تهران به طرح اندیشهٔ هایدگر در درسگفتارهای خود در رشتهٔ فلسفهٔ دانشگاه تهران پرداخت و تا آن زمان كسی با اندیشههای او در ایران چندان آشنایی نداشت.
احمد فردید در دوران حیات خود هیچ اثری منتشر نكرد. بهطوریكه به «فیلسوف شفاهی» مشهور شد. برخی از منتقدان وی معتقدند كه دلیل این امر تغییر جهتهای مكرر فكری او بوده و اینكه او مایل بود مدرك مكتوبی نزد كسی نداشته باشد تا بتواند افكارش را مكرراً نفی كند. او حتی پس از شركت در كنگرهها نیز گزارش مكتوبی از كارش ارائه نمیداد.
تنها اثری كه بهطور قطع به فردید نسبت داده میشود، برابرهای فارسی برخی اصطلاحات فلسفی است كه در آثار یحیی مهدوی (تاریخ متافیزیك) و احسان نراقی (سیر تكوینی علوم اجتماعی) بكار رفتهاست.
كتاب دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان مجموعهای است از درسگفتارهای وی كه پس از مرگ وی منتشر شد.
سیداحمد فردید در 25 مرداد 1373 در تهران درگذشت.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:45 روی موجاف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .