از ساعت به مدت

رادیو فرهنگ

چراغداران

زندگی انجوی شیرازی در رادیو فرهنگ مستند شد

برنامه‌ «چراغداران» سه شنبه 23 فروردین ماه، به پخش مستند زندگی «سیدابوالقاسم انجوی شیرازی»؛ پژوهشگر ادبی برجسته كشورمان اختصاص دارد.

1401/01/23
|
09:38

مستند زندگی و فعالیت های «سید ابوالقاسم انجوی شیرازی» ؛، به روایت بهروز رضوی ، در برنامه «چراغداران» رادیو فرهنگ پخش می‌شود.
سید ابوالقاسم انجوی شیرازی معروف به نجوا، در سال 1300 خورشیدی در شیراز به دنیا آمد. پدرش سید خلیل مشهور به «صدرالعلما» كه نسب وی به سیدالاسود طباطبایی می‌رسد، و مادرش خدیجه كجوری نوه آیت‌الله حاج شیخ مهدی كجوری مازندرانی بود. انجوی تحصیلات مقدماتی خود را شهر شیراز آغاز كرد، سپس به تهران رفت و در دبیرستان دارایی تحصیلات خود را پی گرفت. او تا مقطع لیسانس ادامه تحصیل داد، سپس در سال 1319 به سوئیس رفت و تحصیلات خود را در رشته علوم سیاسی و اجتماعی در ژنو تكمیل نمود. بعد از شهریور 1320 و سقوط رضاشاه، انجوی به فعالیت‌های سیاسی روی آورد و از حدود سال 1322 نیز فعالیت‌های مطبوعاتی خود را آغاز كرد.
انجوی در حیاتش توانست یازده جلد كتاب در زمینه فرهنگ مردم ایران شامل مثل‌ها، قصه‌ها و آداب و رسوم با كمك انتشارات امیركبیر انتشار دهد.
وی علاوه بر این در زمینه حافظ‌شناسی و موضوعات دیگر هم مقالاتی دارد. مقالات انجوی در حوزه فرهنگ بسیار متنوع است.
دیوان حافظ شیرازی با تصحیح انجوی شیرازی به زعم برخی حافظ شناسان كامل‌ترین دیوان است زیرا وی گونه‌ها و روایات مربوط به اشعار حافظ را گردآوری و ارائه كرده‌است.
از كتاب‌های دیگر وی سفینه غزل است كه مجموعه‌ای از غزل‌های منتخب در ادبیات فارسی است. گل به صنوبر چه كرد، تألیف و گرآوری افسانه‌ها و داستان‌های كهن ایرانی خالص و بسیار خاص و در نوع خود بی‌نظیر می‌باشد كه شامل افسانه‌هایی با مضامینی مشمول بر دیوها و شاهزاده‌ها و قهرمانانی با توانایی‌های فرا انسانی و اژدهایان و نیروهای شر و نیكی و غیره می‌باشد كه برای علاقه‌مندان به افسانه‌های تخیلی و محققان در زمینه افسانه‌های تخیلی ملی و بومی بسیار خوشایند و منحصر به فرد می‌باشد. این كتاب‌ها مشتمل بر حكایات و روایاتی از زبان مردم عامی بومی و محلی است كه عیناً و بدون تغییر نقل شده‌است.
انجوی در 25 شهریور سال 1372 خورشیدی در تهران درگذشت و در گورستان ابن بابویه به خاك سپرده شد. خانه وی در نیاوران جمال آباد پس از مرگش به موزه فرهنگ مردم تبدیل شده‌است.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:45 روی موج‌اف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید

دسترسی سریع
چراغداران