مستند «چراغداران» رادیو فرهنگ به پخش بخش هایی از زندگی حرفه ای خواجه عبدالله انصاری؛ مفسر قرآن، محدث و استاد اخلاق اختصاص دارد.
در برنامه «چراغداران» چهارشنبه 17 فروردین 1401 بهروز رضوی بخشی از زندگی خواجه عبدالله انصاری را روایت میكند.
ابواسماعیل عبدالله بن ابیمنصور محمد؛ معروف به «پیر هرات» و «پیر انصار» و «خواجه عبدالله انصاری» و «انصاری هروی»، دانشمند و عارف صوفی مسلك ایرانی بود. او به عنوان یكی از نوابغ ادبی و چهرههای شاخص و خراسان قدیم در قرن 11 میلادی/ 5 ه.ق شناخته میشود كه به عنوان مفسر قرآن، محدث، اهل فن جدل و استاد اخلاق، دستی بر آتش داشتهاست. عمده شهرت وی به خاطر فن سخنوری، اشعار و متون نغز و بیمانندش، به خصوص در مدح و ثنای خداوند به زبانهای عربی و فارسی بودهاست.
انصاری شعر میسرود، ولی بیشتر شهرت وی به جهت رسالات و كتب مشهوری است كه تألیف كردهاست و از آن جملهاست ترجمهٔ املاء طبقاتالصوفیهٔ سلمی به لهجه هروی و تفسیر قرآن كه اساس كار میبدی در تألیف كشفالاسرار قرار گرفتهاست.
از رسائل منثور او كه به نثر مسجع نوشته مناجاتنامه، نصایح، زادالعارفین، كنزالسالكین، قلندرنامه، محبتنامه، هفتحصار، رسالهٔ دل و جان، رسالهٔ واردات و الهینامه و صد میدان را میتوان نام برد.
خواجه عبدالله انصاری بعد از یك عمر آموزش، بحث، ارشاد و پس از تحمل چندین نوبت تبعید و حبس، عاقبت در سحرگاه جمعه 22 ذیالحجهٔ سال 481 هجری در سن هشتاد و پنج سالگی در زادگاهش در هرات درگذشت.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:45 روی موجاف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ دریافت كنید.