از ساعت به مدت

رادیو فرهنگ

روز روشن

تحزب لازمه مردم سالاری دینی است.

دكتر حسن مجیدی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق، در برنامه "راه روشن" با موضوع "فعالیت احزاب در ایران" وجود انتخابات مختلف در نظام جمهوری اسلامی را نماد جمهوریت نظام دانست.

1400/03/10
|
12:25

دكتر حسن مجیدی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق، در برنامه "راه روشن" با موضوع "فعالیت احزاب در ایران" وجود انتخابات مختلف در نظام جمهوری اسلامی را نماد جمهوریت نظام دانست و گفت: جمهوریت نظام و اتكای آن به رای مردم می طلبد كه نمایندگی مردم بر اساس نخبه گزینی، و از طریق احزاب صورت گیرد و درواقع، لازمه مردم سالاری دینی نوعی تحزب است.
وی همچنین تربیت نیروی سیاسی و انسجام بخشی در جامعه، بسیج نیروها به سمت هدف مشخص، و اداره برنامه در كشور را از جنبه های مثبت فعالیت احزاب در جامعه برشمرد و گفت: احزاب حلقه واسط میان فضای آكادمیك با فضای سیاسی و مدیریتی است كه افراد را آماده فعالیت در عرصه های كلان سیاسی و مدیریتی می كند.
وی در پایان با تاكید بر نقش احزاب در فرآیند انتخاب رئیس‌جمهور شایسته گفت: وجود رسانه ها و فضای مجازی باعث روشن شدن فضای سیاسی برای عموم مردم و مشخص شدن موضع جریان های سیاسی اصلی در كشور شده است و اكنون فضا برای رقابت جریانهای اصلی فراهم است و اگر احزاب با برنامه مشخص عملیاتی و تیم قوی وارد میدان شوند، مردم هم مشاركت خواهند كرد.
دكتر احمد شریف، دبیركل حزب همبستگی دانش آموختگان ایران هم با شاره به سابقه فعالیت احزاب در ایران گفت: متأسفانه سابقه ذهنی ایرانی‌ها از فعالیت احزاب در یكصد سال اخیر منفی است.
وی همچنین با اشاره به عملكرد ناموفق حزب توده به عنوان بزرگ‌ترین و منسجم ترین حزب پیش از انقلاب و نیز توقف فعالیت حزب جمهوری اسلامی در سال های آغازین پیروزی انقلاب اسلامی گفت: متاسفانه ما موفق نشدیم برای بروز و ظهور احزاب در كشور بستر سازی كنیم.
احمد شریف اواخر دهه 70 را، مقطع جدیدی برای بروز و ظهور احزاب در كشور دانست و گفت: در این سالها بنا به سیاست های دولت وقت و با هدف توسعه سیاسی و جامعه مدنی، تعدادی از احزاب مجوز فعالیت گرفتند اما دراین مقطع نیز در زمینه فعالیت احزاب با مشكل تورم و تراكم مواجه شدیم، یعنی؛ از نظر كمی و آمار رشد بسیار داشتیم اما این احزاب غالباً از كاركرد اصلی خودشان دور شده بودند.
وی احزاب را ابزار اصلی دموكراسی دانست و گفت: متاسفانه در حال حاضر در حوزه فعالیت احزاب همچنان دچار مشكل و خلاءهای فراوانیم و علت اصلی آن، خلاء قانونی، همخوانی نداشتن قوانین انتخاباتی با ساختار حزبی، و كثرت قوانین دست و پا گیر برای فعالیت احزاب است.
دبیركل حزب همبستگی دانش آموختگان ایران با تاكید بر پیامد و ابعاد منفی نداشتن فعالیت احزاب گفت: در آزادترین و همچنین بسته ترین سیستم های سیاسی دنیا حزب، جامعه را اداره می كند و ما نمی‌توانیم حزب را از اساس زیر سوال ببریم.
وی همچنین ایجاد ناامنی روانی برای احزاب، معرفی احزاب به عنوان عامل تفرقه و ضربه‌زدن به وحدت ملی، و تبلیغ اینكه احزاب صرفاً حافظان منافع خود هستند، را از عوامل تخریب فرهنگ تحزب در جامعه برشمرد.
وی همچنین فعالیت مقطعی و در آستانه انتخابات را از نقاط ضعف احزاب عنوان كرد و گفت: عامل اصلی این ظرف خلاء قانونی و مشكلات مالی است.
وی در پایان با اشاره به نقش اعضا و ساز و كار حزبی در نتایج انتخابات گفت: از سال 76 و جدی شدن فعالیت احزاب در كشور، همه روسای جمهور و تقریباً همه نمایندگان به ویژه در تهران، با حمایت احزاب و نه به شكل مستقل، در عرصه سیاسی موفق بودند، گرچه برخی بعد از موفقیت، با بی انصافی منكر حزبی بودن خود شدند.

دسترسی سریع
روز روشن