فرزان احمدنژاد: "مدرسه غیاثیه" یادگار دوره تیموری و از شاهكار های قرن نهم هجری است.
فرزان احمدنژاد، استاد دانشگاه، در گفتگو با برنامه "سرزمین من" گفت: "مدرسه غیاثیه" خواف در استان خراسان رضوی، یادگار دوره تیموری و از شاهكار های قرن نهم هجری است.
وی افزود: مدرسه غیاثیه خواف از بناهای تاریخی دوره تیموریان واقع در روستای "خرگرد" در شهرستان خواف است، كه به لحاظ معماری و استفاده گسترده از كاشی معرق برای پوشش دیوارها در زمره شاهكارهای قرن نهم هجری به شمار می رود.
وی با بیان تاریخچه مختصری از این بنا، افزود: "مسجد غیاثیه" خواف در سالهای 842 تا 847 هجری قمری به دستور "غیاث الدین پیر احمد خوافی"، وزیر "سلطان شاهرخ تیموری" و تحت تاثیر "مساجد چهار ایوانی نظامیه" دوره سلجوقی ساخته شد؛ یعنی از نقشهای كه از دوره سلجوقی پایهریزی شده است پیروی می كند؛ با همان پلان و نما، منتها خیلی بزرگتر از مدارس نظامیه ساخته شد.
وی افزود: این بنا دارای مسجد و مدرسه است؛ با حجره هایی در دورادور مدرسه كه در دو طبقه ساخته شده است، و حجره هایی كه در طبقه پایین جنوب شرقی و جنوب غربی و رو به قبله قرار دارند بزرگتر هستند و احتمال میرود حجرههای قسمت پایین محل زندگی استادان و حجره های طبقه بالا، كلاس وعظ و درس و بحث بودهاند.
وی همچنین با اشاره به تزیینات وابسته به معماری این بنا گفت: كاشی معرق و كاشی كاری معقلی یا همان كاشی كاری بنایی در این بنا، در دوره تیموری به اوج خود رسیده است.
وی با تاكید بر شرایط مناسب این بنا در حال حاضر گفت: سه فاز مرمتی در این بنا انجام شده و از نظر مباحث مرمتی و ماندگاری جزو مدرسه هایی است كه وضعیت خوبی دارد.