افلیا پرتو، در دی ماه 1317 در خانواده ای در تهران به دنیا آمد كه همگی علاقه مند به موسیقی بودند.
افلیا در 10 سالگی وارد هنرستان موسیقی ملی شد و در آنجا سالها افتخار شاگردی جواد معروفی را داشت كه كاملا سبك و سیاق نوازندگیش بر خلاف استاد مرتضی خان محجوبی بود. همچنین از محضر هنرمندانی چون علینقی وزیری، ابوالحسن صبا ، روح الله خالقی، حسین تهرانی و مهدی مفتاح بهره برده است.
به دلایل گفته شده می توان گفت افلیا پرتو را به عنوان بهترین استاد پیانو و نخستین بانوی پیانیست ایرانی باید شناخت.
راهنمای مفید از زبان استاد افلیا پرتو (حتما مطالعه كنید):
با توجه به سوالاتی كه از ایشان شده است و جواب ها و نظرات استاد افلیا پرتو توانسته ایم در اینجا اطلاعاتی را جمع آوری كنیم كه برای افراد علاقه مند به پیانو مفید است، با ما همراه باشید.
وضعیت آموزش موسیقی در ایران:
استاد افلیا پرتو بر این نظرند كه امروزه متاسفانه نمی توان نظارت كامل بر كار كلاسهای خصوصی داشت، اما این مقوله نسبت به سالهای قبل بهتر شده است، زیرا كه در آن زمان هر كسی به خودش اجازه می داد تا هر جایی تدریس كند ولی امروزه اگر فردی بخواهد مجوز تدریس داشته باشد حتما باید در حضور جمعی از اساتید امتحان دهد و مورد تایید قرار گیرد تا بعد از آن مجوز تدریس را بتواند بگیرد.
تفاوت آموزش ها در سال های گذشته و در حال حاضر:
با توجه به گفته های استاد افلیا پرتو، امروزه در هر خانه ای پیانو پیدا میشود اما مشكل شاید در آموزش باشد كه مقداری شاید كوتاهی میشود در این امر. داشتن امكانات و اساتید خوب كنار هم تاثیر بیشتری در آموزش دارد. در زمان گذشته اساتید خوب ولی وسایل كم بوده است. كه بهترین كار، آموزش مناسب و تمرین می باشد ولی بدون وسیله امكان ندارد، پس این دو لازم و ملزم هم هستند.
شیوه های آموزشی استاد پرتو:
به گفته ی استاد افلیا پرتو، پیانو یك نوع ساز غربی است و بار فرهنگی خودش را دارد. زمانی كه هنرجویی به ایشان مراجعه میكند باید مقدمات كار را آن هم طبق موسیقی بین المللی كه مربوط به پیانو می باشد را یاد بگیرد كه عبارتند از تئوری موسیقی است و بعد از آن به سراغ نوازندگی برود، چرا كه نوازندگی بدون تئوری امكان پذیر نیست.
مرحله ی بعد شناخت صداها است كه باید گوش هنرجو تقویت شود و بعد شیوه ی نوازندگی است كه این شیوه در پیانو، ایرانی و كلاسیك ندارد. حال این به چه معنا است؟ یعنی اینكه ایرانی و یا كلاسیك نواختن پیانو هیچ فرقی از بابت انگشت گذاری ندارد.
پیشنهاد مطالعه: حرفه ای ترین گیتاریست جهان + یك خانم ایرانی
شیوه ی هر دو یكی است و فقط فواصل آنها و محتوایشان فرق میكند.
كسانی كه برای آموزش به كلاس های استاد افلیا پرتو مراجعه می كنند، برای آموزش چون دو پیانو در آنجا وجود ندارد كه یكی كوك كلاسیك و دیگری كوك ایرانی باشد، با همان كوك غربی (بین المللی) قطعات ایرانی را هم آموزش می دهند كه موسیقی خودشان را در كنار موسیقی غربی داشته باشند.
می توان گفت كه استاد افلیا پرتو، از نسل انسانهایی است كه ما را به زندگی امیدوار می كنند. چنین جمعیت كمی اما خاص، با ایده ها و افكار مختص به خودشان، حال آدم را خوب میكنند. استاد افلیا زندگی دراماتیكی داشته، و از حضور بسیاری از بزرگان موسیقی بهره برده است و همچنین در همه ی این سال ها در خانه اش نشسته، ساز زده و شاگردانش را پرورش داده است.
استاد افلیا می گوید اساتید ما، به ما تنها درس موسیقی نداده اند بلكه «آموزش انسان بودن» را داده اند. او نخستین بانوی پیانیست ایرانی می باشد كه موسیقی ملی را با این ساز نواخته و با متد درست آموزش می دهد. بانو پرتو از تحصیل كرده ترین بانوان موسیقی علمی است كه علم نظری را هم توامان آموخته است.
استاد پرتو متولد تهران و در حال حاضر هشتاد و یك سال دارند امیدوارم عمرشان طولانی و همچنان با عزت باشد.