برنامه «زرجامه» شبكه رادیویی فرهنگ امروز دوشنبه 13 دی ماه، به بررسی نقشهای ایرانی بر روی لباس ها اختصاص دارد.
در برنامه « زرجامه » امروز «دكتر مریم مونسی»؛ عضو هیات علمی و مدیرگروه رشته طراحی پارچه و لباس دانشكده هنر دانشگاه الزهرا(س)، نقش های ایرانی بر روی لباس ها بررسی می شوند .
در زمانهای قدیم مردم كشورهای مختلف از لباسهایی استفاده میكردند كه با شرایط فرهنگی و جغرافیایی آنها تناسب داشت و به همین دلیل استفاده مداوم آن در طول سالها، باعث شد لباسهای خاصی به عنوان لباس ملی آن كشور شناخته شود، اما پس از انقلاب صنعتی، در بیشتر كشورها استفاده از لباسهای ملی جای خود را به لباسهای مدرن داد و در نتیجه پوشش بیشتر مردم جهان شبیه یكدیگر شد.
در تاریخ ایران شاهد پوششهای متنوعی هستیم كه اگرچه در هر دوره تفاوتهایی با هم دارند ، اما الگوهای مشخصی همیشه در آنها ثابت بوده است. با گذر زمان و تغییر شرایط زندگی، در نوع پوشش مردم هم تفاوتهایی به وجود آمد تا جایی كه امروزه پوشش مردم ایران هیچ شباهتی به آنچه در گذشته خود داشته است ندارد.
طرحهای سنتی باید بصورت نشانههایی در كارها دیده شوند و مردم با آنها آشنا شوند. در بعضی از لباسهایی كه طراحی میشود اشاره مستقیم به یك نقش یا طرح سنتی دارد و بیننده راحت متوجه ایرانی بودن آن می شود، مثل نقش بته جقه و ترمه كه استقبال زیادی هم از آنها می شود. اما در بعضی از كارها اشاره مستقیم وجود ندارد و بعد از اینكه در مورد آنها اطلاعاتی داده میشود، بیننده متوجه ایرانی بودن طرح میشود.
بنابراین ، طراحان لباس باید با تفكر و خلاقیت بیشتری به استفاده از المانهای ایرانی بپردازند تا ضمن تولید لباسهایی با هویت ایرانی، محصولاتی جذاب برای مصرف كنندگان تولید كنند.
برنامه «زرجامه» را می توانید دوشنبه ها ساعت 18:30 به تهیه كنندگی یلدا احتشامی و گزارشگری فاطمه داوودیان روی موج 106مگاهرتز شبكه رادیویی فرهنگ بشنوید