دكتر ورناصری: اندیكا از سی و یك شهرستان كمتر توسعه یافته كشور است و زلزله باعث شد محرومیت این استان و اندیكا بیشتر دیده شود.
دكتر ورناصری، نماینده مسجدسلیمان، هفت گر، اندیكا و لالی در مجلس، در ویژه برنامه " ایران جغرافیایی مهربانی" با موضوع " بررسی رسیدگی به مردم زلزله زده اندیكا" با اشاره به محرومیت های بسیار استان و به ویژه شهرستان اندیكا گفت: اندیكا از سی و یك شهرستان كمتر توسعه یافته كشور است و زلزله باعث شد محرومیت این استان و اندیكا بیشتر دیده شود.
وی با اشاره به وضعیت نامناسب آب شرب در این منطقه و شهرستان گفت: در حالی كه این منطقه از پرآبترین شهرستانهای كشور است، 66 درصد روستاهای ما كمتر از 6 ساعت در شبانه روز از آب شرب برخوردارند.
وی افزود: رتبه ما از نظر عدم برخورداری از آب در استان خوزستان، اول است، كه متوسط استان حدود 41 درصد است، و 80 درصد روستاهای استان خوزستان در این شهرستان است كه فاقد آب هستند؛ یعنی 11 درصد جمعیت روستاهای ما از آب آشامیدنی سالم برخوردار نیستند و انتقال آب به صورت سیار هم در این منطقه وجود ندارد.
وی با نامناسب تر خواندن وضعیت شهرها گفت: آبی كه در پشت سدهای این منطقه ذخیره شده است، 8 میلیارد متر مكعب و حدود 20 درصد منابع آب تنظیم شده كل كشور است، اما علیرغم این مسئله، برخورداری اندیكا از مشاغلی چون حوضچه های پرورش ماهی، باغات و فضای گلخانهای، از متوسط آخرین شهر كشور هم كمتر است.
وی افزود: علی رغم اینكه 45 درصد انرژی برق- آبی كشور در اندیكا تولید میشود، شبكه انتقال برق اندیكا فرسوده و به كلی نیازمند تعویض است.
وی همچنین نرخ بیكاری در استان را، حدود 42 درصد عنوان كرد و گفت: اندیكا فاقد آزادراه و بزرگراه است و بافت فرسوده و ناكارآمد این شهرستان 42 درصد است، كه دچار خسارات بزرگی هم شده است.
وی همچنین با اشاره به برخی اقدامات خدمات رسانی انجام شده افزود: علیرغم تشكیل سریع ستاد بحران و شروع فعالیتهای خدماترسانی بلافاصله بعد از وقوع زلزله هنوز ارزیابیهای ما از طریق هلال احمر و بنیاد مسكن كامل نشده است و با توجه به نزدیكی فصل سرما تعجیل در این زمینه ضروری است.
مهندس مراد نوروزی، فرماندار اندیكا، هم در این برنامه با اشاره به كوهستانی و صعبالعبور بودن بیشتر مناطق و روستاهای اندیكا گفت: علیرغم دسترسی سخت به مناطق مختلف اندیكا در همان ساعات آغازین وقوع زلزله تیمهای امداد و نجات و خدمات رسانی تشكیل شد و اسكان اولیه برای مردم فراهم شد.
وی با اشاره به نزدیكی فصل سرما گفت: در پی برگزاری جلسات اضطراری با مسئولان استان مقرر شد؛ مسكن سازگار با الگوی بومی كه با مقاومت مردم منطقه مواجه نشود فراهم سازیم.
وی افزود: قرار بر آن شد كه در ساخت و ساز جدید، دیوارها با سیمان و سقف ها با پلیت طراحی و اجرا شود.
وی افزود: فرمانده سپاه خوزستان هم برای اهدا كمك به ساخت 100 واحد مسكونی و برای هر واحد مسكونی، 50 میلیون تومان اعلام آمادگی كرده است.
سرهنگ حسین زمانی، فرمانده سپاه پاسداران شهرستان اندیكا، هم در این برنامه با اشاره به نزدیكی فصل سرما و بارندگی های شدید، گفت: یك ماه تا فصل بارندگی ها فرصت است و باید این یك ماه فرصت طلایی را غنیمت بدانیم و همت كنیم و با كاستن از بروكراسی های اداری و مقدمات كارها از نگرانی و دغدغه مردم در خصوص فصل سرما بكاهیم.
وی همچنین اندیكا را محروم ترین شهرستان استان خوزستان عنوان كرد و گفت: 95 درصد مردم شهرستان اندیكا، روستاییان و عشایرند و در پی وقوع زلزله 130 روستا از 712 روستایی اندیكا، آسیب جدی دیده است و سه روستا تخریب صددرصد شدهاند كه جاده های سنگلاخ و صعبالعبور منطقه، شرایط مصالح رسانی به این مناطق را بسیار سخت كرده است و باید ابتدا جادههای مواصلاتی هموار شود و این امر نیازمند حمایت مسئولان استانی و كشوری است.
وی همچنین با اشاره به طراحی و ایجاد بانك اطلاعاتی كامل با آمار دقیق از خا نوارهای روستاهای شهرستان اندیكا گفت: نیازمندی های اضطراری برای مردم و اسكان اضطراری و موقت آنها رصد و گردآوری شده است ، كه شامل: چادر، پتو، بخاری نفتی، مخازن آب، موكت و بسته های معیشتی است، و از همه گروهها و سمن ها و خیرین خواهانیم برای ایجاد عدالت در توزیع خدمات و اقلام كمكی، قبل از اهدا با " قرارگاه شهید مرتضی حسین پور" هماهنگ شوند.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد سرپناه با سازه سبك برای دام ها در آستانه فصل سرما گفت: انها خودشان حاضرند چهاردیواری آماده كنند و ما با پلیت آن را مسقف كنیم تا دام هایشان از سرما در امان بمانند.
مهندس مراد امامی، رئیس جهاد كشاورزی اندیكا، هم با اشاره به قابلیتهای كشاورزی و دامداری اندیكا گفت: اگر بخواهیم كشاورزی پایدار و برنامه محور داشته باشیم باید در بحث كشاورزی و تامین آب اندیكا اقدام كنیم، و برای فقرزدایی، توسعه عدالت اجتماعی، و كاهش بزه باید در بخش توسعه روستایی سرمایهگذاریهای خوبی انجام گیرد.
وی با تاكید بر ضرورت سرمایهگذاری زیربنایی در اندیكا گفت: علیرغم پرآب بودن استان، عامل محدودكننده ما در اندیكا، آب است، كه باید با همت مسئولان استانی و كشوری رفع شود، تا كشاورزی استان بهبود یافته و در پی آن اشتغال و شرایط اقتصادی مردم هم تا حدی بهبود یابد.
وی خسارت وارده به بخش كشاورزی را حدود 30 میلیارد تومان و خسارت به 1200 جایگاه دام عنوان كرد و گفت: تاكنون 200 تن نهادهای دامی در استان مستقر و آماده توزیع شده است و الگوی جایگاه دام نیز، براساس اكوسیستم و شرایط منطقه تعریف شده كه با تامین اعتبار آماده اجراست.
دكتر وحید كاظمی، رئیس شبكه بهداشت و درمان، هم از تاسیس بیمارستان محلی در شهرستان اندیكا در آیندهای نزدیك خبر داد و گفت: در پی پیگیریهای انجام شده تا دو ماه آینده، بیمارستان محلی اندیكا قابل بهرهبرداری خواهد بود.
وی همچنین با تاكید بر اینكه اندیكا هیچ بیمارستان و پزشك متخصصی ندارد گفت: مطالبه اصلی مردم و نیاز اندیكا بیمارستان است و امید است تا پایان سال 1400 كلنگ بیمارستان در این شهرستان زده شود.
وی همچنین سه مركز از 10 مركز خدمات جامع سلامت اندیكا را غیر فعال برشمرد و گفت: از 59 خانه بهداشت منطقه هم تنها 49 مورد فعال است و حدود 50 درصد این رقم هم دارای بافت فرسوده اند كه 25 واحد هم در همین زلزله اخیر آسیب دیده است.
ایمان نوروزی، رئیس هلال احمر اندیكا، هم اعزام دو بالگرد به اندیكا، و انجام بیش از 7 صورت پرواز برای امدادرسانی ، توزیع 741 تخته چادر، كمكهای غذایی، پتو، موكت و بسته های معیشتی را از اقدامات هلال احمر استان بعد از زلزله اخیر برشمرد و گفت: شماره ستاره 112 ستاره 161 مربع ، آماده دریافت كمكهای مردمی است.
رضا قطبی زاده، نماینده قرارگاه بازسازی مناطق زلزلهزده، هم در این برنامه گفت: علاوه بر قرارگاه بازسازی، قرارگاه خدمات دیگری از سوی سپاه ولیعصر استان تشكیل شده و به همراه بنیاد كشوری احسان در منطقه مشغول فعالیتند.
وی با تأكید بر تأثیر شرایط اقلیمی و محلی بر میزان خدماترسانی گفت: بخش چلو صعب العبور و دارای 152 روستای پراكنده است كه خدمات رسانی را پر زحمت و پر هزینه میكند و قطعی برق و فعال نبودن خطوط تلفن همراه نیز بر این موانع می افزای.
وی همچنین از هماهنگی برای بهرهگیری از هلی برد برای امداد رسانی خبر داد و گفت: متاسفانه یك هلیكوپتر هلال احمر مستقر در استان در همان آغاز كار دچار حادثه و از دسترس خارج شد و ما اكنون تنها یك فروند هلیكوپتر جمعیت هلال احمر و یك هلیكوپتر از فرماندهی قرارگاه كربلای جنوب غرب را در اختیار داریم كه جوابگو نیست.