رئیس كمیسیون توسعه متوازن مجلس، در برنامه در "مسیر توسعه" با موضوع " صنعت برق و توسعه متوازن" با اشاره به اهمیت زیرساخت برق در توسعه صنعتی و ایجاد اشتغال گفت: نبود این زیرساخت در هر منطقهای باعث عدم و نفع های زیادی برای مردم آن منطقه خواهد
خدابخشی همچنین با اشاره به قطعی های مكرر برق امسال در كشور گفت: قطعی های زیادی در این زیرساخت باعث افزایش نارضایتی مردم و ایجاد حس تبعیض در مردم در خصوص میزان خاموشیها و قطعی برق شد؛ چراكه این زیرساختها در برخی استانها و مناطق متناسب با نیاز آنها ایجاد نشده است و در نتیجه در این مناطق در كنار سایر عدم و نفع ها، خاموشی و قطعی برق هم به مردم خصوصاً در مصارف خانگی تحمیل شده است، كه ا ین مسئله غیر منصفانه است و مسئولان باید برای افزایش رضایتمندی مردم تلاش كنند.
وی همچنین ضمن قدردانی از تلاشهای بسیار وزارت نیرو در حوزه برق گفت: مشكل قطعی برق ناشی از انجام نشدن تكالیف و هدف گذاری ها در حوزه برق است.
وی با اشاره به برخی از تكالیف و هدف گذاری های حوزه برق در نامه 6 توسعه گفت: در ماده 44 برنامه ششم توسعه، ما هدف گذاری كردیم كه وزارت نیرو، نیروگاه هایی با راندمان بالای 55 درصد و 60 درصد ایجاد كند كه در مجموع راندمان نیروگاههای كشورمان افزایش پیدا كند و الان راندمان نیروگاهها 39 درصد است كه باید به 41 درصد میرسید ولی این اتفاق نیفتاد.
وی افزود: در ماده 45 نیز دولت را مكلف كرده ایم كه تا پایان سال اول برنامه شش توسعه، "طرح جامع انرژی" را در شورای عالی انرژی مصوب كند اما متاسفانه این كار انجام نشد و به سال پایانی موكول شد و سال پایانی هم دولت به جای ارائه عملكرد، طرح جامع انرژی را مصوب كرد.
وی همچنین با اشاره به ماده 48 برنامه ششم توسعه گفت : در بند ت این ماده دولت را مكلف كردیم كه از طریق قراردادهای boo و b ot 25 هزار مگاوات نیروگاه احداث كند؛ یعنی ظرفیت را سالانه 5000 هزار مگاوات افزایش دهد كه ظرفیت نیروگاهها از 77 هزار مگاوات به 100 هزار مگاوات برسد؛ در حالی كه الان 85 هزار مگاوات است؛ یعنی در اوج خاموشیها ماكسیموم 12 هزار مگاوات كسری ظرفیت داشتیم كه اگر آن هدفگذاری ها محقق میشد و آن 15 هزار مگاوات اضافه میشد ما الان 3 هزار مگاوات هم اضافه داشتیم كه متاسفانه انجام نشد.
وی همچنین افزود: در ماده 49 برنامه شش توسعه دولت را مكلف كرده بودیم كه شبكه توزیع برق را از شمال، جنوب، شرق و غرب كشور توسعه دهد، تا با توجه به اختلاف دما و اختلاف افقی كه با كشورهای همسایه داشتیم زمینه صادرات برق فراهم شود، كه این هم محقق نشد؛ یعنی اگر این اتفاق بیفتد علاوه بر درامد زایی برای كشور امنیت كشور هم ارتقا پیدا میكند و با همین شبكه توزیع برق كه تكمیل میكنیم ضریب امنیت كشور افزایش پیدا میكند.
وی همچنین ایجاد نیروگاههای تجدیدپذیر را از دیگر وظایف دولت عنوان كرد و گفت: بر اساس ماده 50 قانون 6 توسعه و بر اساس هدف گذاری های انجام شده باید پنج درصد ظرفیت برق كشور از طریق انرژی های تجدیدپذیر تامین شود در حالی كه الان یك درصد برق كشور از طریق انرژی های تجدیدپذیر تامین می شود.
وی افزود: اگر این هدف گذاری ها در برنامه توسعه كشور محقق میشد امسال شاهد این خاموشیها در كشور نبودیم.
وی همچنین با اشاره به عملكرد دولتهای پیشین گفت: در سی سال گذشته در هر دولتی 60 تا 70 درصد افزایش ظرفیت نیروگاهی داشته اند اما این رقم در دولت آقای روحانی تنها 22 درصد بوده است؛ یعنی منشأ خاموشیهای امسال، انجام نشدن تكالیف و هدف گذاری های دولت در حوزه برق است.
وی همچنین با اشاره به وضعیت برخی استانها در خصوص ظرفیت نیروگاههای حرارتی گفت: استانهای كهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، لرستان و ایلام به ترتیب رتبههای 31--30 29- و 28 كشور را در این خصوص دارند و لازم است در طرح توسعه، داستانهایی كه در صنعت زیرساختی برق جایگاه پایینی دارند مورد توجه بیشتری قرار گیرند و به علاوه بر تركیب این نیروگاهها با توجه به شرایط خوب كشورمان در زمینه تولید برق از طریق انرژی های تجدیدپذیر توجه بیشتری شود.
وی افزود: نرخ جهانی در حال حاضر بیست درصد است و كشور ما میتواند تمام انرژی برق را اینگونه تامین و سبد تولید برق كشور را متنوع كند.
وی همچنین اصلاح الگوی مصرف و شفافسازی هزینه كرد دولت از منابع بودجه عمومی در خصوص برق، تقویت رابطه مالی دولت و وزارت نیرو با بخش خصوصی ، را برای اصلاح مشكل برق ضروری دانست و گفت: تاسیس نهاد تنظیمگری با حضور نمایندگان ذینفعان مختلف مثل: اتاق بازرگانی، وزارت نیرو، مجلس و قوه قضاییه برای ایجاد قواعد و قیمت گذاری های مناسب در راستای تشویق بخش خصوصی ضروری است.
وی همچنین با اشاره به اعلام آمادگی برخی بانك ها مثل پاسارگاد، برای همكاری در زمینه تولید برق گفت: طرح هایی از این قبیل كه هم به بودجه عمومی كشور فشار نیاورد از طریق bot اجرا كنند كه چند سال در اختیار سرمایه گذار باشد، اصل و فرع پولش برگردد و نهایتاً واگذار كند.
وی در پایان توجه به مكان یابی نیروگاه های برق را ضروری دانست و گفت: در برخی مناطق كشور حتی در شرایط خشكسالی هم میتوان از نیروگاههای برق آبی بهره گرفت.