برنامه مستند رادیویی «چراغداران» پنج شنبه 14 مرداد به گرامیداشت «میرزاعبدالجواد ادیب نیشابوری»؛ ادیب، شاعر، محقق، مدرس و اندیشمند معروف دورهٔ مشروطه اختصاص دارد.
در برنامه « چراغداران» كه شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان است پنجشنبه به گرامیداشت «میرزاعبدالجواد ادیب نیشابوری»؛ ادیب، شاعر، محقق، مدرس و اندیشمند معروف دورهٔ مشروطه اختصاص دارد.
ادیب نیشابوری به دو زبان فارسی و عربی شعر میسرود. در تاریخ ادبیات صدوپنجاه سال اخیرِ نیشابور دو نفر معروف به «ادیب» بودند. یكی میرزا عبدالجواد بجنگردی معروف به «ادیب اول»، و دیگری شیخ محمدتقی ادیب نیشابوری معروف به «ادیب دوم» و متخلص به «راموز» كه شاگرد ادیب اول بودهاست.
عبدالجواد ادیب نیشابوری اطلاعات فراوانی از دانشهای گوناگون اسلامی و علوم قدیم داشتهاست و اشرافش به واژههای فارسی و عربی، شعر او را از اشارات و تلمیحات مختلف سرشار كرده و این منطقی بودن و آگاهانه سرودنها سبب شدهاست تا در شعر او شور، حال و عواطف شاعرانه كمتر مورد توجه قرار گیرد. درسرودن شعر از سبك قاآنی پیروی میكرد. اما بعد از مدتی به شیوه تركستانی روی آورد و سرانجام خود صاحب سبكی ویژه شد. ادیب نیشابوری شاعری توانا بود و انتخاب الفاظ و انسجام تركیبات و معانی دقیق از خصوصیات بارز شعر اوست.
او همچنین نظریات ملاصدرا را میپسندید و در نجوم و جبر و مقابله و حساب و هندسه تسلط كامل داشت. اما تخصص او در علوم ادبی بود. او تمام قاموس و برهان قاطع را در حفظ نموده و افزون بر دوازده هزار بیت از اشعار عرب جاهلی را به خاطر سپرده بود.
وی در 6خرداد 1305 درگذشت و مقبره وی در محوطه حرم امام رضا، نزدیك دارالحفاظ می باشد.
برنامه »چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:40 روی موجاف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .