سید محمد مجتبی موسوی؛ فرزند شهید موسوی گردیزی در برنامه چمران افغانستان بیان داشت :شهید موسوی جهادگر جبهه های علمی و نظامی بود و پس از جنگ ریشه مشكلات مردمدرارجهل می دانست و برای ریشه كنی آن تلاش می كرد .
سید محمد مجتبی موسوی؛ فرزند شهید موسوی گردیزی هم در این برنامه كه یادواره سومین سال شهادت شهید محراب دكتر سید محمدعلیشاه موسوی گردیزی در رادیو فرهنگ بود گفت : من با مشورت پدرم رادیولوژی خواندم پدرم با وجودی كه در سال 1380 در مقطع تخصصی دانشكده پزشكی تهران قبول شد؛ ولی ساختن وطن را ترجیح داد و به افغانستان برگشت.
وی در ادامه افزود: پدرم اعتقاد عمیقی به مبارزه با جهل داشت و در جبهه های مختلف نظامی، علمی و سازندگی جهاد كرد و یكی از ثمرات تلاش های ایشان تاسیس دو مدرسه پسرانه و دخترانه بود كه این بار جهاد علمی شان رو به سبك دیگری ادامه دادند؛ چون می دیدند كه ریشه مشكلات كشور در جهل بود و مبارزه اصلی در این برهه از زندگیشان تبدیل شده بود و شب پیش از شهادت ایشان نتایج ازمون دانشگاه اعلام شده بود و 12 نفر از دانش آموزان این مدرسه در دانشكاه پذیرفته شده بودند.
فرزند این شهید افزود: شهید موسوی گردیزی به جهاد علمی، اینكه اموزش بدهند و فرزندان آینده كشور را از جهل و نادانی برهاند اهمیت ویژه می دادند .
وی در ادامه گفت : پدرم بعد از فارغ التحصیلی در سال 77 در تهران سعی می كرد كار عام المنفعه انجام دهد ، در تهران كلینیك خیریه و آموزش زبان پشتو در طی 3سال داشتند. حادثه تروریستی در سال 77 كه دیپلماتهای ایران را به شهادت رساندند غیراز یكنفر كه خارج شدند ، یكی از كارهای پدر این بود كه به بچههای نظامی و امنیتی ایرانی، زبان پشتو آموزش میداد ان یكنفر كه در حادثه تروریستی مزارشریف، توانست فرار كند، از شاگردان پدر بود و به خاطر دانستن زبان پشتو توانست خودش را نجات بدهد. طالبان سؤالی میپرسیدند و هر كسی كه فارسی زبان و شیعه بود را میكشتند. یك جا از او پرسیده بودند كه اهل كجایی؟ و او با لهجه و زبان پشتو گفته بود كه من از هراتم. همین شده بود كه كاری به او نداشتند. لذا با دو كلام از مرگ نجات یافت. بعدها ایشان پدرم را در همایشی در تهران دیدند و بابت آموزش پشتو از ایشان تقدیر و تشكر فراوان كردند.
سید محمد مجتبی موسوی ضمن تشكر از چاپ مجدد كتاب حقایق و ناگفته های زندان گوانتانامو كه خاطرات پدر در دوران زندانی شدن است گفت:خوب است به این یادی كنیم از دوست تازه در گذشته پدرم شادروان سرور رجایی كه بعنوان راوی شهدا بودند و سالها قلم ایشان از شهدای افغان كه در جنگ ایران حضور داشتند و شهدای ایرانی كه در جنگ افعانستان گفته و آنها را یاری رسانی كردند
محمدرضا پاكروان مشاور امور بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این برنامه گفت :
مقام معظم رهبری بر حفظ و نشر خاطره شهدا تاكید دارند معتقدند خاطرات شهدا را باید در مقابل طوفان دشمن زنده نگه داشت.
وی بزرگداشت شهید موسوی گردیزی را یكی از راه های زنده نگه داشتن نام و راه شهید عنوان كرد و افزود : شهیدان دكتر چمران و دكتر موسوی گردیزی هردو از مصادیق ایه 20 سوره توبه هستند چرا كه هر دو مهاجر الی الله و مجاهد فی سبیل الله و فانی بالله بودند.
پاكروان اظهار كرد : این دوشهید جهادشان همراه با روح عارفانه و نخبگیشان بوده و قبل از یك نظامی، یك معلم اخلاق در حوزه تعلیم و تربیت بودند ، اخلاص ستودنی داشتند و گریزی پزشك با اخلاقی بود.
وی تصریح كرد : آنها شخصیت های نخبه انقلابی بودند و روحیه مبارزه و رزمندگی به همراه هم داشتند . هر دو اهل پژوهش بودند و چمران ایران فیزیك پلاسما خوانده بود و چمران افغانستان پزشك نخبه بود.
پاكروان با اشاره صفت ارزشمندی كه روحیه راحت طلبی را نفی می كند گفت : هردو شهید بزرگوار با وجود داشتن امكانات خوب و عافیت، آن را رها كردند و جهادگرانه به مبارزه با ظلم و تاریكی پرداختند ، هردو در عرصه بین الملل حضور داشتند و می جنگیدند و گریزی در جبهه های ایران در جنگ خدمت میكردند، اینكه به نیكی از آنها یاد می شود چون خدمتگزار مردم و دور كننده جهل و نادانی بودند، هر دو از خدا پروا كردند و به سوی خدا پرواز كردند روحشان شاد و یادشان پر رهرو باد
عباس حسینی مسئول خبرگزاری صدای افغان (آوا) در تهران نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه ضمن تشكر از موسسه ابرار معاصر و رادیو فرهنگ برای برگزاری یادواره شهید موسوی گردیزی گفت :ریشه مشكلات امروز افغانستان ناشی از مداخلات امریكاست و تا جاسوسی امریكا برچیده نشده این مشكلات ادامه دارد.
وی ادامه داد شهید موسوی گردیزی با عمل خود و رشادت هایش به امریكاییها گفت اینجا افغانستان است و قانون دارد و به او گفتند كه قانون شما لوله تفنگ ماست.
عباس حسینی افزود : امریكا در حالی در حال ترك افغانستان است كه در 20 سال گذشته، با بهانه دموكراسی و حقوق بشر، جنایات بیشماری را در حوزهها و عرصههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و نظامی در این كشور مرتكب شده كه نیاز است مورد واكاوی و بررسی قرار بگیرد و جنایات جنگی آن از طریق مراجع بینالمللی، به خصوص دادگاه بینالمللی جرایم جنگی در لاهه پیگیری شودو سومین سالگرد شهادت شهید دكتر موسوی گردیزی بهانه ای برای بررسی این مساله شد .
شهید موسوی گردیزی به دنبال روشنگری از جنایات امریكا بود
سخنان حجت الاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری؛ رییس كل مركز فعالیت های فرهنگی اجتماعی تبیان در برنامه « چمران افغانستان»كه به مناسبت سومین سالگرد شهادت دكتر سید محمدعلی شاه موسوی گردیزی از رادیو فرهنگ پخش شد با اشاره به ویژگی های این شهید گفت امروز جنایات امریكاییها در افغانستان و سایر كشورهای اسلامی و غیراسلامی با پوشش حقوق بشر صورت میگیرد و مردم ما باید چهره واقعی امریكا را بشناسند.
وی اظهار داشت :دستگیری خشونتبار شهید دكتر موسوی گردیزی توسط نیروهای امریكایی، ماهیت حقوق بشر امریكایی را بیش از پیش آشكار می كند.
حسینی مزاری با اشاره به جنایات ضد انسانی امریكا در افغانستان، تاكید كرد كه مردم افغانستان باید چهره واقعی امریكا را بشناسند.
موسسه ابرار تهران به دنبال ایجاد ارتباطات بین نخبگی در كشورهای فارسی زبان است
دكتر فاطمه نكو لعل آزاد
معاون اجرایی موسسه پژوهشی ابرارنیز در این برنامه گفت:توجه به مفاخر كشورهای همسایه به خصوص كشورهای فارسی زبان برای ما از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
وی در توضیح این موضوع گفت :یكی از وظایف اندیشكده ها ایجاد ارتباطات بین نخبگی است همانطور كه سیاست مقام معطم رهبری ارتباط بین همسایگان به خصوص شرق بوده است در موسسه ابرار تهران نیز ما این مساله را دنبال كرده ایم.
معاون اجرایی موسسه پژوهشی ابرار با اشاره به آغاز یكسری از رویكردهای علمی و فرهنگی در این موسسه بیان كرد : تاكنون برنامه هایی را در این حوزه اجرا كردیم كه از جمله آنها می توان رویداد فرهنگی افغانستان و
به مناسبت صدمین سالگرد آغاز روابط بین المللی بین ایران و افعانستان،كمپین راریو فرهنگ با افغانستان برای جمع اوری كتب برای دانشگاههای افغانستان و .... را نام برد .
وی در پایان گفت : چاپ كتاب حقایق ونا گفته های زندان گوانتانامو از جمله از گام برداشتن در این مسیر و معرفی چمران افغانستان و دیدههای وی به مردم بوده است .
كتاب حقایق ناگفته از گوانتانامو (در « چمران افغانستان» رادیو فرهنگ رونمایی شد
كتاب حقایق ناگفته از گوانتانامو (سرگذشت یك پزشك زندانی) در ویژه برنامه ای به یاد شهید سید محمد علی شاه موسوی نویسنده این كتاب در شبكه رادیویی فرهنگ با عنوان « چمران افغانستان » رونمایی شد.
همچنین در سومین سالگرد شهید دكتر سید محمد علی شاه موسوی گردریزی، در برنامه « چمران افغانستان» داستان زندگی ایشان و خاطراتی كه در زندان گوانتانامو داشتند رونمایی و معرفی شد
در پایان این برنامه از كتاب «حقایق ناگفته از گوانتانامو »(سرگذشت یك پزشك زندانی)نوشته ان شهید بزرگوار كه توسط موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران منتشر شده است با حضور دكتر عابد اكبری مدیر عامل این موسسه ، فرزند شهید و مدیر رادیو فرهنگ ودكتر محمد رضا پاكروان رونمایی شد
گفتنی است این كتاب گزارشی از شكنجهها و آزار زندانیان در بند در زندان گوانتانامو است كه شهید موسوی كه حدود چهل ماه در زندان گوانتانامو زندانی بوده و شاهد اعمال غیرانسانی و غیراخلاقی و اعمال انواع شكنجههای جسمی و روحی توسط نیروهای آمریكایی نسبت به زندانیان افغانی و عراقی محبوس در این زندان بود بیان شده است. نگارنده به قوانین ظالمانه حاكم بر زندان گوانتانامو و تعصب آمریكاییها نسبت به مسلمانان اشاره كرده و فضای خفقان حاكم بر این زندان را به تصویر كشیده است. بیان نوع رفتار و گفتار سربازان آمریكایی نسبت به زندانیان گوانتانامو و عكسالعمل این زندانیان نسبت به این رفتارها و بیتفاوتی نیروهای بینالمللی از جمله صلیب سرخ جهانی نسبت به حقوق زندانیان در این زندان از جمله مهمترین مندرجات این كتاب است.
شهید دكتر موسوی گردیزی در 12 مرداد سال 1397 در یك حمله انتحاری گروه داعش به همراه بیش از 30 نمازگزار دیگر در شهر "گردیز" مركز ولایت "پكتیا" به شهادت رسید. شهیدگردیزی در 22 مرداد 1382 در یك حمله شبانه نیروهای امریكایی به شكل وحشیانهای به اسارت گرفته شد و 40 ماه در بند این نیروها به خصوص در زندان گوانتانامو بود.
« چمران افغانستان» سه شنبه 12مردادماه ساعت 19:30 تا21 به تهیه كنندگی یلدا احتشامی ، سردبیری مریم قاسمی به طور زنده از گروه كتاب رادیو فرهنگ روی موج اف ام ردیف106 مگاهرتز پخش شد .