معرفی آثار شیخ اجل و بررسی آنها از سوی ادیبان و سعدی پژوهان به مناسبت بزرگداشت روز سعدی علیه الرحمه در برنامه «ذكر جمیل سعدی» در دوبخش از رادیو فرهنگ پخش می شود.
سعدی «مصلحالدین یا مشرفالدین»، مشهور به«شیخ سعدی» یا «شیخ شیراز» است. درباره نام و نام پدر شاعر و هم چنین تاریخ تولد سعدی اختلاف زیاد است. سال تولد او را از 571 تا 606 هجری قمری احتمال داده اند و تاریخ مرگش را هم سال های 690 تا 695 نوشتهاند.سعدی در شیراز پای به هستی نهاد و هنوز كودكی بیش نبود كه پدرش در گذشت. آن چه مسلم است اغلب افراد خانواده وی اهل علم و دین و دانش بودند .سعدی خود در این مورد می گوید:
همه قبیله من عالمان دین بودند مرا معلم عشق تو شاعری آموخت
آن چه بیش از هر ویژگی دیگر آثار سعدی شهرت یافته است"سهل و ممتنع" بودن است. این صفتبه این معنی استكه اشعار و متون آثار سعدی در نظر اول"سهل" و ساده به نظر می رسند و كلمات سخت و نارسا ندارد. در طول قرن های مختلف، همه خوانندگان به راحتی با این آثار ارتباط برقرار كردهاند. اما آثار سعدی از جنبه دیگری، "ممتنع" هستند یعنی در نگاهاول، هر كسی آثار او را به راحتی می فهمد ولی وقتی می خواهد چون او سخن بگوید می فهمد كه این كار سخت و دشوار و هدفی دست نیافتنی است.
سعدی از موسیقی و عوامل موسیقی ساز در سبك و زبان اشعارش سود می جوید. وی اغلب از اوزان عروضی و شیوه های ادبی اثرگذار در جذب مخاطب استفاده میكند.
برنامه« ذكر جمیل سعدی» با توجه به این ویژگی های شعر سعدی سخنرانی ادیبان و استادان سعدی شناس درباره وی و شعر او را پخش می كند.
در این برنامه علاقه مندان می توانند با دیدگاه های اساتیدی چون پروفسور حسین معصومی همدانی، دكتر رضا داوری اردكانی دكتر علی رواقی دكتر كزازی و .. درباره سعدی آشنا شوند.
ذكر جمیل سعدی از 28 فروردین تا 3 اردیبهشت ماه به مدت 10 دقیقه ساعت یك بامداد با تلاش گروه ادب وهنر از رادیو فرهنگ پخش می شود و در روز چهارشنبه یكم اردیبهشت ماه نیز این برنامه زنده از ساعت 9 تا 12 تقدیم شنوندگان رادیو فرهنگ می شود.